Κριτική της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών για το πολυνομοσχέδιο των ΟΤΑ

Συντάκτης Νewsroom 27 Φεβρουαρίου, 2020 09:59
Swiss Approval

Κριτική της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών για το πολυνομοσχέδιο των ΟΤΑ

Το πολυνομοσχέδιο που έχει φέρει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση κριτικάρει η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας “Είναι στο Χέρι Μας” καταδεικνύοντας όλα τα μελανά του σημεία που υποβαθμίζουν το ρόλο της αντιπολίτευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

Δυστυχώς, από την ημέρα της ορκωμοσίας μας αντί να ασχολούμαστε με τα προβλήματα του δήμου και την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, είμαστε αναγκασμένοι να μελετούμε και να καταναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία στους νόμους και τις αναρίθμητες τροποποιήσεις, σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, που ψηφίζονται κάθε λίγο και λιγάκι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι Στο Χέρι Μας», έχουμε αποδείξει πως μας ενδιαφέρει το νομοθετικό πλαίσιο που κινούνται οι δήμοι καθώς είναι αυτό που θα καθορίζει και το μέλλον τους. Από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε με την δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο, πως δεν τους ενοχλεί μόνο η απλή αναλογική, αλλά αυτό ήταν μόνο η πρόφαση ώστε να ελέγξουν και να περιορίσουν τα δημοτικά συμβούλια και να αντιστρέψουν την λαϊκή ετυμηγορία, όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ένα νομοσχέδιο ακραία αντιδημοκρατικό και δημαρχοκεντρικό. Είναι ξεκάθαρο πως είναι ένα σχέδιο νόμου εξυπηρέτησης συμφερόντων και βολέματος, εξοφλώντας τα προεκλογικά γραμμάτια των δημάρχων και των κυβερνητικών στελεχών.

Swiss Approval

Πρώτη φορά βλέπουμε σε νόμο την ουσιαστική κατάργηση της Τεχνικής Υπηρεσίας που πλέον με έμμεσο τρόπο ιδιωτικοποιείται μέσω της ίδρυσης των λεγόμενων Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν όντως θέλαμε να μιλάμε για ανάπτυξη των δήμων, η στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας  θα έπρεπε να είναι από τις πιο βασικές προτεραιότητες. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε είναι πως βασική μέριμνα του νέου νομοσχεδίου είναι τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου που συγκαταλέγεται και η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, δεν βλέπουμε πουθενά να μπαίνει όριο για δημοτικές υπηρεσίες που δεν έχουν επαρκές προσωπικό. Έτσι, θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε δήμους χωρίς εργατικό δυναμικό, ευνοώντας έτσι φυσικά τις συνθήκες για την περεταίρω ιδιωτικοποίηση τους, που είναι και το ζητούμενο για τους νεοφιλελεύθερους φωστήρες της κυβέρνησης.

Σε ένα άλλο σημείο του νομοσχεδίου, προβλέπεται ακόμα ρύθμιση για την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων των δημάρχων, επιχειρούν δηλαδή να βολέψουν όσους περισσότερους «άριστους» μπορούν, φυσικά χωρίς καμιά διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία. Οι δήμαρχοι έχουν δικαίωμα να προσλάβουν επιπλέον δύο ειδικούς συμβούλους και μάλιστα δημοσιογράφους, εξοφλώντας έτσι με τα χρήματα των δημοτών την στήριξη τοπικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και πρώην δημάρχους, με πρόσχημα την εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, εξασφαλίζοντας έτσι την προεκλογική τους στήριξη από το πελατειακό δίκτυο που έχουν στήσει παλαιότερα.

Η αρμοδιότητα του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι»  μεταβιβάζεται στους δήμους, δεν βλέπουμε όμως να υπάρχει πουθενά κάποια πρόβλεψη πρόσληψης προσωπικού για την υλοποίηση του. Το να δίνουμε αρμοδιότητες σε δήμους υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας, το θεωρούμε τουλάχιστον άστοχο και επικίνδυνο.

Με το οικτρό αυτό νομοσχέδιο η κυβέρνηση υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα ήδη υποβαθμισμένα Δημοτικά Συμβούλια με μεταβίβαση κι άλλων αρμοδιοτήτων τους στην ελεγχόμενη από τον δήμαρχο, οικονομική επιτροπή του Δήμου. Στην ουσία, το σύστημα διοίκησης των δήμων πλέον περνά εξ ολοκλήρου στους δημάρχους, απαξιώνοντας τελείως τον ρόλο τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και της αντιπολίτευσης. Ενδεικτική είναι η παράλογη πρόταση στο άρθρο 12 παρ.7, όπου ο δήμαρχος από εκτελεστικό όργανο μετατρέπεται σε αποφασιστικό και δεν αρκεί απλά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή ή αποχώρηση από νομικό πρόσωπο αλλά απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου.

Τέλος, κλείνουμε με το πιο σημαντικό από όλα που είναι η δυνατότητα διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων για πολύ σοβαρά ζητήματα που μπορούν να απασχολήσουν έναν Δήμο. Είναι ξεκάθαρο πως η ΝΔ χάνει τα ερείσματα της στις τοπικές κοινωνίες. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας υπάρχει έντονη δυσφορία και αντιδράσεις για τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Το δικαίωμα που είχαν οι κοινωνίες να εκφράσουν την άποψη τους μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων καταργείται.

Οι νομοθέτες και κυβερνώντες τρέμουν στην ιδέα πως τοπικές κοινωνίες θα αντιδράσουν δυναμικά και θα εκφραστούν ενάντια σε επενδύσεις που νιώθουν πως καταστρέφουν τις περιοχές τους και τις ζωές τους, όπως αυτές επενδύσεις χρυσού στην Αλεξανδρούπολη και στη Χαλκιδική. Τρέμουν να ακούσουν την αλήθεια. Τα δημοψηφίσματα δεν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά ποιος θα μπορούσε να πάει κόντρα στη λαϊκή ετυμηγορία; Έτσι, με τον πλέον κυνικό και αντιδημοκρατικό τρόπο, αποφασίσανε να μην την επιτρέπουν να εκφραστεί καν.

Στο επόμενο νομοσχέδιο ίσως δούμε να διορίζουν και δημάρχους καθώς η απόφαση των πολιτών μπορεί να μην τους είναι αρεστή. Γι’ αυτό και δεν αποτέλεσε έκπληξη για την Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών η τοποθέτηση του κυρίου Μαυρίδη στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το νομοσχέδιο-έκτρωμα, καθώς μας έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως στηρίζεται στο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και στις πελατειακές σχέσεις. Γιατί να πει όχι σε ένα νομοσχέδιο που ενισχύει ακόμα περισσότερο τον τρόπο διοίκησης που ήδη έχει μάθει;


Συντάκτης Νewsroom 27 Φεβρουαρίου, 2020 09:59

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV