Στ. Βαβίας: Είμαστε ακόμα στο στάδιο των ανακοινώσεων – Τροπολογία δεν έχει κατατεθεί για τον Έβρο, μόνο για τη Θεσσαλία

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 9 Νοεμβρίου, 2023 13:08

Στ. Βαβίας: Είμαστε ακόμα στο στάδιο των ανακοινώσεων – Τροπολογία δεν έχει κατατεθεί για τον Έβρο, μόνο για τη Θεσσαλία

Δεν καταλαβαίνω γιατί έχουμε πιο άμεσες αποφάσεις για τη Θεσσαλία η οποία επλήγη ένα μήνα μετά από τον Έβρο“, αναρωτήθηκε ο Σταύρος Βαβίας, γεωργικός σύμβουλος και Διδάκτωρ Γεωπονίας, αλλά και μέλος του Αγροτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Βαβίας μίλησε, καλεσμένος στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, για τις εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων αγροτών του Έβρου (βλ. σχετικά >ΕΔΩ).

Έχει υπάρξει ήδη τροπολογία που κατατέθηκε στις 30/10 στη Βουλή για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτέμβρη και εμείς ως ΠΑΣΟΚ λέγαμε πως θα έπρεπε άμεσα να ληφθούν μέτρα και για τη Ρόδο και για τον Έβρο. Ζητήσαμε δηλαδή η τροπολογία να επεκταθεί χρονικά και για τον Ιούλιο, ώστε να συμπεριλάβει τη Ρόδο, και για τον Αύγουστο ώστε να ενταχθεί και Έβρος“. Αυτό ανέφερε ο κ. Βαβίας, υποστηρίζοντας πως συνεπώς ήταν αναμενόμενες αυτές οι χθεσινές ανακοινώσεις.


Στη Θεσσαλία έκαναν ένα μήνα, στον Έβρο αν δεν γκρινιάζαμε και δεν κάναμε παρεμβάσεις ακόμα θα περιμέναμε”, σχολίασε επίσης, επισημαίνοντας παράλληλα πως “το παράδοξο είναι πως η Θεσσαλία θα πάρει πιο γρήγορα χρήματα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τις Τροπολογίες. Γιατί η Τροπολογία για τη Θεσσαλία έχει ήδη κατατεθεί, ενώ για τον Έβρο δεν κατατέθηκε ακόμα. Είμαστε στο στάδιο των ανακοινώσεων με την πρόθεση της κυβέρνησης για όσα θα υλοποιήσει, και εμείς περιμένουμε αυτά να γίνουν πράξη“.

Για τα μέτρα και το περιεχόμενό τους υποστήριξε πως “είναι σε μία θετική κατεύθυνση, εφόσον όμως τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και εφαρμοστούν άμεσα“, εξηγώντας την άποψή του με τη επιφύλαξη πως “όταν βγαίνει με βαρύγδουπους τίτλους ένα θέμα, πρέπει να βλέπουμε πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη και να μη μένουμε στη θεωρία“.

Πολύ σημαντικό, επίσης, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως είπε, πως “αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για τις προκαταβολές που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μόλις το 20%. Οι αποπληρωμές είναι άγνωστο πότε θα γίνουν“. Επίσης, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις κτηνοτρόφων με προβλήματα ή ελλείψεις σε άδειες εγκαταστάσεων, αλλά και αγροτών με άλλα τεχνικής φύσεως θέματα τα οποία παραμένει άγνωστο αν υπάρχει τρόπος ή και βούληση να ξεπεραστούν, ώστε να μπορέσουν και εκείνοι να ενισχυθούν.

Ακούστε αναλυτικά πώς αναλύονται οι εξαγγελίες και τι προβλέπεται για το άμεσο μέλλον, ώστε να επιβιώσουν οι απελπισμένοι πληγέντες αγρότες, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, του Έβρου:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 9 Νοεμβρίου, 2023 13:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV