Dadia Trail Run 2026: Τρία μονοπάτια, 500 αθλητές και ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στη φύση

Συντάκτης Νewsroom 18 Σεπτεμβρίου, 2026 12:15

Dadia Trail Run 2026: Τρία μονοπάτια, 500 αθλητές και ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στη φύση

Με σχεδόν 500 έγκυρες συμμετοχές, τρεις διαφορετικές διαδρομές και ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων για μικρούς και μεγάλους, το Dadia Trail Run 2026 ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 στη Δαδιά, στην τρίτη του διοργάνωση, εξελισσόμενο πλέον σε έναν σταθερό θεσμό για τον Έβρο

Λίγο πριν από την τρίτη διοργάνωση, ο εμπνευστής και βασικός διοργανωτής της προσπάθειας, Γιώργος Μπουρουλίτης, μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή «Εβροσκόπιο» με τον Νίκο Πατούνα, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, τις διαδρομές, τις παράλληλες δράσεις και την προετοιμασία που έχει προηγηθεί.

Όπως ανέφερε, η διοργάνωση έχει πλέον αποκτήσει τη δική της δυναμική, ενώ οι εικόνες που θα συναντήσουν οι συμμετέχοντες στις διαδρομές αποτυπώνουν και την εικόνα του δάσους της Δαδιάς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σε ορισμένα σημεία η εικόνα παραμένει δύσκολη, ενώ σε άλλα, όπως σημείωσε, η αναγέννηση είναι «πολύ αισιόδοξη και εντυπωσιακή».

Σχεδόν 500 συμμετοχές – περιορισμένες εγγραφές την τελευταία στιγμή

Οι επίσημες εγγραφές έχουν ήδη κλείσει, με τον αριθμό των έγκυρα εγγεγραμμένων αθλητών να πλησιάζει τους 500, στα επίπεδα των προηγούμενων διοργανώσεων.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπουρουλίτης, θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός εγγραφών με φυσική παρουσία την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, για όσους αποφασίσουν την τελευταία στιγμή να συμμετάσχουν.

Η γραμματεία θα λειτουργεί την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ την Κυριακή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν νωρίς, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις θα είναι περιορισμένες.

Η διοργάνωση έχει προσελκύσει και συμμετοχές από το εξωτερικό. Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί αθλητές από την Ουγγαρία, την Τουρκία, το Ιράκ και τη Γερμανία, ενώ αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για τη συνολική διεθνή συμμετοχή.

Οι τρεις διαδρομές του Dadia Trail Run

Το φετινό DTR περιλαμβάνει τρεις διαδρομές, οι οποίες έχουν πάρει τα ονόματά τους από πουλιά του δάσους.

Η «Γερακίνα» των 6 χιλιομέτρων κινείται σε μονοπάτι που προϋπήρχε στην περιοχή και απευθύνεται όχι μόνο σε δρομείς αλλά και σε πεζοπόρους που θέλουν να γνωρίσουν το δάσος χωρίς την πίεση του αγώνα. Ένας γρήγορος αθλητής μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδρομή περίπου σε 30 λεπτά, ενώ για κάποιον που θα κινηθεί με πιο αργό ρυθμό υπολογίζεται περίπου μία ώρα έως μία ώρα και δέκα λεπτά.

Τα 10 χιλιόμετρα του «Ασπροπάρη» συνδυάζουν άσφαλτο και χώμα, αποτελώντας, σύμφωνα με τον διοργανωτή, μια ήπια μετάβαση για τους αθλητές που έχουν συνηθίσει να τρέχουν στην άσφαλτο και θέλουν να δοκιμάσουν το ορεινό τερέν.

Για τους πιο έμπειρους δρομείς υπάρχει η διαδρομή των 23 χιλιομέτρων, ο «Γύπας». Πρόκειται για την πιο απαιτητική διαδρομή, με αρκετά υψομετρικά και ανάβαση προς την Γκίμπρενα, σε υψόμετρο περίπου 470 μέτρων. Στο σημείο αυτό, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, προσφέρεται θέα 360 μοιρών, με δυνατότητα να διακρίνεται ακόμη και η Σαμοθράκη.

Ένας γρήγορος αθλητής αναμένεται να ολοκληρώσει τα 23 χιλιόμετρα σε περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά, ενώ για έναν αθλητή που θα κινηθεί πεζοπορικά ο χρόνος μπορεί να φτάσει περίπου τις 4,5 ώρες.

Σε όλες τις διαδρομές θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας και υδροδοσίας, με νερό, φρούτα, σνακ και ηλεκτρολύτες. Η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν, με τη διοργάνωση να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Σουφλίου και με τη στήριξη χορηγών.

Το πρόγραμμα της Κυριακής

Η αγωνιστική ημέρα ξεκινά από νωρίς. Οι συμμετέχοντες έχουν κληθεί να προσέλθουν από τις 7:00 έως τις 8:30, καθώς στις 8:30 ολοκληρώνεται η λειτουργία της γραμματείας για την προετοιμασία των αγώνων.

Οι εκκινήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά:

  • 09:00: 23 χλμ.
  • 09:30: 10 χλμ.
  • 10:00: 6 χλμ.

Εθελοντές θα βρίσκονται στην περιοχή για την καθοδήγηση των συμμετεχόντων, την εξυπηρέτηση στο πάρκινγκ και την παροχή πληροφοριών.

Από το Σάββατο ξεκινούν οι Παράλληλες Δράσεις

Οι δράσεις του DTR, ωστόσο, ξεκινούν από το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου.

Στις 19:30, στον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου Δαδιάς, πραγματοποιείται η δράση «Λόγια του Βουνού», ένας διάλογος για το βουνό, τη φύση και το ορεινό τρέξιμο.

Στη δράση θα συμμετάσχουν επιστήμονες και άνθρωποι με ενεργό παρουσία στον χώρο του ορεινού τρεξίματος και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί η επιστημονική εικόνα του δάσους πριν και μετά τη φωτιά, οι καταγραφές που έχουν γίνει και οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δράση για παιδιά την Κυριακή

Το πρωί της Κυριακής, στις 9:30, παράλληλα με τη διεξαγωγή των αγώνων, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης διοργανώνει δράση για παιδιά με τίτλο “Αγώνας για μικρούς εξερευνητές” στον χώρο της εκκίνησης των αγώνων.

Η δράση περιλαμβάνει κυνήγι χρωμάτων, ήχους του δάσους, ίχνη ζώων, παρατήρηση φυτών.

Μια διοργάνωση που στηρίζεται στους εθελοντές

Για τον Γιώργο Μπουρουλίτη, η διοργάνωση δεν είναι απλώς ένας αγώνας δρόμου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αντιμετωπίζει τους περίπου 500 συμμετέχοντες σαν φιλοξενούμενους που έρχονται στο «σπίτι» του.

Η προετοιμασία από τον βασικό πυρήνα της ομάδας ξεκινά αρκετούς μήνες πριν. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εθελοντές και στη σημαντική δουλειά που έχουν προσφέρει στη φετινή διοργάνωση.

Σημαντική είναι επίσης η παρουσία του Συλλόγου Δρομέων Ορεστιάδας, ο οποίος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα αναλάβει σταθμό στο βουνό, ενώ στη διοργάνωση συμμετέχει και ο νεοσύστατος Σύλλογος Δρομέων Σουφλίου.

Με το Dadia Trail Run 2026, η Δαδιά ετοιμάζεται να υποδεχθεί για τρίτη χρονιά αθλητές, πεζοπόρους, επισκέπτες και οικογένειες, σε ένα διήμερο που συνδέει το αθλητικό στοιχείο με το δάσος, την περιβαλλοντική ενημέρωση και την ανάδειξη της περιοχής.


Συντάκτης Νewsroom 18 Σεπτεμβρίου, 2026 12:15

Δημοφιλή Άρθρα

Ράδιο Έβρος TV