“Είναι στο χέρι μας”: Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω στην διαχείριση απορριμμάτων του δήμου

Συντάκτης Νewsroom 30 Ιανουαρίου, 2018 22:11

“Είναι στο χέρι μας”: Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω στην διαχείριση απορριμμάτων του δήμου

Την χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων για τον βόρειο Έβρο και την τακτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος Ορεστιάδας σχετικά με την πολιτική διαχείρησης των απορριμάτων σχολιάζει η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι στο χέρι μας»:

Χρειάστηκε να περάσουν 40 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων της δημοτικής αρχής του κυρίου Μαυρίδη, για να δούμε κάποια εξέλιξη στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου. Χρηματοδοτήθηκε λοιπόν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, η μελέτη για την ωρίμανση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων για τον βόρειο Έβρο. Μία μονάδα, της οποίας την αναγκαιότητα η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών είχε επισημάνει από το 2014, όταν ο κος Μαυρίδης κώφευε ακολουθώντας τυφλά τον παρωχημένο σχεδιασμό της ΔΙΑΑΜΑΘ (της οποίας διατελούσε διευθύνων σύμβουλος), παίζοντας τα πολιτικά παιχνίδια της ΚΕΔΕ και ικανοποιώντας τα συμφέροντα κάποιων μεγαλοεργολάβων.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:


  • Δυστυχώς ακόμα και με την κατασκευή μιας ΜΕΑ στον β. Έβρο, δεν κρύβεται το γεγονός ότι δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό στην κατεύθυνση της μείωσης των απορριμμάτων, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης. Όλα αυτά δηλαδή που πρέπει να γίνουν πριν την επεξεργασία και την τελική απόθεση σε ΧΥΤΑ, ώστε η διαχείριση να είναι οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον.
  • Τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι τελικά η ΔΙΑΑΜΑΘ και ο κος Μαυρίδης να κάνουν την κωλοτούμπα και να επιλέξουν έναν πιο ορθολογικό σχεδιασμό διαχείρισης, έχουν στοιχίσει ήδη πολλές χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του δήμου. Το υπέρογκο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή επιβαρύνει ήδη τους δημότες, ενώ το κόστος αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση του τέλους ταφής στους ΧΥΤΑ και το κόστος των διοδίων.
  • Λόγω της έλλειψης συνεκτικού σχεδίου διαχείρισης από την πλευρά της δημοτικής αρχής, σε όλη την επικράτεια του Δήμου λειτουργούν μικρές και μεγάλες παράνομες χωματερές. Η δημοτική αρχή παρόλο που υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες πολιτών, φωτογραφίες, δημοσιεύματα, εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα, παίζοντας με την υγεία των δημοτών.
  • Το ότι θα γίνει μελέτη για την μονάδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κατασκευαστεί, γιατί  θα πρέπει κατόπιν να εξασφαλιστούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πραγματοποιηθεί το έργο. Ακόμα και αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να λειτουργήσει.

Η (μη) διαχείριση απορριμμάτων στο βόρειο Έβρο, είναι ένα θέμα που υπονομεύει την υγεία των δημοτών και ματώνει οικονομικά το δήμο. Δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και φιέστες, στις οποίες αρέσκονται ιδιαίτερα οι διοικούντες.

ΥΓ: Κοντοζυγώνει η ώρα που θα μας πουν ότι η εκχώρηση της διαχείρισης σε ιδιώτες είναι “αναγκαίο κακό”. Κάποιος κακοπροαίρετος θα το ονόμαζε και μεθόδευση.


Συντάκτης Νewsroom 30 Ιανουαρίου, 2018 22:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV