Αθ. Χατζηπαναγιώτου: Πουλάμε άμμο απ’το ποτάμι και επιστρέφουμε τα κέρδη στα χωριά του Άρδα

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 17 Οκτωβρίου, 2025 14:35

Αθ. Χατζηπαναγιώτου: Πουλάμε άμμο απ’το ποτάμι και επιστρέφουμε τα κέρδη στα χωριά του Άρδα

Ο πρόεδρος της “Διαδημοτικής Επιχείρησης Αξιοποίησης και Ανάδειξης του Ποταμού Άρδα”, Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου, απαντά μέσω του «Εβροσκοπίου» στις δηλώσεις του προκατόχου του

Στον απόηχο της προχθεσινής συνέντευξης του πρώην προέδρου της Διαδημοτικής Επιχείρησης Αξιοποίησης και Ανάδειξης του Ποταμού Άρδα, Γιάννη Περιστεράκη (δείτε >ΕΔΩ), ο νυν πρόεδρος Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου μίλησε το πρωί της Παρασκευής (17/10) στο Εβροσκόπιο του Ράδιο Έβρος, δίνοντας τη δική του εικόνα για τη λειτουργία και την πορεία της επιχείρησης.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου ξεκίνησε αναγνωρίζοντας πως η συγκεκριμένη επιχείρηση παραμένει «σχετικά άγνωστη στους δημότες», αν και πρόκειται, όπως είπε, για μια από τις πιο υγιείς δημοτικές επιχειρήσεις. «Είναι η μοναδική υπηρεσία του δήμου που λειτουργεί αποκλειστικά με ίδιους πόρους, χωρίς καμία επιχορήγηση από τον δήμο. Ούτε ένα ευρώ», τόνισε.


«Μια καθαρή και σωστή επιχείρηση»

Ο πρόεδρος συμφώνησε ότι η επιχείρηση που παρέλαβε είναι «σωστή και καθαρή», επισημαίνοντας όμως πως τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντιμετωπίσει «γραφειοκρατικά εμπόδια και ελέγχους». Όπως αποκάλυψε, με την ανάληψη των καθηκόντων του, η Αρχή Διαφάνειας ζήτησε εκτενή φάκελο με στοιχεία: «Μας ζητήθηκαν τα πάντα – από το καταστατικό μέχρι την περιβαλλοντική άδεια και τα έγγραφα συνεργασιών. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο στέλναμε συνεχώς δικαιολογητικά», είπε, εξηγώντας πως αυτό συνέβαινε στο πλαίσιο της έρευνας των αρχών εν όψει της δίκης έπειτα από την ανώνυμη καταγγελία. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη συγκεκριμένη καταγγελία που οδήγησε στη δικαστική έρευνα, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ανώνυμη και αόριστη: «Δεν μάθαμε ποτέ ποιος ή ποια έκανε την καταγγελία. Όμως αυτός ή αυτή που την έκανε γνώριζε πολύ καλά τη λειτουργία της επιχείρησης». Μάλιστα δήλωσε ότι χάρηκε «που όλοι οι προηγούμενοι δικαιώθηκαν δικαστικά», προσθέτοντας πως «η ενασχόληση με τα κοινά δεν πρέπει να καταλήγει στα δικαστήρια χωρίς σοβαρό λόγο».

Από «διαδημοτική» σε «δημοτική» επιχείρηση

Ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, είναι η αλλαγή του χαρακτήρα της εταιρείας: «Οι τρεις δήμοι που την ίδρυσαν – Τριγώνου, Κυπρίνου και Βύσσας – δεν υπάρχουν πια. Εξετάζουμε νομικά τη μετατροπή της από “διαδημοτική” σε “δημοτική” επιχείρηση του Δήμου Ορεστιάδας».

Για τις συνεργασίες και τις συμβάσεις έργου

Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα των “εκδικητικών απολύσεων” συνεργατών που απασχολούνταν για χρόνια με συμβάσεις έργου, ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι: «Η επιχείρηση δεν έχει ούτε έναν εργαζόμενο υπάλληλο. Οι συνεργάτες είναι εξωτερικοί, με συμβάσεις έργου, όχι υπάλληλοι». Έτσι, υποστήριξε ότι έληξαν κάποιες συνεργασίες, αλλά – όπως είπε – «αυτό δεν ήταν απόφαση εκδίκησης ή πολιτικής σκοπιμότητας». Η λήξη τους, σημείωσε, «επιβλήθηκε από την Αρχή Διαφάνειας και την ΑΑΔΕ, που ζήτησαν τη διακοπή των εργασιών μέχρι να επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς λειτουργίας».

Για τον πρώην συνεργάτη που έχει εκφράσει παράπονα, ο κ. Χατζηπαναγιώτου απάντησε: «Δεν δέχομαι τη λέξη “κυνηγήθηκε”. Αν χρειαστούμε ξανά άτομο, θα είναι ο πρώτος που θα προτιμηθεί λόγω εμπειρίας».

Αποζημίωση προέδρου και μελών Δ.Σ.

Αναφορικά με την επικείμενη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την καθιέρωση αποζημίωσης του προέδρου (1000 ευρώ μεικτά), αντιπροέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Χατζηπαναγιώτου εξήγησε ότι πρόκειται για νόμιμη και τεκμηριωμένη διαδικασία που προβλέπεται ρητά από το καταστατικό της εταιρείας.

«Μέχρι τώρα πράγματι δεν υπήρχε αποζημίωση ούτε για τον πρόεδρο ούτε για τον αντιπρόεδρο. Όμως το καταστατικό, από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία και όπως έχει τροποποιηθεί, αναφέρει ξεκάθαρα ότι το Δ.Σ. μπορεί να αποφασίζει για αποζημίωση του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών», ανέφερε. Υπογράμμισε ότι η πρόβλεψη αυτή είναι αναγκαία αποκατάσταση μιας πραγματικής συνθήκης εργασίας: «Η εταιρεία δεν έχει ούτε γραφείο, ούτε υπάλληλο για τη γραφειοκρατική υποστήριξη. Όλα τα χαρτιά, όλα τα παραστατικά, όλες οι διαδικασίες περνούν από έναν άνθρωπο που τρέχει από δω κι από κει. Είναι λογικό να υπάρχει μια ελάχιστη αποζημίωση για αυτόν τον φόρτο», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως όλη αυτή τη δουλειά αναγκάζεται να την κάνει ο ίδιος ως πρόεδρος.

Η νέα εποχή της αξιοποίησης

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου αποκάλυψε ότι η επιχείρηση υπέγραψε πλέον σύμβαση με τον Δήμο Ορεστιάδας για την αξιοποίηση του ποταμού Άρδα, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό, όπως απαιτούσε η Αρχή Διαφάνειας: «Το τίμημα είναι 106.000 ευρώ ετησίως. Πληρώνουμε το ποσό αυτό στον δήμο για δύο χρόνια, έως τη λήξη της περιβαλλοντικής άδειας το 2027».

Παράλληλα, ανέφερε πως η δραστηριότητα της εξόρυξης άμμου περιορίζεται αυστηρά σε τρεις θέσεις που έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια, ενώ την Άνοιξη (Μάρτιος–Μάιος) υπάρχει υποχρεωτική παύση εργασιών για περιβαλλοντικούς λόγους.

Τα οικονομικά στοιχεία – “Λέει ψέματα ο κ. Περιστεράκης για ζημία το 2024”

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του προκατόχου του για “ζημία” στα ταμεία της επιχείρησης το 2024, ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε: «Δεν το δέχομαι αυτό» και στη συνέχεια παρουσίασε για πρώτη φορά τα στοιχεία του ισολογισμού, έτσι όπως αυτά θα υποβληθούν προς έγκριση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα (20/10):
«Στις 31/12 υπήρχε υπόλοιπο 65.664 ευρώ και απαιτήσεις προς είσπραξη περίπου 317.000 ευρώ. Τα έσοδα του 2024 ανήλθαν σε 244.000 ευρώ και οι δαπάνες σε 80.880 ευρώ». Υποστήριξε, δηλαδή, πως ο κ. Περιστεράκης ανέφερε ψευδή στοιχεία, ενώ στην πραγματικότητα η Διαδημοτική Επιχείρηση εμφανίζει μεγάλο κέρδος για το 2024, πάνω από 160.000 ευρώ.

Στον προϋπολογισμό του 2025 έχουν ήδη προβλεφθεί τα πρώτα 53.000 ευρώ προς τον δήμο, «ποσό που καταβάλλεται για πρώτη φορά», όπως υπογράμμισε.

Τα κέρδη θα γίνονται αγροτική οδοποιία

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Διαδημοτικής σημείωσε πως ο στόχος είναι να συνεχιστεί η αξιοποίηση του ποταμού Άρδα με διαφάνεια, δίνοντας παράλληλα μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις στα παραποτάμια χωριά: «Η επιχείρηση είναι υγιής, λειτουργεί με σεβασμό στους κανόνες και χωρίς να επιβαρύνει τον δήμο», είπε και τόνισε τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της δραστηριότητας της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι τα κέρδη της επιστρέφουν με χειροπιαστό τρόπο στις τοπικές κοινωνίες. «Τα έσοδα από τον Άρδα μετατρέπονται σε έργα αγροτικής οδοποιίας στα παραποτάμια χωριά, που βλέπουν άμεσα το όφελος αυτής της δραστηριότητας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός της επιχείρησης, να αποδίδει πίσω στους δημότες».


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 17 Οκτωβρίου, 2025 14:35

Ράδιο Έβρος TV