Δημιουργήθηκε Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού στην ΑΜΘ  

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 27 Ιανουαρίου, 2023 10:10

Δημιουργήθηκε Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού στην ΑΜΘ  

Ένα Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού δημιουργήθηκε στην περιφέρειά μας μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Καβάλας κ. Θόδωρου Μουριάδη.

Μια ιδέα που βρήκε καθολική αποδοχή από τους δημάρχους Ξάνθης, Δράμας, Κομοτηνής,  Αλεξανδρούπολης Ορεστιάδας Διδυμοτείχου, Σουφλίου αλλά και Σερρών που συνεδρίασαν διαδικτυακά τη Δευτέρα 23/1 και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Δίκτυο αφ’ ενός για να τιμήσουν τις Εβραϊκές κοινότητες που κατοικούσαν στις πόλεις τους αλλά και να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς φιλίας με τον ισραηλιτικό λαό παρέχοντας την ευκαιρία να επισκεφτεί την περιφέρειά μας αναζητώντας ιστορικές μνήμες αλλά και ευκαιρίες για επενδύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας όπως επίσης και για τουρισμό.

Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Καβάλας κ. Μουριάδης και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης είχαν προκληθεί και παρακολούθησαν το Διεθνές Ισραηλιτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες στην Αθήνα.


Στην Τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος οι Δήμαρχοι Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης και Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, ενώ οι υπόλοιποι Δήμοι εκπροσωπήθηκαν από τους συνεργάτες των Δημάρχων. 

Δήμαρχος Καβάλας, Θ. Μουριάδης: «Συνένωση όλων των δυνάμεων της ΑΜΘ που εμφορούνται από δημοκρατικά ιδεώδη»

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Καβάλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι ιστορίες των ανθρώπων που χάθηκαν στην Τρεμπλίνκα, το Άουσβιτς, το Μπιρκενάου και σε άλλα στρατόπεδα συγκεντρώσεων, πρέπει να γίνουν γνωστές ανά το πανελλήνιο, αλλά και εκτός των συνόρων της χώρας μας, για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους εκείνους που διακατέχονται από φασιστικές αντιλήψεις και εκδηλώνουν ρατσιστικές συμπεριφορές. Οι πόλεις μας έζησαν τον εφιάλτη του ναζισμού και έχασαν μέσα σε λίγους μήνες το σύνολο σχεδόν των μελών των εβραϊκών κοινοτήτων τους. Ο Δήμος Καβάλας θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από την εξόντωση των Εβραίων της Καβάλας. Ωστόσο, κρίνεται, κατά την άποψη μου, απαραίτητη η διεξαγωγή μιας κοινής δράσης σε ετήσια βάση, με απώτερο στόχο τη συνένωση όλων των δυνάμεων της ΑΜΘ που εμφορούνται από δημοκρατικά ιδεώδη και έχουν την ίδια ανησυχία με όλους εμάς για την επανάκαμψη κομμάτων και φορέων που εκκολάπτουν το αβγό του φιδιού σε όλη την Ευρώπη”.

Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: «Θέλουμε να αναδεικνύουμε την ιστορία. Θα τιμήσουμε και την αρμενική κοινότητα»

Ένθερμος υποστηρικτής του Δικτύου Πόλεων ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης σημείωσε στο «Ε» πως ο δήμος Ξάνθης με το Μνημείο αφιερωμένο στην  Εβραϊκή κοινότητα της Ξάνθης στην Πλατεία Ελευθερίας έχει εδραιώσει ένα καλό κλίμα με τον ισραηλιτικό λαό και είναι θετικός σε κάθε πρωτοβουλία που τιμά την ιστορία και προάγει την ειρήνη και την συνεργασία. Όπως τιμήσαμε την Εβραϊκή κοινότητα της Ξάνθης έτσι θα τιμήσουμε και την Αρμένική κοινότητα με ένα Μνημείο στον ίδιο χώρο. Ο δήμος μας δεν έχει ιδεοληπτικές αγκυλώσεις. Θέλουμε να αναδεικνύουμε την ιστορία των κοινοτήτων αυτών που είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας και να δημιουργούμε δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας», σημείωσε ο κ. Τσέπελης.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη τόνισαν ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αφενός μεν θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και αφετέρου θα αφήσει το αποτύπωμά της και στην προσπάθεια προβολής της ΑΜΘ εκτός των στενών ορίων της Περιφέρειας μας.

Τις επόμενες μέρες θα ετοιμαστεί το Καταστατικό του Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού

Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί το προτεινόμενο καταστατικό του Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού σε όλους τους Δήμους, για τυχόν αλλαγές ή παρατηρήσεις, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία σύστασης του νέου φορέα. Το “Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού” θα έχει εναλλασσόμενη προεδρία (κάθε χρόνο) και τον δικό του προϋπολογισμό, για τη διενέργεια εκδηλώσεων ιστορικού χαρακτήρα και την κατασκευή ιστοσελίδας, η οποία θα προβάλλει τις κοινές δράσεις των Δήμων της ΑΜΘ.

Πηγή: empros.gr, Μαριάννα Ξανθοπούλου


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 27 Ιανουαρίου, 2023 10:10

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV