Η Σαμοθράκη βρίσκει υποστήριξη στον αγώνα κατά των αιολικών πάρκων από το Δήμο Κομοτηνής

Συντάκτης Νewsroom 29 Νοεμβρίου, 2024 09:01

Η Σαμοθράκη βρίσκει υποστήριξη στον αγώνα κατά των αιολικών πάρκων από το Δήμο Κομοτηνής

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής στηρίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης για την μη εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο νησί.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε την στήριξη του στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαμοθράκης που δεν επιθυμεί την εγκατάσταση των δύο τεράστιων θαλάσσιων αιολικών πάρκων που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Μια απόφαση που παίρνουν όλοι Δήμοι της ΠΑΜΘ δείχνοντας έτσι την συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων του νησιού.


Πρόσφατα, η κυβέρνηση σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, επιχειρεί με νομοθετική ρύθμιση(ν.150/2022 και 5037/2023 αρ164) την εγκατάσταση δύο πιλοτικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό πέλαγος(το ένα ανατολικά και δυτικά της Σαμοθράκης και το άλλο ανατολικά και δυτικά της Αλεξανδρούπολης – ένα εκ των οποίων ακριβώς εμπρός από τις εκβολές του Δέλτα Έβρου), συνολικής ισχύος 600 MW.

Δεκάδες ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης, ύψους σχεδόν 300 μ.,που θα καλύπτουν έκταση 353 τ.χλμ.,προβλέπεται να τοποθετηθούν σε απόσταση έως και μικρότερη των 2 χλμ. από τις ακτές. Οι περιοχές της Σαμοθράκης και του Έβρου επελέγησαν, χωρίς καμία διαβούλευση με αρμόδιους φορείς (όπως οφείλεται, ανακοίνωση ΕΕ, 2021) και χωρίς καμία προηγούμενη εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Μάλιστα, για να παρακαμφθεί αυτή η ασυμβατότητα, οι περιοχές αυτές ονομάστηκαν περιοχές «Πρώτης Επιλογής» και τα έργα «Πιλοτικά» και βάσει του ν. 5037/2023 εξαιρούνται περιβαλλοντικής αδειοδότησης(Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση), όπως απαιτείται σύμφωνα με την Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία καθώς βρίσκονται σε περιοχές NATURA (!)

Το έργο, που σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική χαρακτηρίζεται ασύμφορο(η μέση ταχύτητα ανέμου των 6 ms/s είναι μικρότερη των διεθνώς χρησιμοποιούμενων ορίων) εάν προχωρήσει, αναμένεται να προκαλέσει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις:

  • Τόσο το μέγεθος των μονάδων όσο και η δεσμευμένη περιοχή, μαζί με τη μονάδα του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (LNG), μετατρέπει αδικαιολόγητα το Θρακικό πέλαγος από φυσική και προστατευόμενη περιοχή σε θαλάσσια βιομηχανική ζώνη .
  • Τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα, σε συνδυασμό με τη μονάδα LNG, καλύπτουν και δεσμεύουν πολύτιμο χώρο από το αλιευτικό πεδίο του Θρακικού Πελάγους, το σημαντικότερο αλιευτικό πεδίο της χώρας με 26% της συνολικής αλιευτικής παραγωγής, όπου δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά πάνω από 200 σκάφη της παράκτιας αλιείας.
  • Μέρος της επιλεγμένης περιοχής βρίσκεται εντός ορίων Περιοχών Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος (Natura 2000, Θαλάσσιες Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά – ΣΠΠ, Σημαντικές Περιοχές για τα Θαλάσσια Θηλαστικά, Κρίσιμα Ενδιαιτήματα για τα Κητώδη, κλπ.). Τόσο η Σαμοθράκη όσο και η περιοχή του Δέλτα Έβρου αποτελούν επίκεντρα ( hotspots )θαλάσσιας βιοποικιλότητας και μεταναστευτική οδό προστατευόμενων πτηνών, ενώ παρατηρείται εκτεταμένη παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών υπερευαίσθητων στον περιβαλλοντικό θόρυβο και λιβαδιών Ποσειδωνίας τα οποία απειλούνται άμεσα από κάθε υποθαλάσσια εγκατάσταση. Μάλιστα, η ίδια η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παραδέχεται την πιθανότητα Πρόκλησης Σημαντικών Επιπτώσεων στα Είδη Θαλάσσιας Πανίδας και Ορνιθοπανίδας (Παράρτημα ΙΙ, Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και Παράρτημα Ι, Οδηγία 2009/147/ΕΚ).
  • Η εγκατάσταση σχεδιάζεται σε αποστάσεις έως 1.800μ από την ακτή της Σαμοθράκης και αναμένεται να προκαλέσει ηχορύπανση στην βόρεια και πλέον κατοικημένη περιοχή του νησιού ενώ θα τραυματίσει την αισθητική του τοπίου, συμπεριλαμβανομένης και της αρχαίας πόλης. 
  • Τα έργα δεν προσθέτουν ανταποδοτικά οφέλη ούτε το παραμικρό οικονομικό κέρδος στην τοπική οικονομία. Επίσης δεν προσφέρουν ενεργειακή επάρκεια ή μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Τέλος το έργο αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την ένταξη της Σαμοθράκης στο Δίκτυο «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO (μια προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει από το 2011 και συνεχίζεται) καθώς η περιοχή βρίσκεται εντός ή σε επαφή με τη θαλάσσια περιοχή NATURA.

Η απόφαση χαρακτηρισμού των πάρκων ως «πιλοτικών» και πρώτης επιλογής για την εγκατάσταση αιολικών ελήφθη ερήμην όλων των τοπικών φορέων, υπονομεύοντας τους θεσμούς και τις διαδικασίες καθώς και την προσπάθεια ορθολογικής ενεργειακής μετάβασης στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Πηγή: maronnews.gr


Συντάκτης Νewsroom 29 Νοεμβρίου, 2024 09:01

Ράδιο Έβρος TV