Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος – Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Συντάκτης Νewsroom Αύγουστος 7, 2019 09:36

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος – Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».

Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι». Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή

Μπρα ντε φερ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, την επιτροπή Ανταγωνισμού και την διοίκηση της ΕΥΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε υποκρισία, λαϊκισμό κι ιδιοτέλεια στην κυβέρνηση σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές. Μάλιστα, αποκάλεσε “βουβό” τον πρωθυπουργό.

Αμέσως μετά απαντώντας ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας “το να κατηγορείται τη ΝΔ για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ξεφύγετε επιτέλους από την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου κ. Τσίπρα. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στην χώρα για αυτό οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ. Μην ανησυχείτε όμως ποτέ δεν ήμουν “βουβός”, εδώ θα είμαι να σας απαντώ”.

Απαντώντας εκ νέου ο Α. Τσίπρας τόνισε πως “η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι λευκή επιταγή” επισημαίνοντας πως πάντοτε η κυβέρνηση θα ελέγχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση.


Συντάκτης Νewsroom Αύγουστος 7, 2019 09:36

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV