Την σύσταση μονάδας ΕΚΑΒ στην Σαμοθράκη ζητά εκ νέου ο Αν. Δημοσχάκης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 19 Σεπτεμβρίου, 2023 14:16

Την σύσταση μονάδας ΕΚΑΒ στην Σαμοθράκη ζητά εκ νέου ο Αν. Δημοσχάκης

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, καταθέτοντας νέα Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Μ.Χρυσοχοιδη, με επίκεντρο την σύσταση μονάδας ΕΚΑΒ στη Σαμοθράκη

Σε συνέχεια της 2πλης προφορικής ενημέρωσης του Υπουργού, η τελευταία το πρωινό της Παρασκευής (15/9), ο Βουλευτής επανέρχεται και με γραπτή παρέμβαση, διεκδικώντας την υγειονομική θωράκιση της Νήσου.

Ειδικότερα, ζητά την σύσταση Μονάδας-Βάσης ΕΚΑΒ, που θα συλλειτουργεί με το υπάρχον πλωτό ασθενοφόρο, του ΛΣ εξυπηρετώντας τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες του νησιού, όλο το 24ωρο με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς το υφιστάμενο  ασθενοφόρο υπάγεται στο τοπικό Κ.Υ με περιορισμένη σύνθεση -στελέχωση & με μειωμένο ωράριο διαθεσιμότητας.


Τέλος υπογραμμίζεται εναλλακτικά ως απαραίτητη η παράταση (πέραν της 31/12/2023) της θητείας του προσωπικού των Ε.Δ, Σ.Α & ΟΤΑ που ενίσχυσαν την στελέχωση των Κ.Υ. ή ιδανικά η προκήρυξη μόνιμων θέσεων που θα διασφαλίσουν την επάρκεια προσωπικού για 24ωρη κάλυψη.

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

Αλεξ/πολη, 19/9/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

ΘΕΜΑ: ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΚΑΒ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ!!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο είχε σκύψει με περίσσια φροντίδα πάνω από ζητήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, θέτοντας την νέα κοινοβουλευτική περίοδο την αναβάθμιση της, σε θέση προτεραιότητας.

Η Σαμοθράκη του Ν.Έβρου διαθέτει ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, ορεινό όγκο, επικίνδυνο οδικό δίκτυο, ενώ η απόσταση από το πλησιέστερο λιμάνι αλλά και του ΠΓΝΑ της ηπειρωτικής Χώρας, αποτελεί διαχρονικά σημαντικό πρόβλημα για την διαχείριση έκτακτων περιστατικών υγείας, όπως έχω αναδείξει και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου!! 

Στο τοπικό Κ.Υ εντάσσεται και η λειτουργία ενός ασθενοφόρου με το πλήρωμα, το οποίο επαρκεί για να ανταποκριθεί σε περιστατικά μόνο τις πρωινές,  ίσως & απογευματινές ώρες!

Το Υπουργείο Υγείας και η ηγεσία του ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκλησή μου για ενίσχυση του προσωπικού στις αρχές του καλοκαιριού!

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ) (5-7-2023/ΦΕΚ 132/Α/5-7-2023) προβλέφθηκε η ενίσχυση της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας καθώς και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας με διάθεση προσωπικού του Π.Σ ή των Ε.Δ ή με απόσπαση προσωπικού των ΟΤΑ, μέχρι τις 31/12/2023.

Κρίνεται αναγκαία η σύστασημονάδας-βάσης του ΕΚΑΒ στον Νησί, υπαγόμενη στην 9η Περιφέρεια Αλεξανδρούπολης, στην αναπτυξιακή κατεύθυνση που χάραξε και η Θάσος, το οποίο θα συλλειτουργεί αρμονικά με το υπάρχον πλωτό ασθενοφόρο του Λ.Σ.

Με αυτόν τον τρόπο, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες που κατακλύζουν το Νησί τους καλοκαιρινούς μήνες & γιορτές, θα έχουν πρόσβαση όλο το 24ωρο σε εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα σπεύδει στον τόπο, του έκτακτου συμβάντος για την παροχή άμεσης βοήθειας και διακομιδής πασχόντων ατόμων προς τους πλησιέστερους υγειονομικούς σχηματισμούς (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.ά).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε: 

·        Προτίθεστε να εξετάσετε το ζήτημα της σύστασης αυτοδύναμης Μονάδας-Βάσης του ΕΚΑΒ  προκειμένου να υπάρχει 24ωρη κάλυψη των έκτακτων περιστατικών υγείας από εξειδικευμένο προσωπικό στο Νησί της Σαμοθράκης;

·       Δεδομένου ότι η ΠΝΠ που προβλέπει την ενίσχυση των πληρωμάτων με προσωπικό των Ε.Δ, Σ.Α & ΟΤΑ λήγει στο τέλος του έτους, σκοπεύετε να προχωρήσετε σε παράταση ή ιδανικά σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων προκειμένου το προσωπικό των πληρωμάτων να επαρκεί τουλάχιστον για την 24ωρη κάλυψη (τρεις βάρδιες)?


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 19 Σεπτεμβρίου, 2023 14:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV