Δεν είναι αρνητικό το Υπουργείο Εσωτερικών στη δημιουργία ΠΕ Βορείου Έβρου – Στ. Πέτσας: Θα το διερευνήσουμε

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 2 Ιουνίου, 2022 19:02

Δεν είναι αρνητικό το Υπουργείο Εσωτερικών στη δημιουργία ΠΕ Βορείου Έβρου – Στ. Πέτσας: Θα το διερευνήσουμε

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, κομβικής σημασίας για την διεκδίκηση δημιουργίας Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, αποκαλύπτει το Ράδιο Έβρος. Όπως προβλέπει η διαδικασία στις ανάλογες περιπτώσεις, γραπτή απάντηση έλαβε ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης στη σχετική Αναφορά (δείτε >ΕΔΩ) που κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2021 προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Είχε προηγηθεί ενημερωτική συνάντηση της Πρωτοβουλίας Διεκδίκησης για τη δημιουργία Π.Ε. Βορείου Έβρου σε ξενοδοχείο της Ορεστιάδας, όπως και με τους υπόλοιπους βουλευτές του Έβρου, κατά την οποία του αποδόθηκε επιστολή με το Αίτημα και τα επιχειρήματα διεκδίκησης.

Ο κ. Δημοσχάκης, παρά την αρχική επιφυλακτικότητά του και τη σχετικά αρνητική του στάση στην προοπτική αυτή, κατά τη συνήθη τακτική του ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαβιβάσει αρμοδίως το αίτημα εν είδει “Αναφοράς”, προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Μετά από 7 μήνες, στις 24 Μαΐου, το Υπουργείο απάντησε στον κ. Δημοσχάκη και αυτό που προκύπτει είναι πως θεσμικά ΔΕΝ αποκλείεται η περίπτωση να γίνει διοικητική αναδιάταξη της Π.Ε. Έβρου με τη δημιουργία νέας Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου. Συγκεκριμένα, στην απάντηση που υπογράφει ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αναφέρονται τα εξής (δείτε >ΕΔΩ) :


Σε απάντηση της ανωτέρω Αναφοράς, σας γνωρίζουμε ότι οι όποιες αλλαγές σχετικά με τη
διοικητική αναδιάταξη του Νομού Έβρου, θα διερευνηθούν σε ενδεχόμενη τροποποίηση του
θεσμικού πλαισίου που αφορά στη συγκρότηση των Περιφερειών.

Αυτό ερμηνεύεται ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς όχι μόνο δεν απορρίπτεται εξ αρχής η διεκδίκηση, αντίθετα αφήνονται περιθώρια ικανοποίησης του Αιτήματος, καθώς γνωστοποιείται ταυτόχρονα ότι στο ενδεχόμενο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των Περιφερειών, η διοικητική αναδιάταξη του Νομού Έβρου θα αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης.

Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί το συντομότερο, καθώς ο χρόνος δυστυχώς δεν είναι σύμμαχος στην περαιτέρω εγκατάλειψη, απομόνωση και ερημοποίηση του Βορείου Έβρου, αυτό το διάστημα ενισχύεται διαρκώς η διεκδίκηση (βλ. σχετικά >ΕΔΩ) με τις ενυπόγραφες συμμετοχές όλο και περισσότερων φορέων και προσώπων. Φαίνεται πια πως αυτό, που αρχικά φάνταζε “ουτοπικό” και πολεμήθηκε – και πολεμιέται – από διάφορα συμφέροντα, αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο εφικτό, ως αυτονόητη εφαρμογή στην πράξη αυτού που ήδη ισχύει εδώ και χρόνια σε ένα Νομό πανθομολογουμένως δύο ταχυτήτων.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 2 Ιουνίου, 2022 19:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV