Δείκτης ισότητας των φύλων 2019: Στη τελευταία θέση η Ελλάδα

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 20 Οκτωβρίου, 2019 09:23

Δείκτης ισότητας των φύλων 2019: Στη τελευταία θέση η Ελλάδα

Δείκτης ισότητας των φύλων 2019: υπάρχει πρόοδος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) δημοσίευσε τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019. Η φετινή έκδοση δείχνει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την πραγματική ισότητα είναι πολύ αργή, παρά τα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας και τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Σύμφωνα με τον δείκτη, η βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την έκδοση του 2017, φτάνοντας στο 67,4.

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Βιέρα Γιουρόβα, δήλωσε:

“Προχωρούμε με μικρά βήματα. Ωστόσο, είμαι περήφανη για ό,τι έχουμε καταφέρει, ιδίως με τους νέους κανόνες για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι είναι η αλλαγή που πρέπει να επιταχυνθεί στην αγορά εργασίας. Η οδηγία μας σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η οποία εγκρίθηκε φέτος, μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για τις γυναίκες και τους άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση¨.

Ο δείκτης μετρά την ισότητα των φύλων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει τους τομείς στους οποίους απαιτείται πρόοδος. Επικεντρώνεται σε έξι θέματα: εργασία, χρήματα, γνώσεις, χρόνος, εξουσία και υγεία, καθώς και δύο επιπλέον θέματα που είναι η βία κατά των γυναικών και οι οριζόντιες ανισότητες.

Επιπλέον, η φετινή έκδοση δίνει έμφαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και στον αντίκτυπό της στην ισότητα των φύλων.

Δείκτης ισότητας των φύλων 2019

Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας 51,2.

Οι βαθμολογίες στου έξι βασικούς τομείς του Δείκτη για την Ελλάδα είναι:

  • Εργασία: 64.2
  • Υγεία: 83.5
  • Χρήματα: 71.4
  • Εξουσία – Δύναμη: 24.3
  • Χρόνος: 44.7
  • Γνώση – Εκπαίδευση: 55.7

Δείκτης ισότητας των φύλων 2019, Ελλάδα

Η Ελλάδα από το 2005 έως το 2017 βελτίωσε τις επιδόσεις της μόλις  κατά 4,4 μονάδες. Είναι η μοναδική χώρα που επιδείνωσε τη θέση της από την έκδοση του πρώτου Δείκτη Ισότητας Φύλου το 2013, όταν ερχόταν τρίτη από το τέλος.
Τις λιγότερες μονάδες συγκεντρώνει η Ελλάδα στη γυναικεία εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η χώρα μας ανήκει στην ομάδα των τεσσάρων χωρών της Ε.Ε. όπου οι γυναίκες δεν εκπροσωπούν ούτε το 20% των μελών της Βουλής: από 9% το 2005 έφτασε στο 19% το 2018.

Πηγές: ec.europa.eu, efsyn.gr


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 20 Οκτωβρίου, 2019 09:23

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV