Επέστρεψαν στη χώρα τους οι δύο Τούρκοι Στρατιωτικοί

Συντάκτης Νewsroom 10 Σεπτεμβρίου, 2018 07:07

Επέστρεψαν στη χώρα τους οι δύο Τούρκοι Στρατιωτικοί

Στις 18:30 το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιστροφής των δύο Τούρκων στρατιωτικών ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Αίσιο τέλος είχε για τους δύο στρατιωτικούς η περιπέτεια που παραλίγο να πυροδοτούσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ  Ελλάδας Τουρκίας.
Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Στρατού οι δύο στρατιωτικοί που βρέθηκαν ετεροχρονισμένα στην χώρα μας λίγο μετα τις 11:00 εχθές το πρωί δεν έφεραν πυρομαχικά γεγονός που καταρρίπτει τα σενάρια περί ανταλλαγής πυροβολισμών ενώ ο δεύτερος εκ των δύο δεν είχε καν οπλισμό καθώς βρέθηκε στην ελληνική πλευρά προσπαθώντας να βρει τον συνάδελφο του.
Οι δύο στρατιωτικοί πριν επιστραφούν στην Τουρκία πέρασαν από Ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους ενώ για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Τούρκου ομόλογου του Χουλουσί Ακάρ.

Για το περιστατικό το ΓΕΣ εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:
Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00,  στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε  πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.

Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.


Συντάκτης Νewsroom 10 Σεπτεμβρίου, 2018 07:07

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV