«Είναι στο Χέρι μας»: “ΑΚΥΡΟ από την Αποκεντρωμένη στον Δήμο Ορεστιάδας”

Ερωτήματα και προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας χειρίζεται ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου και τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες εκφράζει η δημοτική παράταξη «Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας – Είναι στο Χέρι μας».
Αφορμή αποτελεί, σύμφωνα με την παράταξη, πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακυρώνεται η υπ’ αριθ. 292/2026 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ορεστιάδας σχετικά με προγραμματική σύμβαση με τη ΝΕΣΤΟΣ Α.Ε.
Η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά, μεταξύ άλλων, την επιστημονική, τεχνική, συμβουλευτική και νομική υποστήριξη για την ωρίμανση της ανάπλασης των Αλσών Αδριανουπόλεως και Καραγάτς, την αδειοδότηση του Παιδικού Σταθμού Δικαίων, την προετοιμασία φακέλου χρηματοδότησης, καθώς και την τακτοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.
Όπως υποστηρίζει η δημοτική παράταξη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εξετάζοντας τη νομιμότητα της απόφασης, την ακύρωσε με το σκεπτικό ότι η επιλογή για τη σύναψη της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης με Αναπτυξιακό Οργανισμό ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στη Δημοτική Επιτροπή.
Η παράταξη «Είναι στο Χέρι μας» χαρακτηρίζει το ζήτημα ευρύτερο από μια μεμονωμένη διοικητική αστοχία και ασκεί κριτική στη Δημοτική Αρχή, κάνοντας λόγο για προχειρότητα στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων της αυτοδιοίκησης.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται επίσης σε προηγούμενες περιπτώσεις καθυστερήσεων και απεντάξεων έργων, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια πόρων και χρόνου και την καθυστέρηση έργων που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της παράταξης:
“ΑΚΥΡΟ” από την αποκεντρωμένη στον Δήμο Ορεστιάδας
Ερωτήματα και προβληματισμό εγείρει, η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακυρώνεται η υπ’ αριθ. 292/2026 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ορεστιάδας για την προγραμματική σύμβαση με τη ΝΕΣΤΟΣ Α.Ε., που αφορά την επιστημονική, τεχνική, συμβουλευτική και νομική υποστήριξη για
- την ωρίμανση της ανάπλασης των Αλσών Αδριανουπόλεως και Καραγάτς,
- την αδειοδότηση του Παιδικού Σταθμού Δικαίων,
- την προετοιμασία φακέλου χρηματοδότησης και την τακτοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εξετάζοντας τη νομιμότητα της απόφασης, την ΑΚΥΡΩΣΕ, κρίνοντας ότι η επιλογή της σύναψης της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης με Αναπτυξιακό Οργανισμό ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στη Δημοτική Επιτροπή.
Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη διοικητική αστοχία. Είναι η προχειρότητα με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή κρίσιμα θέματα της αυτοδιοίκησης.
Τρία χρόνια είναι αρκετά για μια Δημοτική Αρχή, ώστε να έχει αποκτήσει τα απαραίτητα «πατήματα», να γνωρίζει τις διαδικασίες και να αποφεύγει λάθη και παραλείψεις που δημιουργούν προβλήματα.
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ορεστιάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες καταστάσεις. Στο παρελθόν έχουμε βιώσει σοβαρές καθυστερήσεις, ακόμη και απεντάξεις έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται πολύτιμοι πόροι και χρόνος και να μετατίθεται συνεχώς η υλοποίηση έργων που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των δημοτών και την προοπτική του Δήμου.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να δώσει απαντήσεις και, κυρίως, να δείξει ότι μπορεί να διοικήσει με σχέδιο, γνώση των διαδικασιών και αποτελεσματικότητα.











