Β. Μαυρίδης: «1000% ευθύνη του κράτους για την κατάσταση στις Καστανιές»

Συντάκτης Νewsroom 27 Αυγούστου, 2019 12:41

Β. Μαυρίδης: «1000% ευθύνη του κράτους για την κατάσταση στις Καστανιές»

Στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΈΒΡΟΣ μίλησε σήμερα ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης σχολιάζοντας την απάντηση που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στους Βουλευτές του ΚΚΕ Δελή και Στολτίδη σχετικά με την κοιτόστρωση στις Καστανιές

Ο κ. Μαυρίδης ξεκαθάρισε πως η απάντηση του Υπουργείου είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας και πως του προκαλεί έντονη απογοήτευση. Και αυτό διότι σύμφωνα με τον ίδιο τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2019 ψηφίστηκε ένας νόμος που ξεκαθαρίζει πως οποιαδήποτε παρέμβαση σε ποτάμι ανήκει στην κυβέρνηση. Ακόμη ο Δήμαρχος Ορεστιάδας τόνισε πως είναι 1000% αρμοδιότητα και ευθύνη του κράτους λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία απάντηση από το Υπουργείο Υποδομών.
Έπειτα ανέφερε πως έχει υπάρξει συνάντηση με τον κ. Πέτροβιτς και έπειτα από συνεννόηση που υπήρξε δηλώνουν ανοιχτοί στο να αναλάβουν την κατασκευή του έργου με σκοπό την διευκόλυνση του κράτους.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης:

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου:

«Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ κ. Ιωάννης Δελής και κ. Λεωνίδας Στολτίδης, με θέμα «Τα νερά του ποταμού Άρδα κατέστρεψαν την κοιτόστρωση στις Καστανιές ΠΕ Έβρου», κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από την Εθνική Αντιπροσωπία. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών  και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών τους.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών, γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και στον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, στο Δήμο Ορεστιάδας του Νομού Έβρου, κατανεμήθηκε από τους  ΚΑΠ έτους 2018 για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων του, συνολικό ποσό ύψους 851.820,00 €, ενώ αντίστοιχο ποσό για την ίδια δράση έχει προγραμματισθεί να αποδοθεί στον ίδιο Δήμο και κατά το τρέχον έτος. Ήδη από τους ΚΑΠ έτους 2019, για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, έχει αποδοθεί στον ανωτέρω Δήμο το ποσό των 425.910,00 €.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (OTA) Α΄ και Β΄ βαθμού, ΔΕΥΑ και Συνδέσμων OTA με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», με σκοπό την κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), αγροτικής οδοποιίας και ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ.40411/02-08-2018 Πρόσκληση ΙV «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Υπουργού Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, συνολικού προϋπολογισμού 123.000.000,00 ευρώ (€) με σκοπό την βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του

κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

Ο Δήμος Ορεστιάδας εντάχθηκε στην ανωτέρω Πρόσκληση με την υπ’ αριθμ. πρωτ.76483/20-12- 2018 Απόφαση Ένταξης του Υπουργού Εσωτερικών, με συνολικό προϋπολογισμό 868.000,00 €.

Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία επί του θέματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ορεστιάδας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 56305/29-07-2019 έγγραφο και, μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.»


Συντάκτης Νewsroom 27 Αυγούστου, 2019 12:41

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV