Δίωξη Χρ. Τοψίδη στο Σύλλογο Υπαλλήλων Π.Ε. Έβρου: Μαζική συμπαράσταση και προσπάθεια διαλόγου
“Κακόβουλη κριτική ή συνδικαλιστικό δικαίωμα;”
Η δίωξη του Δημήτρη Παγωνίδη και της Σταυρούλας Χαντζή, Προέδρου και Γραμματέα αντίστοιχα, του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από συνδικαλιστικούς φορείς και εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα. Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2024, όταν ο Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση ασκώντας κριτική στην Περιφερειακή Αρχή σχετικά με απευθείας ανάθεση έργου εντομολογικής επιτήρησης για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών προϋπολογισμού 36.000€ σε ιδιωτική εταιρεία, αντί να εκτελεστεί από τη δημόσια υπηρεσία και τους υπάλληλους της Π.Ε. Έβρου όπως συνέβαινε πάντοτε.
Για το θέμα κλήθηκε να μιλήσει στην εκπομπή Εβροσκόπιο του Ράδιο Έβρος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Παγωνίδης, ο οποίος εξ αρχής ξεκαθάρισε: “Το ερώτημά μας ήταν σαφές: γιατί ανατέθηκε το έργο αυτό σε ιδιωτική εταιρεία, ενώ εκτελούνταν ήδη δωρεάν από τη δημόσια υπηρεσία μας;” Η κριτική αυτή θεωρήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή “κακόβουλη” και έτσι ξεκίνησε η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του ίδιου και της γραμματέως του Συλλόγου. “Αν η άσκηση κριτικής που προβλέπεται και από το Σύνταγμα και από νομοθεσίες, η συνδικαλιστική έκφραση και η ελευθερία στη διατύπωση της άποψης, αν είναι αδίκημα, ναι, είμαι ένοχος“, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παγωνίδης.
Μαζικά ψηφίσματα συμπαράστασης
Η απόφαση δίωξης προκάλεσε έντονη αντίδραση συνδικαλιστικών οργανώσεων, που εξέδωσαν ψηφίσματα υπέρ των δύο υπαλλήλων. Φορείς από όλη την Ελλάδα, όπως οι Σύλλογοι Υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής (ΕΔΩ), Λακωνίας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, η ίδια η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας – ΟΣΥΑΠΕ (ΕΔΩ) καθώς και η ΑΔΕΔΥ, αλλά και πολλοί τοπικοί φορείς του Έβρου έχουν ζητήσει την άμεση παύση της δίωξης. Αυτή η συνεχής αποστολή νέων ψηφισμάτων συμπαράστασης καταδεικνύει πως η υπόθεση αυτή έχει συγκεντρώσει πανελλαδικό ενδιαφέρον, ενώ έχει φτάσει θεσμικά και μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών.
Προοπτική συνάντησης και ομαλής επίλυσης
Παρά τη σοβαρότητα της δίωξης, ο κ. Παγωνίδης διατηρεί θετική στάση απέναντι σε μια ενδεχόμενη λύση μέσω διαλόγου. “Θα επιδιώξουμε να βρεθούμε και δια ζώσης με τον Περιφερειάρχη, καθώς πέρα από αυτό το ζήτημα, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των υπηρεσιών μας“, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η υποστελέχωση και η έλλειψη μέσων το μεγάλο πρόβλημα στο νομό Έβρου
Πάντως μέσα από τη συνέντευξη του κ. Παγωνίδη στο Ράδιο Έβρος αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά το πρόβλημα της υποστελέχωσης, η τεράστια μείωση προσωπικού αλλά και η έλλειψη μέσων για την απρόσκοπτη άσκηση καθηκόντων, των λιγοστών υπαλλήλων της Π.Ε. Έβρου. “Ένας νομός που κάποτε είχε 600 υπαλλήλους, πριν από 15 χρόνια, τώρα έχει φτάσει να έχει λιγότερους από 200“, τόνισε ο Πρόεδρος, ενώ προβληματίζει ιδιαίτερα και η δήλωσή του πως “δεν έχουμε αυτοκίνητα να μετακινηθούμε, χρησιμοποιούμε τα δικά μας· δεν έχουμε εξοπλισμό και μέσα“.
Εν κατακλείδι, η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης θα κριθεί από την τελική απόφαση της Περιφερειακής Αρχής και ειδικότερα του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, όπως υποστήριξε ο κ. Παγωνίδης, σύμφωνα με τον οποίο κανένας άλλος θεσμικός, χωρικός ή θεματικός αντιπεριφερειάρχης δεν εμπλέκεται στο ζήτημα.
Ακούστε περισσότερα, αναλυτικά: