28 Φεβρουαρίου: Ένας χρόνος από την αρχή των επεισοδίων στα σύνορα του Έβρου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Φεβρουαρίου, 2021 09:07

28 Φεβρουαρίου: Ένας χρόνος από την αρχή των επεισοδίων στα σύνορα του Έβρου

Ένας χρόνος ακριβώς συμπληρώνεται σήμερα από τα πρωτοφανή γεγονότα που ξέσπασαν στα σύνορα του Έβρου

Ήταν 28 Φεβρουαρίου 2020 – ελάχιστες ημέρες που την Ελλάδα είχε ταράξει η ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα – που μια νέα πρωτοφανή κρίση ήρθε να ταράξει ακόμα περισσότερο τους πολίτες και να προστεθεί στην μακρά λίστα των τουρκικών προκλήσεων στην Ελλάδα, των αποτελεσμάτων της μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει (δυσανάλογα με την Ευρώπη και ας αποτελεί μέρος της) η Ελλάδα και παράλληλα των δύσκολων καταστάσεων που έχει βιώσει, βιώνει και αντιμετωπίζει με μεγάλη αντοχή ο νομός ως “πρώτη γραμμή” των δύο αυτών κρίσεων και προκλήσεων: ξεκινούν τα επεισόδια στα σύνορα του Έβρου.

Ο Φεβρουάριος του 2020 λοιπόν, στην εκπνοή του, εκτός από τον κορονοϊό στην Ελλάδα αποτελεί και την αρχή των γεγονότων που σημάδεψαν πρώτα τον Έβρο αλλά και την Ελλάδα φέρνοντας στην επικαιρότητα και για μεγάλο διάστημα τα όσα πρωτοφανή διαδραματίζονταν στην περιοχή. Η Τουρκία ξεκινώντας ένα νέο πρωτοφανή “γύρο” προκλήσεων με την Ελλάδα και την Ευρώπη οδηγεί στα σύνορα του Βορείου Έβρου χιλιάδες μετανάστες. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2020 μεγάλος αριθμός μεταναστών καταφθάνει οδηγημένος από την Τουρκία στα βόρεια σύνορα του Έβρου, στις Καστανιές, με σκοπό να εισέλθουν στην Ελλάδα και έπειτα στην Ευρώπη. Το τελωνείο στις Καστανιές κλείνει και το σημείο μεταμορφώνεται για τις επόμενες μέρες σε ιδιότυπο “πεδίο μάχης” καθώς οι μετανάστες με την βοήθεια της Τουρκίας εξαπολύουν επιθέσεις προς την Ελληνική πλευρά με σκοπό το μαζικό πέρασμα στην χώρα μας.


Είναι η αρχή των γεγονότων στον Έβρο, η αρχή μια πρωτόγνωρης κρίσης για την Ευρώπη, την Ελλάδα με αρχή τα σύνορα του Έβρου. Ο Έβρος στο επίκεντρο και γίνεται είδηση σε όλο τον κόσμο ενώ οι εικόνες στα σύνορα με τις ορδές μεταναστών και συνοριοφύλακες, στρατό και αστυνομία από την άλλη έκαναν τον γύρο του κόσμου. Τις επόμενες ημέρες, με τα επεισόδια να μην περιορίζονται στο βόρειο τμήμα αλλά να εξαπλώνονται σε όλο το μήκος των συνόρων, η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα στην Ελλάδα με την επίσκεψη των ευρωπαϊκών αξιωματούχων στον Έβρο και στις Καστανιές από όπου δηλώνουν την συμπαράστασή τους για την χώρα μας στην φύλαξη των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων.

Τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2020 όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε αντίδραση για τον θάνατο τριαντατριών τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Η διακίνηση έγινε μέσω λευκών λεωφορείων και ταξί. Ο εφοδιασμός τους με τούρκικα πυρομαχικά. Η προσπάθεια διάρρηξης του φράγματος με τούρκικο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο ευρωπαϊκής προέλευσης δεν επέφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις με την βοήθεια των πολιτών κατάφεραν με πυροσβεστήρες, φωταγωγία, μεγάφωνα καθώς και με την επισκευή του φράχτη να εμποδίσουν την άτακτη εισβολή. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης τελικά έκλεισε τα σύνορα λόγω κορονοιού. Η συνέχεια έγινε με την ερευνητική επιχείρηση του Ορούτς Ρέις.

Ως αντίδραση στους δεκάδες νεκρούς Τούρκους στρατιώτες από την επίθεση συριακών και ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Ιντλίμπ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανοίγει μονομερώς τα σύνορά της προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα, να μην εμποδίζουν τη διέλευσή τους. Μέσα σε λίγες ώρες πολυπληθείς ομάδες μεταναστών άρχισαν να φτάνουν στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, με την Τουρκία να ανακοινώνει επίσημα την φανταστική διέλευση 80 χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα και την ανακοίνωση διακοσίων χιλιάδων που ακολουθούν.

Άμεσα η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη λειτουργία του τελωνείου των Καστανεών Έβρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι ανοιχτά, σημειώνοντας: «Δεν θα κλείσουμε τις πύλες στους πρόσφυγες. Περίπου 18.000 πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας, διότι η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Χιλιάδες άτομα συνωστίζονται στην περιοχή των Καστανιών Έβρου, με την επιδίωξη να περάσουν στην ελληνική πλευρά, ενώ μονάδες των ΜΑΤ καταφθάνουν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προς ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής δύναμης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε επίσκεψή του στον Έβρο δήλωσε: «Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, oτι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα».

Από την Wikipedia

Για όλο αυτό το διάστημα τεράστιο ήταν το κύμα συμπαράστασης και τα όσα ειπώθηκαν τόσο για τις ελληνικές δυνάμεις όσο και για την στάση των πολιτών του Έβρου απέναντι στα όσα αντιμετώπιζαν και έβλεπαν κυριολεκτικά δίπλα από τα σπίτια τους: πολλοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες ήταν αυτοί που εξύμνησαν το κουράγιο τους, το θάρρος τους, δηλώναν συμπαράσταση και ηθική και έμπρακτη, μιλήσαν για “πραγματικούς ακρίτες” και “φύλακες των συνόρων”.

Σε μία μικρή αποτίμηση, με αφορμή την σημερινή επέτειο, ένα χρόνο μετά από αυτά τα επεισόδια και τις δηλώσεις, οι Εβρίτες μάλλον νιώθουν “αδικημένοι” από την τωρινή διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση που αποφάσισε την επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και την αύξηση της δυναμικότητάς του σε 1500 άτομα.

Τα επεισόδια που ξεκίνησαν στα σύνορα ένα χρόνο πριν είναι σταθερό επιχείρημα και για τις δύο πλευρές: για την κυβέρνηση, το υπουργείο και τους υποστηρικτές της απόφασης για επέκταση και αύξηση της δυναμικότητας το επιχείρημα είναι ότι η δομή πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τυχόν παρόμοια κατάσταση που θα υπάρξει μεγάλος αριθμός μεταναστών και ανάγκη για διαθεσιμότητα στην δομή ενώ για την δημοτική αρχή, μεγάλο μέρος των τοπικών φορέων και πολιτών και όσους είναι ενάντια στην επέκταση, το να υπάρξει πιθανή παρόμοια κρίση στις Καστανιές και σε μικρή απόσταση δομή με 1500 μετανάστες θέτει τις ελληνικές δυνάμεις και τους κατοίκους σε μια δυσχερή και επικίνδυνη θέση.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Φεβρουαρίου, 2021 09:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV