Διαμαντής Παπαδόπουλος: “Π.Ε. Β. Έβρου: Μία -όχι και τόσο- ρηξικέλευθη πρότασή μου, βρήκε γόνιμο έδαφος”

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 19 Σεπτεμβρίου, 2021 22:45

Διαμαντής Παπαδόπουλος: “Π.Ε. Β. Έβρου: Μία -όχι και τόσο- ρηξικέλευθη πρότασή μου, βρήκε γόνιμο έδαφος”

Με μία δημόσια κοινοποίηση το βράδυ της Κυριακής 19/9 στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος περιγράφει ένα σύντομο “ιστορικό” της υπόθεσης που επανήλθε έντονα στην επικαιρότητα την τελευταία εβδομάδα με τη διεκδίκηση διοικητικής αναδιάταξης του Έβρου και τη δημιουργία νέας Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου (το θέμα ανέδειξε πρώτο το Ράδιο Έβρος – βλ. σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ). Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει τα εξής:

Στις 03/11/2020 κατέθεσα επίσημα, πρόταση συνοδευόμενη από αιτιολογική έκθεση, για την δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Β. Έβρου στην «Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης» (1).

Είμαι πολύ χαρούμενος που η πρόταση αυτή στάθηκε η αφορμή για την σύμπραξη των παραγωγικών φορέων του Βορείου Έβρου σε μια κοινή προσπάθεια. Η ιδέα δεν είναι δική μου, είναι παλιά. Και φυσικά δεν πρόκειται για διαχωρισμό όπως, εσκεμμένα, το παρουσιάζουν κάποιοι, αλλά για μία πρόταση περιφερειακής αναδιοργάνωσης με σκοπό τη μείωση των χωρικών ανισοτήτων, αλλά και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών. Άλλωστε σε έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α του 2019 αναφέρεται ρητά πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση της αποκέντρωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη (2).

Πριν από ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο είχα πει ότι αυτή είναι μία συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει. Φαίνεται ότι επί ένα χρόνο αυτή η συζήτηση γινόταν και τώρα ήρθε η στιγμή όπου ζυμώθηκε σε διεκδίκηση· άλλωστε είναι η τελευταία μας ευκαιρία σαν περιοχή. Είμαι δε πεπεισμένος πως πρόκειται για μια ιδέα, που η εφαρμογή της θα έχει πολύπλευρα θετικά αποτελέσματα και κανένα αρνητικό. Άλλωστε η μαζική συμμετοχή των φορέων αποδεικνύει την ορθότητά της. Φυσικά δεν είναι πανάκεια, και πρέπει να είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε και άλλες ιδέες· είτε προέρχονται από ανθρώπους που ζουν, μεγαλώνουν την οικογένειά τους και επενδύουν στο τόπο αυτό, είτε όχι. Δεν περισσεύει κανένας. Εγώ καταθέτω το κείμενο που έστειλα στην Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης στους φορείς της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου για να το αξιοποιήσουν με όποιο τρόπο θεωρούν, με την ελπίδα να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους, για να δυναμώσει η δίκαιη αυτή διεκδίκηση του Βορείου Έβρου.

(1) https://epitropithrakis.gov.gr/protaseis/page/2/
(2) 2019. OECD Making Decentralisation Work. A Handbook for Policy Makers. Multilevel Governance Studies. OECD. Paris https://kede.gr/deka-vimata-gia-apotelesmatiki-dioikitiki-metarrythmisi-pou-stochevei-stin-apokentrosi-g΄meros/

Στο παρακάτω βίντεο (στα τελευταία λεπτά του) υπάρχει και η δημόσια τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, ακριβώς ένα χρόνο πριν:

  • Υπενθυμίζεται πως έχει προγραμματιστεί μία διευρυμένη σύσκεψη παραγωγικών, οικονομικών και επιστημονικών φορέων της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Έβρου (Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου) την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας, με κάλεσμα ανοιχτό προς κάθε ενδιαφερόμενο.

________________________________
Ενημέρωση Άρθρου – Ακούστε όσα αναλυτικά είπε ο κ. Παπαδόπουλος στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο το πρωί της Δευτέρας 20/9 >> ΕΔΩ <<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 19 Σεπτεμβρίου, 2021 22:45

Συνεντεύξεις

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV