Ελένη Βουλτσίδου & Ελένη Τσομπανίδου: Επενδύουν τα όνειρά τους στο Τρίγωνο Ορεστιάδας που συνεχίζει δημιουργικά να τους εμπνέει

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 13 Απριλίου, 2023 13:14

Ελένη Βουλτσίδου & Ελένη Τσομπανίδου: Επενδύουν τα όνειρά τους στο Τρίγωνο Ορεστιάδας που συνεχίζει δημιουργικά να τους εμπνέει

Δημιούργησαν το Co*transpose, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που φέρνει δημιουργούς από όλο τον κόσμο στα χωριά του Τριγώνου

Η Ελένη Βουλτσίδου και η Ελένη Τσομπανίδου, εμπνεύστριες και διοργανώτριες μιας ξεχωριστής πρωτοβουλίας, βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης 13.04.2023 στο studio του Ράδιο Έβρος, καλεσμένες στο Εβροσκόπιο. Πρόκειται για δύο ανήσυχα δημιουργικά πνεύματα που δεν τους αρκούν τα τετριμμένα της καθημερινότητας, γι’ αυτό και μέσα από τις Τέχνες τους, αυτές που αποφάσισαν να ακολουθήσουν ως τρόπο ζωής, νιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν στον τόπο που τις γέννησε και τις έδωσε τα πρώτα καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Η μία ζει στην Αθήνα, η άλλη στην Ολλανδία, η σκέψη, η έγνοια και η ψυχή τους όμως είναι πάντα εδώ, “στον τόπο που μας εμπνέει”, όπως δηλώνουν με το καθαρό τους βλέμμα. Δημιούργησαν αρχικά την Ομάδα Co*transpose, τη μετεξέλιξαν σε Νομικό Πρόσωπο προκειμένου να έχουν υπόσταση απέναντι στους κρατικούς μηχανισμούς και μετά από τις περσινές δράσεις τους στα Δίκαια Ορεστιάδας επανέρχονται φέτος δριμύτερες με ένα πολύμηνο πρόγραμμα στα πιο απομακρυσμένα – και απομονωμένα – χωριά του Βορείου Έβρου.

Το Co*transpose, αρχικά, είναι ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που φέρνει δημιουργούς από όλο τον κόσμο στα χωριά του Τριγώνου. Από τον Απρίλιο έως το τέλος Ιουλίου, φιλοξενούνται διάφορα προγράμματα με φοιτητές, ερευνητές, καλλιτέχνες και τις οικογένειές τους. Ήδη αυτό το διάστημα, από τις 10 έως τις 23 Απριλίου, φιλοξενούνται ταλαντούχοι δημιουργοί, ερευνητές και καλλιτέχνες. Καθώς εργάζονται πάνω στα έργα τους, χαλαρώνουν και συμμετέχουν στις παραδόσεις του Πάσχα, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με την τοπική κοινωνία.


Είναι σημαντικό να ακουστεί η φωνή τους, να αφουγκραστεί η τοπική αυτοδιοίκηση τις προτάσεις τους και να “εκμεταλλευτούν” οι τοπικοί παράγοντες την αστείρευτη διάθεσή τους για προσφορά και δημιουργία στον τόπο – και δη στα πιο απομακρυσμένα και απομονωμένα χωριά αυτού του πολύπαθου τόπου. Μπορεί να ήρθαν να καλλιεργήσουν τις ιδέες τους σε έδαφος άγονο, παρθένο και ενίοτε αφιλόξενο ή/και καχύποπτο, αλλά ξέρουν καλά – όπως αποδεδειγμένα συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις στην ιστορία αυτού του τόπου – πως κερδίζει στο τέλος πάντα ό,τι πραγματικά αξίζει. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτό που αξίζει είναι η ίδια η ψυχή που καταθέτουν αυτές οι νεαρές κυρίες, με πάθος, ταλέντο, πολλή δουλειά και ανιδιοτέλεια.

Ακούστε αναλυτικά… και πέρα απ’ τις λέξεις:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 13 Απριλίου, 2023 13:14

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV