Νέα παρέμβαση Δημοσχάκη για το Τελωνείο Ορμενίου

Συντάκτης Νewsroom 2 Οκτωβρίου, 2020 12:16

Νέα παρέμβαση Δημοσχάκη για το Τελωνείο Ορμενίου

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη ο Βουλευτής  κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α.Δημοσχάκης, αναφορικά με την πλήρη λειτουργία του μεθοριακού Σημείου Εισόδου-Εξόδου του Ορμενίου Ν.Ορεστιάδας.

Σε συνέχεια των προσωπικών του ενεργειών και κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, σχετικά με την προσωρινή παύση λειτουργίας του Σημείου Εισόδου-Εξόδου στο Ορμένιο, τελικώς αποκαταστάθηκε (23/7) η λειτουργία του χερσαίου μεθοριακού σταθμού για τη διαμετακόμιση μόνο αγαθών & προϊόντων. 

Με την κατατεθείσα Γραπτή Ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης,Τουρισμού & Υφυπουργείο Πολ.Προστασίας ο βουλευτής επανέρχεται, ζητώντας να επιτραπεί και η ταυτόχρονη διέλευση προσώπων. 


Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος η εν λόγω απαγόρευση που ακόμη ισχύει έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις των Μεταναστών μας από χώρες της ΕΕ, στους εργατοαγρότες του πρωτογενούς τομέα από τις γειτονικές χώρες, καθώς & στους φοιτητές που σπουδάζουν στις Βαλκανικές & Ευρωπαϊκές Χώρες.

Ο βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, εάν δύναται να επιτραπεί η διέλευση και προσώπων από το Σημείο Εισόδου-Εξόδου, με απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας που προβλέπονται για την υγειονομική κρίση.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση : 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 

1) Υπουργείο Οικονομικών 

2)Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 

3)Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων 

4)Υπουργείο Τουρισμού 

5)ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/Δ.Κ

Θέμα : Επαναλειτουργία του Σημείου Εισόδου -Εξόδου του Ορμενίου Ν.Ορεστιάδας για την διακίνηση ..& προσώπων. 

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων της Κυβέρνησης για την πετυχημένη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, ήταν & η αναστολή της λειτουργίας συγκεκριμένων Σημείων Εισόδου-Εξόδου της Χώρας μεταξύ των οποίων & αυτών του Ορμενίου, του Κυπρίνου, της Νυμφαίας & της Εξοχής της  ΑΜ-Θ !

Η απόφαση αυτή ήταν σημαντική για το Ορμένιο Ν.Ορεστιάδας γιατί το συγκεκριμένο Σημείο Εισόδου-Εξόδου αποτελεί χερσαίο μεθοριακό σημείο διέλευσης προσώπων & πραγμάτων ενώ τα άλλα -χωρίς εμπειρίες & υποδομές – είναι μόνο για πρόσωπα εξυπηρετώντας κυρίως την τοπική διμερή & διασυνοριακή διέλευση.

Άλλωστε αυτό του Ορμενίου Ν.Ορεστιάδας με υποδομές & μεγάλες εμπειρίες εντάσσεται, ως γεωστρατηγικό σημείο της Περιφέρειας, στο καθεστώς διέλευσης του κώδικα συνόρων του Σένγκεν/ΕΕ, αλλά & του προγράμματος VISA Program Waiver ΗΠΑ-ΕΕ!

Σε όλη την Θράκη υπάρχουν δύο (2) μεθοριακοί σταθμοί Σένγκεν ήτοι των Κήπων – Αλεξ/πολης που εξυπηρετεί τη διακίνηση προσώπων κι πραγμάτων από την Ανατολή προς τη Δύση & του Ορμενίου- Ν.Ορεστιάδας που εξυπηρετεί την αντίστοιχη από το Βορρά προς το Νότο .. μέσω των χερσαίων,  θαλασσίων & ποτάμιων ‘οδών’ !

Η λειτουργία του συνοριακού σταθμού του Ορμενίου, αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τον ακριτικό Νομό & όχι μόνον, γιατί ταυτίζεται διαχρονικά με την διέλευση προσώπων κι εμπορευμάτων από τις Βαλκανικές,Ευρωπαϊκές & Ανατολικές Χώρες! 

Αναφέρθηκαν προβλήματα, τα οποία και συνεχίζονται, στους Μετανάστες μας από χώρες της ΕΕ, στους εργατοαγρότες του πρωτογενούς τομέα από τις γειτονικές χώρες, καθώς & στους φοιτητές που σπουδάζουν στις Βαλκανικές & Ευρωπαικές Χώρες !

Κατόπιν των ανωτέρω & μεταφέροντας την αγωνία & το αίτημα των προαναφερομένων του Νομού Έβρου ερωτάσθε : 

  • Είναι εφικτό να εξετάσετε το αίτημα προκειμένου να επιτραπεί πλέον και η διέλευση προσώπων από τον χερσαίο μεθοριακό σταθμό του Ορμενίου, τηρώντας φυσικά με αυστηρότητα όλους τους αναγκαίους όρους ασφαλείας; 

Συντάκτης Νewsroom 2 Οκτωβρίου, 2020 12:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV