Επερώτηση Τρέλλη σε Μέτιο-Πέτροβιτς για τα αναχώματα

Συντάκτης Νewsroom Νοέμβριος 14, 2018 10:35

Επερώτηση Τρέλλη σε Μέτιο-Πέτροβιτς για τα αναχώματα

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλα και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου απέστειλε ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκης Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης σχετικά με την πορεία της αποκατάστασης των αναχωμάτων καταλογίζοντας στους ευθύνες για την πολιτική στάση αλλά και για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της παρέβριας περιοχής

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

κ. Χ. ΜΕΤΙΟ και Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου κ. Δ. Πέτροβιτς

Ο χειμώνας έρχεται και τα ρήγματα στα αναχώματα στον Ποταμό Έβρο παραμένουν ανοιχτά.

Με βάση την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η «ΕΝΟΤΗΤΑ» ο κίνδυνος για να ξαναχτυπήσει ο εφιάλτης των πλημμυρών στις παρέβριες περιοχές, με νέες τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες , υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κλπ., ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Π.Ε. Έβρου συνεχίζει να παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ανεπαρκής. Τα σπασμένα φράγματα από τις προηγούμενες πλημύρες παραμένουν ανοιχτά, τα δε αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν για δεκαετίες ακαθάριστα.

Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ και τώρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Άλλωστε οι επιλογές της ΕΕ που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι’ αυτό και έργα όπως ,αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά κλπ κρίνονται μη επιλέξιμα.

Μεγάλες είναι διαχρονικά και οι ευθύνες των στελεχών τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και από την άλλη κλαψουρίζουν για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Οφείλουν να απαντήσουν γιατί η αρμόδια υπηρεσία ΕΔΥΕ είναι υπό διάλυση; Γιατί οι κοίτες των ποταμών για δεκαετίες είναι ακαθάριστες; Γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης ακαθάριστα για δεκαετίες εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων;

Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση που επανειλημμένα έχει καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση για την διαχείριση των υδάτινων πόρων με :
· Τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας.
· Την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για την διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Έβρου και του Άρδα.
· Τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, την λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
· Τη συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι.
· Ένα νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Έβρου με τι μέτρα άμεσα θα παρέμβουν, ώστε να ξεπεραστεί κάθε διαδικαστικό – γραφειοκρατικό εμπόδιο, και να κλείσουν τα ρήγματα στα αναχώματα του ποταμού Έβρου, να καθαριστούν οι κοίτες των ποταμών, οι χείμαρροι, τα αποστραγγιστικά δίκτυα, για να προστατευθούν οι περιουσίες των αγροτών και να μην βρεθούμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


Συντάκτης Νewsroom Νοέμβριος 14, 2018 10:35
KAZA NALBA

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV