“Κυψέλη Συμπερίληψης” το CoΦέστιβαλ στα ΔΙΚΑΙΑ Ορεστιάδας | 2-4/8 με ελεύθερη είσοδο & κατασκήνωση

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 31 Ιουλίου, 2024 20:23

“Κυψέλη Συμπερίληψης” το CoΦέστιβαλ στα ΔΙΚΑΙΑ Ορεστιάδας | 2-4/8 με ελεύθερη είσοδο & κατασκήνωση

Από 2 έως 4 Αυγούστου 2024 στο υπαίθριο αμφιθέατρο των Δικαίων θα διεξαχθεί το Διεθνές “COΦέστιβαλ” που διοργανώνει η Καλλιτεχνική Ομάδα COtranspose

Για ένα τριήμερο τα Δίκαια Ορεστιάδας στον Βόρειο Έβρο μετατρέπονται σε ένα μοναδικό σημείο συνάντησης, μια ευκαιρία για δημιουργικότητα και συνεργασία. Μέσα από πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων που περιλαμβάνουν εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις, ποικίλα εργαστήρια και δρώμενα, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε έναν πολιτισμικό διάλογο μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Μένοντας πιστοί στις αξίες μας, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε διαύλους επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων όλων των διαφορετικοτήτων. Κυψέλη συμπερίληψης όλων μας είναι οι ανενεργοί χώροι, τα τοπόσημα του χωριού και το χωριό ως τόπος οικείος όπως αυτός βιώνεται μέσα από την διάδραση με την ντόπια κοινωνία. Σας καλούμε στην πλατεία, στο καφενείο, στα σπίτια των γιαγιάδων μας, σε ολόκληρο το χωριό των Δικαίων, γενέτειρα του Cotranspose για να συνυπάρξουμε μέσω καλλιτεχνικής σύμπραξης, συμβίωσης και αντάμωσης σε μέρη φιλόξενα που προάγουν την δημιουργία“, αναφέρουν οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους.


Το Πρόγραμμα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, καθώς οι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις όλο το τριήμερο του Διεθνούς Φεστιβάλ, το Πρόγραμμα έχει ως εξής:

*****

Παρασκευή 02/08 – 19.00 – Υπαίθριο Αμφιθέατρο Δικαίων

Σωματική κίνηση & δημιουργική δράση – Σεμινάριο

  • Εμπνευσμένη από την ελληνική λέξη ΡΟΗ που αναφέρεται στην κίνηση η οποία έχει κατεύθυνση αλλά και στην ποσότητα της ρευστότητας, το σεμινάριο δημιουργεί χώρο και καλεί το σώμα να βρει την φυσική ΡΟΗ στην κίνηση και πως αυτή γίνεται υπόβαθρο για την σχέση σώμα & χώρος που δημιουργείτε στον χώρο. Μελετώντας την ενσωμάτωση της σπονδυλικής στήλης και βασικές αρχές κίνησης, μπαίνουμε στον χώρο και καλούμε το σώμα να πάρει μορφή και οστά προς την δημιουργική έκφραση. Δουλεύοντας με την πρώτη ύλη του σώματος, προκύπτει η παρουσία και η ΡΟΗ.
  • Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την συνείδηση, αντίληψη και τις αισθήσεις του κινητικού σώματος, να έρθω στο παρόν και να χρησιμοποιήσω την ΡΟΗ προς δημιουργία;
  • Το σεμινάριο μας καλεί σε ένα ταξίδι ενσωμάτωσης του σώματος με επίκεντρο την σπονδυλική στήλη και πως η συνοχικότητα της δημιουργεί χωρικές σχέσεις μεταξύ ύλης – άυλου, σώμα – χώρος. Μελετώντας την υλική υπόσταση του σώματος εν κίνηση, καλούμε την φαντασία και το άυλο να χορέψουν και να σχετιστούν στον χώρο.
  • Με την χρήση σωματικών προσεγγίσεων που περιλαμβάνουν την επαφή, το άγγιγμα, την αντίληψη, αφυπνά τις αισθήσεις και κυρίως την κιναισθητική αίσθηση – δρα ως υπόβαθρο για οποιαδήποτε δημιουργεί δράση καλεί το σώμα να κάνει στον χώρο και παρατηρεί τις σχέσεις που προκύπτουν μέσα από την παρουσία και κίνηση.
  • Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν άνετα ρούχα και ανοιχτή περιέργεια για το κινητικό σώμα και την δημιουργία.
  • Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία παρά μόνο ενδιαφέρον για εμπειρία.
  • Η Σαραντούλα Σαραντάκη, ελεύθερη επαγγελματίας χορογράφος με βάση το Βερολίνο έχει αφιερωθεί την τέχνη του κινητικού σώματος, νου και παρουσία στο πλαίσιο performance & composition πάνω από δεκαετία. Η προσέγγιση της βασίζεται σε σωματικές αρχές, το 2022 χρηματοδοτήθηκε από το Βερολίνο για την ανάπτυξη της προσέγγισης προς το κινητικό σώμα με έμφαση στην kinesthetic intelligence, ενώ τα καλλιτεχνικά της έργα χρηματοδοτήθηκαν σε διάφορες πόλεις

La Giafka De Rebet – Ρεμπέτικη βραδιά

  • Η La Giafka De Rebet δημιουργήθηκαν μέσα από τα ελεύθερα εργαστήρια του συνεργατικού καφενείου Μπεντρεντιν σαν μια ομάδα αυτομόρφωσης επάνω στο ρεμπέτικο – λαϊκό κομμάτι. Από το 2016 έως το 2019 το εργαστήριο στεγαζόταν στο χώρο του καφενείου και είχε στο ενεργητικό της δύο παρουσιάσεις με πάνω από 10 μέλη ενεργά. Οι συνθήκες της πανδημίας ανάγκασαν τα μέλη να μεταφερθούν σε ιδιωτικό χώρο και έκτοτε να συνεχίσουν να δουλεύουν εκεί, πάντα με γνώμονα την προσάρτηση νέων μελών και την μελέτη του ρεμπέτικου τραγουδιού. Το καλοκαίρι του 2024 η ομάδα επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον και εργάζεται ανελλιπώς με στόχο την εκμάθηση – μελέτη ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού σε συνάρτηση με την διασκέδαση του φιλοθεάμονος κοινού όταν αυτό απαιτείται.

*****

Σάββατο 03/08 – 19.00 – Υπαίθριο Αμφιθέατρο Δικαίων

“Αυτοφροντίδα, Φεμινιστική Δημιουργία και Επιτέλεση”Καλλιτεχνικό Εργαστήριο

  • Αποτελεί ένα συλλογικό βιωματικό εργαστήριο διάδοσης της φροντίδας, του φεμινισμού, των διαφορετικών βιωματικών αφηγήσεων και της επιτέλεσης μέσω της καλλιτεχνικής πρακτικής. Το εργαστήριο ενθαρρύνει τη συνεργασία, την αυτό- έκφραση, την αλληλεγγύη τη συν-δημιουργία.
  • Οι στόχοι του εργαστηρίου είναι:
  • Να ενισχύσουμε την κατανόηση και την εφαρμογή της αυτοφροντίδας ως βασικό στοιχείο της φεμινιστικής πρακτικής.
  • Να ενισχύσουμε την αντίσταση στις καταναλωτικές και εμπορικές προσεγγίσεις της πρακτικής της φροντίδας.
  • Να ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή γνώσεων και βιωμάτων μέσω της τέχνης και της επιτέλεσης.
  • Οι δραστηριότητες του καλλιτεχνικού εργαστηρίου είναι:
  • * Εισαγωγή και Γνωριμία (30 λεπτά)
  • * Βιωματική Άσκηση Αυτοφροντίδας (45 λεπτά)
  • * Δημιουργία πειραματισμών (60 λεπτά)
  • * Παρουσίαση και Ανταλλαγή Ιδεών (30 λεπτά)
  • * Συλλογική Συζήτηση και Ανάλυση (30 λεπτά)
  • Το εργαστηριο θα πραγματοποιηθεί από την Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου και Ιουλία Χαραλάμπους και θα έχει διάρκεια 3 ώρες.

*****

Κυριακή 04/08 – 19.00 – Υπαίθριο Αμφιθέατρο Δικαίων

Προβολή του ντοκιμαντέρ Ιλάτσ’ (2024, 10′)

  • Ορμένιο, παραμεθόριος. Δύο φωνές, μάνα και κόρη, ανασύρουν προσωπικά βιώματα: εμφύλιος, εξορία, μετανάστευση. Η αφήγησή τους έχει την αξία της προφορικής ιστορίας, αλλά δεν μένει εκεί. Η Κοκόνα και η Χρυσούλα μιλάνε για την ανάγκη των ανθρώπων να συμφιλιωθούν με τα τραύματα του παρελθόντος τους. Ιλάτσ’ στη διάλεκτο της Ανατολικής Ρωμυλίας σημαίνει «γιατρικό». Η Ελισάβετ Λαλουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ, πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο, θέατρο στη σχολή Βεάκη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη. Ο Massimo Pizzocaro γεννήθηκε στο Μιλάνο Ιταλίας. Εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα σε ηλικία 11 ετών. Έχει σπουδάσει Φωτογραφία στο Istituto Europeo di Design (IED, Μιλάνο). Έχει εργαστεί ως φωτογράφος στους τομείς της διαφημιστικής, editorial και ταξιδιωτικής φωτογραφίας και έχει διδάξει φωτογραφία. Η Ελισάβετ και ο Massimo ασχολούνται ενεργά με το ντοκιμαντέρ από το 2009 ως σκηνοθέτες και παραγωγοί (HappyAnt Productions). Τα ντοκιμαντέρ που έχουν σκηνοθετήσει συμμετείχαν σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, έχουν παιχτεί στην τηλεόραση (ΕΡΤ, Κανάλι της Βουλής, OTEtv) καθώς και σε κινηματογραφικές αίθουσες και λέσχες. Το ντοκιμαντέρ τους Α Γρούσσα Νάμου επιλέχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να προβληθεί στην Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών (2011). Είναι ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, της οποίας η Ελισάβετ έχει διατελέσει μέλος ΔΣ (γραμματέας, περίοδος 2013/14).

Προβολή του ντοκιμαντέρ F.R.I.E.S.

  • Η Καλλιτεχνική Ομάδα F.R.I.E.S.* δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 κατά τη διάρκεια της δεύτερης και μακροσκελούς καραντίνας. H ομάδα απαρτίζεται από πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες από τα πεδία των Εικαστικών Τεχνών, των Παραστατικών Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής. Μέσα από καλλιτεχνικές αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις η Ομάδα μας επιθυμεί να αναδείξει τις προβληματικές του πατριαρχικού συστήματος, να εγείρει προβληματισμούς και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που συνδέονται με τις παραπάνω προβληματικές. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πυρήνας, όπου νέα μέλη θα εισάγονται και θα εμπλουτίζουν την ομάδα, ενώ ταυτόχρονα στηρίζονται από αυτήν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ένα ανοιχτό κάλεσμα γίνεται η αφορμή της διαδικτυακής συνάντησης επτά γυναικών καλλιτέχνιδων, αγνώστων μεταξύ τους. Η αλληλεπίδραση και η συνδημιουργία μετατρέπονται σε ζωτικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους και με τον τρόπο αυτό βρίσκουν έναν ασφαλή ψηφιακό χώρο μέσα στον οποίο μπορούν να είναι δημιουργικές, να αυτομορφώνονται και να ανακαλύπτουν τις κοινές τους συνδέσεις. Παράλληλα, μέσα από τις διαδικτυακές τους συναντήσεις προβαίνουν σε μια σταδιακή εμβάθυνση και αλληλεπίδραση πάνω σε ζητήματα που άπτονται της «γυναικείας εμπειρίας» ‒όπως ο φεμινισμός, η ιστορία και οι διεκδικήσεις του, ο ρόλος της γυναίκας στη σημερινή εποχή, η έννοια της αυτοφροντίδας κ.ά.– και τα οποία γίνονται ο πυρήνας των ατομικών και συλλογικών καλλιτεχνικών έργων της ομάδας τους στην οποία προσδίδουν το όνομα F.R.I.E.S.

*****

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 02-04/08

Τα μέλη των orestiada_photo_meetins με κοινό γνώμονα την αγάπη για τη φωτογραφία, αλληλεπιδρούν, μέσω της ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων και ιδεών, αλλά και δράσεων, έτσι γιατί το έχουν ανάγκη και το αγαπάνε. Έτσι, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρχει:

  • Προβολή φωτογραφιών (projection), μέρους του συλλογικού project “Τραύμα”, από μέλη των Φωτογραφικών Συναντήσεων Ορεστιάδας.
  • Ομαδική φωτογραφική έκθεση των 25 επιλεγμένων φωτογραφιών του διαγωνισμού Photometria Awards 2023 “Emerging Roots” (Σε συνεργασία με το @photometria_festival)

*****

Τα πρωινά έχει… ΣχολιCO πρόγραμμα

Το “ΣχολιCO” είναι το πρωινό πρόγραμμα του COφεστιβάλ 2024. Αναλυτικά περιλαμβάνει:

Παρασκευή 02/08

  • Αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά από την ομάδα OurVibe IsMountains (10:00-14:00)
  • Face painting από την καλλιτέχνη Lilly Dollner (10:00-12:00)

Σάββατο 03/08

  • Αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά από την ομάδα OurVibe IsMountains (10:00-14:00)
  • Μελισσοδραστηριότητες για παιδιά (10:00-14:00)
  • Εργαστήριο Quadrobatics για παιδιά με την καλλιτέχνη Lilly Dollner (10:00-12:00)
  • Graffiti Jam στην Αποθήκη στην Πάλλη (10:00-12:00)

Κυριακή 04/08

  • Αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά από την ομάδα OurVibe IsMountains (10:00-14:00)
  • Ζωγραφική για παιδιά με την καλλιτέχνη Kamile Cesnaviciute
  • Εργαστήριο Κυανοτυπίας με θέμα το φεμινισμό με την Clara Mcsweeney

____

Μάθετε περισσότερα από την Ελένη Τσομπανίδου, ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Ομάδας CoTranspose:

____

Η 3η αυτή συνεχόμενη χρονιά που η ομάδα του Cotranspose διοργανώνει φεστιβάλ, εμπλουτισμένο ξανά με νέες ιδέες και καλλιτεχνικές προτάσεις, υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμο Ορεστιάδας.

Με είσοδο ελεύθερη στο φεστιβάλ και παροχή χώρου κατασκήνωσης!

Ακολουθήστε το Cotranspose στο διαδίκτυο για περισσότερες λεπτομέρειες:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 31 Ιουλίου, 2024 20:23

Ράδιο Έβρος TV