Δημιουργία φορέα κατά της έμφυλης βίας στην μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη ζητά ο Δήμος Διδυμοτείχου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Νοεμβρίου, 2022 07:07

Δημιουργία φορέα κατά της έμφυλης βίας στην μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη ζητά ο Δήμος Διδυμοτείχου

Μετά την τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης και την ονοματοδοσία οδού ο Δήμος ζητά την δημιουργία φορέα με δράσεις για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας με έδρα το Διδυμότειχο στην μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη

Ομόφωνα ψηφίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου της Τρίτης 15 Νοεμβρίου η τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης με επιγραφή κατά της έμφυλης βίας.

Η αντιδήμαρχος Στέλλα Θεοδοσίου Zυγογιάννη κατά την τοποθέτησή της ως εισηγήτρια του θέματος τόνισε ότι η τοποθέτηση της μαρμάρινης αυτής στήλης βασίζεται στην δυνατότητα και υποχρέωση του Δήμου να προωθεί την ισότητα των φύλων.


Η στήλη με την σχετική επιγραφή θα τοποθετηθεί στην οδό Ορφέως, παραπλεύρως του Δημοτικού καταστήματος. “Οφείλουμε να το κάνουμε στην μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, σε ένα παιδί που χάθηκε τόσο άδικα“, η δολοφονία της οποίας “άνοιξε τον ασκό του Αιόλου“, ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων η κ. Θεοδοσίου Zυγογιάννη, για να ξεκινήσει η συζήτηση για την έμφυλη βία, και κάθε μορφής βίας, στην χώρα. Η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους – ακόμα και τον κ. Τοκαμάνη που απείχε από τις ψηφοφορίες των άλλων θεμ΄λατων της συνεδρίασης διαμαρτυρόμενος – να υπερψηφίζουν την πρόταση της επιτροπής ποιότητας ζωής.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί δεν είναι η μόνη κίνηση του Δήμου Διδυμοτείχου να τιμήσει την αδικοχαμένη Ελένη, καθώς το όνομά της θα δοθεί στην κεντρική οδό του Διδυμοτείχου, η οποία θα μετονομαστεί από “Βασιλέως Γεωργίου” σε οδό “Ελένης Τοπαλούδη” όπως ήδη αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα η τελετή θα λάβει χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς αυτόν τον μήνα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την δολοφονία της στις 28 Νοεμβρίου 2018, καθώς και παράλληλες δράσεις που αναμένεται να συγκεντρώσουν πλήθος κόσμου.

Ωστόσο σε αυτή την συνεδρίαση έγινε γνωστή και μία ακόμα ενέργεια με την οποία η γενέτειρά της θέλει να τιμήσει την μνήμη της αδικοχαμένης 19χρονης φοιτήτριας και μάλιστα με συνεχόμενη δράση κατά της έμφυλης βίας.

Κατά την συζήτηση του θέματος τοποθέτησης της μαρμάρινης στήλης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρώην Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, αφού αναφέρθηκε στην ονοματοδοσία της οδού και την τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης ζήτησε και την δημιουργία τιμής ένεκεν ενός θεσμού/φορέα κατά της έμφυλης βίας με έδρα τον Δήμο Διδυμοτείχου υπο την αιγίδα του αρμόδιου υπουργείου που θα έχει και την ευθύνη για την έρευνα και τη χρηματοδότηση και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ αλλά φυσικά και του Δήμου για να στελεχωθεί ο φορέας αυτός με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό που θα αναλαμβάνει δράσεις όχι μόνο εντός του δήμου αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Όπως απάντησε στην συνέχεια η κ. Θεοδοσίου Ζυγογιάννη, έχει ήδη σταλεί συγκεκριμένο αίτημα με έγγραφο από το γραφείο του Δημάρχου στην αρμόδια υφυπουργό κ. Συρεγγέλα (η οποία μάλιστα κλήθηκε στην περιοχή αλλά δεν μπορεί να παρεβρεθεί λόγω υποχρεώσεων) για την δημιουργία αυτού που πρότεινε ο κ. Πατσουρίδης “και χαιρόμαστε πάρα πολύ που συμφωνούμε” ανέφερε για το ζήτημα η αντιδήμαρχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδης έχουν εκφράσει πολλές φορές, και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε δηλώσει και στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο πατέρας της Γιάννης Τοπαλούδης, την επιθυμία τους για σύσταση ιδρύματος “Καμία άλλη Ελένη” με σκοπό δράσεις για τον τερματισμό της έμφυλης βίας.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Νοεμβρίου, 2022 07:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV