Όχι στην κατάργηση του αγροτικού γιατρού από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κ.Υ. Θράκης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 26 Οκτωβρίου, 2023 14:18
Swiss Approval

Όχι στην κατάργηση του αγροτικού γιατρού από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κ.Υ. Θράκης

Ενάντια στην πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για την κατάργηση του θεσμού του Αγροτικού Ιατρού τάσσεται με ανακοίνωση της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ)

Μεταξύ άλλων η Ένωση αναφέρει πως “πρόκειται για επικίνδυνο, αντιεπιστημονικό και συνολικά “αντιιατρικό” , σχέδιο που αφορά τους πολίτες και τον ιατρικό κόσμο που υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο σχέδιο με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


Mε συνέντευξη και με έκδοση δελτίου τύπου η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα. Αγαπηδάκη (ούσα μη ιατρός) μας έκανε γνωστή την πρόθεση του Υπουργείου να κατατεθεί νομοθέτημα σχετικά με την “Κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του αγροτικού γιατρού” “Εδώ και πολλά χρόνια, μέσω των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών και της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ), έχει επισημανθεί η ανεπάρκεια του θεσμού του γιατρού υπαίθρου, ως ανεπαρκούς για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της ΠΦΥ. Η στελέχωση με μόνιμες προσλήψεις, κυρίως παθολόγων και γενικών γιατρών, καθώς και γιατρών όλων των ειδικοτήτων, που θα στελεχώσουν την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ο σωστός δρόμος/λύση για την όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας σε έναν καθημαγμένο λαό (ειδικά της υπαίθρου). Αντ΄ αυτού ανακοινώνεται η πρόθεση τοποθέτησης των ΑΝΕΙΚΙΔΕΥΤΩΝ πτυχιούχων συναδέλφων σε θέσεις προσωπικού γιατρού, προφανώς όχι με την λογική κάλυψης αναγκών της διαλυμένης ΠΦΥ, αλλα με την σκοπιμότητα, αυτοί οι συνάδελφοι να λειτουργήσουν ώς “κόφτης” στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Πολύ απλά κανένας “προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας” δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο Υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2000 κατοίκων στα πλαίσια του Νομού ή της Περιφέρειας. Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες και κινδύνους που δεν τους αναλογούν.Το υπουργείο φαίνεται ότι και για τις αμοιβές των γιατρών βρήκε την λύση: “Διαίρει και Βασίλευε” Τα οικονομικά κίνητρα που ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων, η τακτική δηλαδή άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική και φυσικά μας βρίσκει ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ.

Η ΕΙΝΟΚΥΘ απαιτεί:

Nα μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου .Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μαζικές παραιτήσεις ιατρών του ΕΣΥ ,οδηγώντας το σε οριστική διάλυση.»

Ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις με προσλήψεις Επιμελητών και ισχυρή χρηματοδότηση.

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και διπλασιασμός των μισθών του ΕΣΥ, ώστε να καταστεί, ελάχιστα θελκτική, η δύσκολη, ως συνθήκη, ιδιότητα ιατρού του ΕΣΥ.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 26 Οκτωβρίου, 2023 14:18

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV