Δωρεάν για ένα χρόνο θα διασχίζουν οι κάτοικοι του Έβρου τα διόδια του Αρδανίου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Δεκέμβριος 5, 2017 17:55

Δωρεάν για ένα χρόνο θα διασχίζουν οι κάτοικοι του Έβρου τα διόδια του Αρδανίου

Στάχτη στα μάτια των κατοίκων του νομού αφού από το 2019 θα πληρώνουν κανονικά τη διέλευση των διοδίων που θα χωρίζουν τον Έβρο στα δύο!

Απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με τίτλο “Καθορισμός απαλλαγών από την καταβολή διοδίων τελών στους Σταθμούς Διοδίων της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων αυτής, για κατοίκους όμορων περιοχών και άνεργους” καθορίζει τις απαλλαγές καταβολής διοδίων για οκτώ μετωπικούς σταθμούς διοδίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι σταθμοί Αρδανίου και Μέστης.

Η απόφαση αρχικά καθορίζει την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τελών για τους τους κατοίκους των παρακάτω όμορων περιοχών, στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες αυτής ως εξής:

Π.Ε. Αλεξανδρούπολης αναφέρει την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου η απόφαση Σπίρτζη γεγονός που ξεσήκωσε την αντίδραση του Δήμαρχου Ορεστιάδας Β.Μαυρίδη

H συγκεκριμένη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων, ισχύει εφόσον κάθε απαλλασσόμενος διαμένει με κύρια κατοικία εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών.

Από την καταβολή διοδίων απαλλάσσονται και τα  Ι.Χ. ιδιωτικά ή Ι.Χ. επαγγελματικά οχήματα των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών.

Οι άνεργοι επίσης δεν υποχρεώνονται να καταβάλλουν αντίτιμο στα διόδια της Εγνατίας οδού, απαλλαγή η οποία ισχύει  με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ.

Μεχρί το τέλος του ’18 η δωρέαν διέλευση αφού απο το 2019 οι εβρίτες θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διασχίσουν το νομό!

Παρόλα αυτά, η απόφαση διευκρινίζει ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις ισχύουν μέχρι την πλήρη θέση σε λειτουργία του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος καθώς και την έγκριση, από την Γενική Διεύθυνση Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της τιμολογιακής πολιτικής διοδίων για τα βαρέα οχήματα και την υλοποίησή
της. Το αναλογικό σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2018, όπως αναφέρει αναλυτκά η απόφαση:

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSΜ), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων. Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018.

Διαδικασία πιστοποίησης απαλλαγής 

Για την πιστοποίηση των ανωτέρω δικαιούχων και των οχημάτων αυτών, δημιουργείται ηλεκτρονικός κατάλογος μονίμων κατοίκων και δικαιούχων απαλλαγής.
Διατίθεται διαδικτυακή εφαρμογή στην οποία οι δικαιούχοι συμπληρώνουν σχετική αίτηση απαλλαγής η οποία θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο και αριθμό δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του φυσικού προσώπου που καταθέτει την αίτηση, επωνυμία επιχείρησης εφόσον πρόκειται για εταιρικό όχημα, στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας ή επαγγελματικής δραστηριότητας, στοιχεία επικοινωνίας, γεωγραφική περιοχή κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης, αριθμοί κυκλοφορίας των οχημάτων για τα οποία ζητείται η χορήγηση διέλευσης από τα διόδια και τα οποία πρέπει να ανήκουν στην ιδιοκτησία του ανωτέρω φυσικού ή νομικού προσώπου.

H αίτηση συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο του ενδιαφερόμενου.
β) Δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή/και άλλα φορολογικά στοιχεία μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, διά των οποίων θα αποδεικνύεται η κύρια κατοικία ή η επαγγελματική εγκατάσταση του ενδιαφερόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου.
γ) Άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων που ανήκουν στο ανωτέρω φυσικό ή νομικό πρόσωπο και για τα οποία ζητείται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων.

 

 

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Δεκέμβριος 5, 2017 17:55

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια
Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV

upart300

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter