Δ. Πέτροβιτς: Πρέπει να δημιουργηθεί Επαρχείο Βορείου Έβρου

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 20 Σεπτεμβρίου, 2021 15:15

Δ. Πέτροβιτς: Πρέπει να δημιουργηθεί Επαρχείο Βορείου Έβρου

Έντονο ενδιαφέρον και ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η πρωτοβουλία φορέων του Βορείου Έβρου για διοικητική αναδιάταξη του νομού σε δύο περιφερειακές ενότητες, με τη διεκδίκηση δημιουργίας της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου. Για πρώτη φορά εξέφρασε δημόσια τη θέση του για τη συγκεκριμένη διεκδίκηση ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς μιλώντας αποκλειστικά για το θέμα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο.

Ο κ. Πέτροβιτς στάθηκε στις δικές του ενέργειες και την πρότασή του το 2018 σχετικά με την επανίδρυση Επαρχείου Βορείου Έβρου, πρόταση η οποία όμως δεν εισακούστηκε κατά τη συζήτηση για το Σχέδιο Κλεισθένης, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ήταν η μόνη φωνή από τον Έβρο που διεκδίκησε τότε κάτι τέτοιο. Και ο κ. Πέτροβιτς αναφέρθηκε στην αναγνώριση δύο πόλων με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά στο βόρειο και νότιο Έβρο και υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης μια διαφορετικής αντιμετώπισης στο βόρειο τμήμα του νομού, επανέλαβε όμως τη δική του πρόταση – ως λύση στα διοικητικά και υπηρεσιακά κυρίως προβλήματα – τη λειτουργία Επαρχείου Βορείου Έβρου.


Θεωρώ ότι η λειτουργία ενός Επαρχείου θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά και καθοριστικά τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και γενικότερα στην καλύτερη λειτουργία της ΠΕ Έβρου, που έχει άλλα χαρακτηριστικά. Έχει (σ.σ. ο βόρειος Έβρος) τη διασυνοριακότητα σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, έχει πολύ μεγάλο μήκος ο νομός, γι’ αυτό το λόγο είχα προτείνει, βλέποντας ως Αντιπεριφερειάρχης κάποια προβλήματα δυσλειτουργίας ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μία καλύτερη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών. Αν λοιπόν λειτουργούσε κι ένα Επαρχείο και είχαμε έναν Έπαρχο, ή έναν Αντιπεριφερειάρχη, για να το επικαιροποιήσουμε στα σύγχρονα δεδομένα της λειτουργίας τη Περιφέρειας, εκτιμώ ότι θα υπήρχε μία καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών”.

Αναφορικά με την πρότασή του το 2018 τόνισε με έμφαση πως ήταν “ο μοναδικός που έθιξε το θέμα λειτουργίας Επαρχείου Βορείου Έβρου το 2018. Καμία φωνή δεν βγήκε να υποστηρίξει την πρόταση αυτή στη συζήτηση για το Σχέδιο Κλεισθένης. Το θέμα πάγωσε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί προφανώς είχε μόνο μία φωνή, τη δική μου”. “Ζήτησα”, είπε “να έχουμε ένα Επαρχείο στο βόρειο Έβρο. Προσπαθούσα να πείσω ότι μία τέτοια θέσπιση ενός Επαρχείου θα μας βοηθούσε. Και ενδεχομένως, μετά από χρόνια, σε επόμενη διαδικασία αναθεώρησης της διοικητικής διαίρεσης της χώρας, θα μπορούσε ίσως να γινόταν ένα επόμενο βήμα (σ.σ. η ίδρυση ξεχωριστής Π.Ε. Βορείου Έβρου). Αλλά τα βήματα είναι σημαντικά και γίνονται ένα τη φορά”… Υποστήριξε πως “το Επαρχείο ήταν μια τεκμηριωμένη, δοκιμασμένη λειτουργία” και πως “σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις”. Κάνοντας μια αναδρομή στη λειτουργία του Επαρχείου μέχρι την παύση του το 2010, σημείωσε τα λάθη του παρελθόντος συνοψίζοντας πως “το 2010 έπρεπε να γίνει ένας αγώνας ώστε να μην καταργηθεί το Επαρχείο. Φτάσαμε στο 2018, δεν έγινε πάλι, και φτάσαμε στο 2021 να συζητάμε ξανά για το θέμα γιατί δεν έγινε αυτό“.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς κατέληξε με ένα μήνυμα ενότητας προς πάσα κατεύθυνση: “Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει, είναι να πάει αυτός ο τόπος μπροστά. Και πρέπει να αναδείξουμε τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, να αποδυναμώσουμε τα μειονεκτήματα και όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη προς την ίδια κατεύθυνση. Αν είμαστε ενωμένοι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ήττας“.

Ακούστε αναλυτικά όσα είπε ο κ. Πέτροβιτς στον Εβροσκόπιο >> ΕΔΩ <<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 20 Σεπτεμβρίου, 2021 15:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV