“Είναι στο Χέρι μας”: Αντιδρά στις εκλογικές αλλαγές για τις τοπικές κοινότητες

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Απριλίου, 2023 10:28

“Είναι στο Χέρι μας”: Αντιδρά στις εκλογικές αλλαγές για τις τοπικές κοινότητες

Την αντίδρασή της στις αλλαγές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναφορικά με τις τοπικές κοινότητες εκφράζει η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας “Είναι στο Χέρι μας”

Με ανακοίνωσή της που γνωστοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, η παράταξη του Δήμου Ορεστιάδας αντιδρά στις αλλαγές τις κυβέρνησης για τις τοπικές κοινότητες στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές που αφορούν στην μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου από 301 σε 201 μόνιμους κατοίκους για τις τοπικές κοινότητες με 3μελη συμβούλια. Επιπρόσθετα εξακολουθεί να ισχύει “το πιο αντιδημοκρατικό μέτρο, όπου άσχετα με το ποιος συνδυασμός πλειοψήφησε στην τοπική κοινότητα, την πλειοψηφία του συμβουλίου (2/3) και τον πρόεδρο την παίρνει ο συνδυασμός του δημάρχου“.

Από το 2019 έχουν άρει όλες τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων, καθιστώντας τους διακοσμητικά στοιχεία των δήμων, εξαρτημένους από τους εκάστοτε δημάρχους, χωρίς κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο” αναφέρεται χαρακτηριστικά. “Γελοιοποιούν και καταστρέφουν την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, χωρίς να τους απασχολεί η ερημοποιήση των χωρίων μας και η εκπροσώπηση όλων των πολιτών στα συμβούλια“.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Νύχτα και λίγο πριν αφήσουν τις καρέκλες τους, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός εσωτερικών αλλάζει – ξανά – τον χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Βορίδης με προτροπή της ΚΕΔΕ (τώρα δε μας κάνει καμία εντύπωση γιατί ξεπούλησαν τον αγώνα για την ιδιωτικοποίηση του νερού) μειώνει το πληθυσμιακό κριτήριο από 301 σε 201 μόνιμους κατοίκους για τις τοπικές κοινότητες με 3μελη συμβούλια και εξακολουθεί να ισχύει το πιο αντιδημοκρατικό μέτρο, όπου άσχετα με το ποιος συνδυασμός πλειοψήφησε στην τοπική κοινότητα, την πλειοψηφία του συμβουλίου (2/3) και τον πρόεδρο την παίρνει ο συνδυασμός του δημάρχου.

Από το 2019 έχουν άρει όλες τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων, καθιστώντας τους διακοσμητικά στοιχεία των δήμων, εξαρτημένους από τους εκάστοτε δημάρχους, χωρίς κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο.

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ” από την πρώτη στιγμή είχε αντιδράσει και επισημάνει τους κινδύνους που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος. Γελοιοποιούν και καταστρέφουν την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, χωρίς να τους απασχολεί η ερημοποιήση των χωρίων μας και η εκπροσώπηση όλων των πολιτών στα συμβούλια.

υ.γ εσείς δικαιούστε πριμ 5% (επί του π/υ του έργου) αν κάνετε – απλά – τη δουλειά σας ή είστε τίποτα εργαζόμενοι που μετράτε πως θα βγει ο μήνας;;


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Απριλίου, 2023 10:28

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV