Εκτός ο Έβρος απο τα μέτρα για το μεταναστευτικό που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Συντάκτης Νewsroom 20 Νοεμβρίου, 2019 20:46

Εκτός ο Έβρος απο τα μέτρα για το μεταναστευτικό που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Πέρα από την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων κανένα μέτρο για την ανακούφιση της τοπικής κοινωνίας δεν ανακοινώθηκε στην σημερινή παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό από τον κ. Πέτσα και τον κ. Στεφανή

Η σημερινή δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού πέρα από την διάθεση για χάραξη ενιαίας στρατηγικής επίλυσης του ζητήματος έφερε και μέτρα ανακούφισης των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο αυτές αποτελούν δράσεις για τα νησιά χωρίς τον νομό Έβρου, που και αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είτε ως το μόνο χερσαίο σύνορο είτε μέσω του ποταμού αλλά και υπηρεσίες και προσωπικό δομών και φορέων στην περιοχή του απασχολούνται στο συγκεκριμένο θέμα με ελάχιστες ή και καθόλου ενισχύσεις.

Μεταξύ των μέτρων που σήμερα ανακοινώθηκαν και αφορούν τα νησιά είναι η παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο, η βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ. Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.


Σύμφωνα λοιπόν με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν μειωμένο ΦΠΑ μέχρι και το 2020 αφήνοντας για άλλη μία φορά τον Έβρο έξω από το μέτρο, την ώρα μάλιστα που ο νομός δοκιμάζεται λόγω των συνόρων και από το μεταναστευτικό αλλά και από την μεγάλη έξοδο κεφαλαίων στις αγορές των γειτονικών χωρών. Μάλιστα το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ για τον νομό έχει θιχτεί κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια χωρίς να συζητιέται ή να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αναφορικά με το μέτρο βελτίωσης των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, και πάλι δεν υπάρχει αναφορά για άλλες περιοχές της χώρας πέραν των νησιών και δεν γίνεται ξεκάθαρο στις ανακοινώσεις αν το μέτρο αφορά την περιοχή του Έβρου, όπου η ενίσχυση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου θα μπορούσε να αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο ανακούφισης της τοπικής κοινωνίας καθώς όλοι γνωρίζουν ότι το ακριτικό νοσοκομείο έχει κατά μεγάλο ποσοστό επιφορτιστεί με την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στις Δομές Υποδοχής Μεταναστών όπως αυτή του Φυλακίου. Το προσωπικό του νοσοκομείου έχει αποδείξει πολλάκις ότι ανταποκρίνεται και σε δύσκολες περιπτώσεις υπερβαίνοντας εαυτόν όπως με τροχαία ατυχήματα σε οχήματα διακινητών με πολλούς τραυματίες. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις για την λειτουργία του, τόσο το προσωπικό όσο και αιρετοί εξακολουθούν να αιτούνται έντονα την ενίσχυσή του ειδικά σε προσωπικό όπως έχουν εκφράσει και τονίσει πολλές φορές μιλώντας και στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ.

Επίσης την ώρα που τα δύο κυβερνητικά στελέχη ανακοίνωναν την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με 10 νέα σκάφη οι δυνάμεις της συνοριοφυλακής στην περιοχή μας με πενιχρά, γηρασμένα μέσα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις μεταναστευτικές ροές σε έναν νομό μάλιστα ο οποίος χρίζει διπλά ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα για την φύλαξη των χερσαίων συνόρων, την αντιμετώπιση των ροών, την αστυνόμευση των χωριών και περιοχών όπου διασχίζει καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών αλλά και διακινητών με ανάλογους κινδύνους αλλά και ενίσχυση στο λιμενικό των περιοχών Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, καθώς καθημερινά πλέον εμφανίζονται πνευστές λέμβοι με πολλούς αλλοδαπούς επιβαίνοντες κάτι που προκάλεσε ανησυχία στις αρχές καθώς αναγνωρίστηκε ως νέα οδός από μεριάς διακινητών.

Μεταξύ των μέτρων το μόνο μέτρο ανακούφισης που ανακοινώθηκε για τον νομό, και είχε γνωστοποιηθεί άλλωστε εδώ και μέρες, είναι η ενίσχυση σε προσωπικό κατά 400 επιπλέον συνοριοφυλάκων, κάτι που ζητείται εδώ και χρόνια καθώς το πρόβλημα του μεταναστευτικού ο Έβρος το βιώνει χρόνια πριν αυτό αποτελέσει μέγα πρόβλημα έντονα και για άλλες περιοχές, ωστόσο κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο τώρα με τις ροές να “σπάνε ρεκόρ” καθημερινά.

Για άλλη μια φορά λοιπόν οι Εβρίτες γίνονται στο ίδιο έργο θεατές με τις κυβερνήσεις να αλλάζουν και παρόλα αυτά να δείχνουν την ίδια αδυναμία να αναγνωρίσουν την επιφόρτιση και επιβάρυνση του νομού λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως χερσαίο και θαλάσσιο σύνορο αλλά και ως πύλη εισόδου και πεδίο δράσης διακινητών εδώ και χρόνια, αλλά και τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά κάτοικοι και προσωπικό υπηρεσιών και δομών λόγω του μεταναστευτικού.


Συντάκτης Νewsroom 20 Νοεμβρίου, 2019 20:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV