Διαμαρτυρία των κατοίκων του Αμορίου για το νέο τμήμα του κάθετου άξονα

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης Οκτώβριος 9, 2017 11:18

Διαμαρτυρία των κατοίκων του Αμορίου για το νέο τμήμα του κάθετου άξονα

“Δεν θα επιτρέψουμε να δοθεί στην κυκλοφορία”

Διαμαρτυρία για το νέο τμήμα του κάθετου άξονα που πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία πραγματοποιούν αυτήν την στιγμή κάτοικοι του Αμορίου

Αποφασισμένοι είναι οι κάτοικοι του Αμορίου, που έχουν συγκεντρωθεί αυτήν την στιγμή στον νέο δρόμο, να μην επιτρέψουν την κυκλοφορία στο νέο κομμάτι του δρόμου καταγγέλοντας σοβαρές παραλείψεις στο προς παράδοση τμήμα, ενώ έχουν σκοπό να εντατικοποιήσουν την κινητοποίησή τους.

Οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Αμορίου διαμαρτύρονται για την επικείμενη παράδοση στην κυκλοφορία του νέου τμήματος του καθέτου άξονα όπως έχει ήδη ανακοινωθεί απ΄την Εγνατία οδό.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν κακοτεχνίες και πολλές εργασίες που έχουν μείνει ημιτελείς με αποτέλεσμα το νέο τμήμα του δρόμου να αυξάνει την επικινδυνότητα των χρηστών του νέου δρόμου αλλά και να βάζει σε κίνδυνο καθημερινά και τους κατοίκους του χωριού.


Τα προβλήματα που παρουσιάζει ο νέος δρόμος αλλά και τους κινδύνους που έχουν παρουσιαστεί οι εργασίες στον κάθετο άξονα αναλύουν οι κάτοικοι του Αμορίου με επιστολή τους προς την Εγνατία οδό: 

Οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Αμορίου δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην επικείμενη παράδοση του νέου τμήματος του κάθετου άξονα στην κυκλοφορία, το οποίο διέρχεται και από το δημοτικό διαμέρισμα Αμορίου.

Η νέα περιφερειακή οδός δίνεται στην κυκλοφορία με σκοπό την ασφαλέστερη διέλευση των οδηγών που την χρησιμοποιούν ωστόσο οι εργασίες έχουν αφήσει πολλές εκκρεμότητες και ελλείψεις που εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια όλων των χρηστών του νέου τμήματος και ιδιαίτερα των κατοίκων του Αμορίου.

Διαπιστώνουμε:

 • Έλλειψη πρόβλεψης αντιπλημμυρικής προστασίας.
  Δεν υπάρχει πλάνο και δεν έχουν πραγματοποιηθεί κατάλληλες εργασίες για την εκτόνωση των ρεμάτων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία απολύτως προστασία από πλημμύρες, φαινόμενο που δεν είναι σπάνιο στην περιοχή (χαρακτηριστικά αναφέρουμε την πλημμύρα του 2014 που προκλήθηκε από την υπερχείλιση των ρεμάτων
 • Απουσία της κατασκευής του κόμβου του Αμορίου όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα την αύξηση της επικινδυνότητας του νέου περιφερειακού δρόμου.
 • Ανυπαρξία κατάλληλης κατασκευής που να επιτρέπει την διέλευση πεζών και πρόσβαση στον κάμπο αλλά και στο γήπεδο του Αμορίου.
 • Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει εμποδίζουν την άρδευση των αγροτεμαχίων. Οι εργασίες κατά την διάρκεια της κατασκευής του κάθετου άξονα επέφεραν αλλαγές στο αρδευτικό σύστημα του κάμπου του Αμορίου γεγονός που εμποδίζει την άρδευση ορισμένων τμημάτων. Στα ίδια πλαίσια παρεμβάσεις υπήρξαν και στους περιφερειακούς δρόμους του κάμπου με αποτέλεσμα την δυσχερή χρήση τους καθώς οι δρόμοι πλημμυρίζουν συχνά.
 • Εγκατάλειψη υλικών στην αποστραγγιστική τάφρο που υπάρχει παράλληλα του νέου τμήματος του καθέτου άξονα. Συγκεκριμένα εγκαταλελειμμένες ράγες και στρωτήρες της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής δεν απομακρύνθηκαν, αλλά στοιβάχτηκαν στην αποστραγγιστική τάφρο με αποτέλεσμα να καταστρέφονται αγροτεμάχια από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της παρεμπόδισης της ροής των όμβριων υδάτων πριν καταλήξουν στον ποταμό Έβρο. Στην αποστραγγιστική αυτή τάφρο καταλήγουν τα νερά όλων των ρεμάτων που έρχονται από τον ορεινό όγκο με το μεγαλύτερο από αυτό να περνά μέσα από το ίδιο το χωριό.
 • Δεν υπάρχει πρόβλεψη που να εξυπηρετεί την διέλευση των φορτηγών από και προς την βιοτεχνία συρματουργίας που υπάρχει λίγο έξω από το Αμόριο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων αλλά και δυσκολία των εργασιών της βιοτεχνίας, η οποία αποτελεί τοπική επιχείρηση, προσφέρει εργασία και αποτελεί βιοπορισμό για 15 οικογένειες.

Απαιτούμε να μην δοθεί το νέο τμήμα του κάθετου άξονα στην κυκλοφορία αν δεν υλοποιηθούν τα παρακάτω:

 1. Να πραγματοποιηθούν όλες οι κατάλληλες εργασίες για την αποφυγή πλημμύρων όπως: καθαρισμός και απομάκρυνση υλικών από την αποστραγγιστική τάφρο καθώς και από τμήμα του ρέματος και της γέφυρας στην περιοχή «Μαύρος Όγκος», να ανοιχτούν τα δύο υπάρχοντα φρεάτια (στην περιοχή των νεκροταφείων και του συνεργείου αντίστοιχα) αλλά και όποιες άλλες εργασίες κρίνονται απαραίτητες για αυτό τον σκοπό
 2. Να αποκατασταθούν οι περιφερειακοί δρόμοι με τα υψόμετρα που είχαν αρχικά και να προστεθούν σωληνωτές κατασκευές εντός του αναδασμού
 3. Να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κόμβου του Αμορίου
 4. Να πραγματοποιηθεί η κατασκευή εναέριας πεζογέφυρας στο ύψος της παλαιάς φυλασσόμενης διάβασης που υπήρχε πριν την κατασκευή του νέου τμήματος του καθέτου άξονα Αρδανίου – Ορμενίου, αντί της φυλασσόμενης διάβασης η οποία εξυπηρετούσε παλαιότερα τόσο τους αγρότες για την μετακίνηση τους προς τα χωράφια και την γεφυροπλάστιγγά τους, όσο και τα παιδιά εξασφαλίζοντας την πρόσβαση τους στο γήπεδο ποδοσφαίρου
 5. Να ενισχυθεί με τσιμέντο η κατασκευή της Παλαιάς Γέφυρας
 6. Να υπάρξει πρόσβαση των φορτηγών από και προς την βιοτεχνία συρματουργίας

Θεωρούμε απαράδεκτο μετά την αναμονή τόσων ετών να δοθεί στην κυκλοφορία ένας δρόμος με τόσες παραλείψεις ο οποίος μάλιστα κατασκευάστηκε με κύριο σκοπό την διευκόλυνση και την ασφάλεια των κατοίκων του Έβρου. Τονίζουμε ότι είναι προτιμότερη η αναμονή παρά η χρήση ενός δρόμου που προσφέρει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υπόσχεται και βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τόσες ανθρώπινες ζωές.

Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο Έβρος ο πρόεδρος της Κοινότητας Αμορίου κ. Αγελαδαράκης:

 

 


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης Οκτώβριος 9, 2017 11:18
RadioEvrosAPPS

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

SiankouriBanner2

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter