Α. Αρχοντίδης: Η Ορεστιάδα γίνεται μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη – Αλλάζει οριστικά η όψη της

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 16 Δεκεμβρίου, 2021 17:59

Α. Αρχοντίδης: Η Ορεστιάδα γίνεται μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη – Αλλάζει οριστικά η όψη της

Χθες (Τετάρτη 15/12) υπογράφηκε η σύμβαση για να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στα πεζοδρόμια και τη νησίδα της Βασ. Κωνσταντίνου, προκειμένου να διαμορφωθεί το “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Ορεστιάδας – OPEN MALL” (η ανακοίνωση του Δήμου >>ΕΔΩ). Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Δήμου Ορεστιάδας Αρχοντής Αρχοντίδης μίλησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για τα υπόλοιπα τρέχοντα, όπως οι εργασίες του φυσικού αερίου που επρόκειτο να είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του Δεκέμβρη, αλλά και για τη νέα πρόταση για πεζοδρόμηση της Αθ. Πανταζίδου.

Είμαστε στους πρώτους δήμους της χώρας που “ξεμπλόκαρε” το τεχνικό μέρος του Open Mall

Ο κ. Αρχοντίδης περιέγραψε το ιστορικό από την έγκριση της χρηματοδότησης στις 28 Ιουνίου 2019, με δικαιούχους το Δήμο Ορεστιάδας και το Επιμελητήριο Έβρου, μέσω του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, έως σήμερα, που πλέον υπεγράφη η σύμβαση για την έναρξη του έργου. Εξήγησε πως σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις των αντίστοιχων Open Mall σε όλη την Ελλάδα λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, τονίζοντας όμως πως ο Δήμος Ορεστιάδας είναι από τους πρώτους (αν όχι ο δεύτερος, όπως είπε) της χώρας, ο οποίος “ξεμπλόκαρε” το θέμα. Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόκειται να αλλάξει όψη όλο το εμπορικό κέντρο της πόλης, από τη Βασιλέως Κωνσταντίνου έως της Αναγεννήσεως (στο ύψος της πιάτσας των ΤΑΧΙ, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας) και οι παράλληλες οδοί Εμ. Ρήγα και Σωτ. Τσερκέζη. Στο ύψος των 1.800.000€ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός, εκ των οποίων τα 1.500.000 € τα διαχειρίζεται ο Δήμος Ορεστιάδας και τα υπόλοιπα 300.000€ αφορούν στην ανακαίνιση / καλλωπισμό στις προσόψεις των καταστημάτων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Έβρου και τον Εμπορικό Σύλλογο Ορεστιάδας. Παράλληλα θα γίνει προμήθεια αστικού εξοπλισμού, θα τοποθετηθεί σταθμός ηλεκτρικών ποδηλάτων, η πλατφόρμα έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητας και άλλες παρεμβάσεις που αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Υπομονή κατά την περίοδο των εργασιών – Είναι ένα εμβληματικό έργο

Σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, ο κ. Αρχοντίδης επισήμανε πως “σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρία, καθώς μέσα στις γιορτές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, και λόγω καιρού, αρχές της Άνοιξης θα τοποθετηθεί ο εργολάβος και θα ξεκινήσουν οι αναπλάσεις“. Σημείωσε πως “για να μην ταλαιπωρούμε τους καταστηματάρχες αυτό το διάστημα που είναι ήδη πολύ ταλαιπωρημένοι από την πανδημία και όλα, καλύτερα να ξεκινήσουμε λίγο αργότερα“. Συνέστησε δε υπομονή για την περίοδο των εργασιών, “όταν γίνονται έργα, υπάρχει και ανάλογη όχληση“, υποστήριξε όμως ότι “θα είμαστε ως δημοτική αρχή παρόντες για να έχουμε όσο το δυνατόν τη λιγότερη όχληση, τόσο για αυτά τα έργα, όσο και για το φυσικό αέριο“. Πάντως το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ένα έτος για την παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρία. Ο αντιδήμαρχος χαρακτήρισε “εμβληματικό” το έργο, υποστηρίζοντας πως με την ολοκλήρωσή του “θα είμαστε όλοι υπερήφανοι” για τη νέα μορφή που θα αποκτήσει η πόλη.

Αναμένουμε την εταιρία για το Φυσικό Αέριο

Καθότι είχε ανακοινωθεί πως στις αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκινούσαν εργασίες και εκσκαφές σε όλη την πόλη για το Φυσικό Αέριο, φτάνοντας στα μέσα Δεκέμβρη ο κ. Αρχοντίδης δήλωσε πως δεν έχει νεώτερη ενημέρωση από την εταιρία που έχει αναλάβει τις εργασίες. “Αναμένουμε να έρθει και να ξεκινήσει τις εργασίες“, σημείωσε, όμως θεωρεί πως είναι καλή η σύμπτωση με την υπογραφή σύμβασης για την έναρξη εργασιών στο Open Mall. Υποστήριξε ότι “Χρονικά, ακόμα κι αυτή η ελάχιστη καθυστέρηση στις εργασίες του φυσικού αερίου, ίσως βολέψει περισσότερο για να γίνει ολοκληρωμένα η αποκατάσταση“.

Θα ήταν έγκλημα αν κάναμε πρώτα ασφαλτοστρώσεις

Θα γίνουν πρώτα όλες οι παρεμβάσεις και μετά θα μπει ένα οριστικό τέλος στις ασφαλτοστρώσεις“, τόνισε ο κ. Αρχοντίδης. Χαρακτήρισε “έγκλημα” το ενδεχόμενο να είχαν ξεκινήσει οι εργασίες της εσωτερικής οδοποιίας, ενώ γνώριζαν ότι αναμένονται άλλες εργασίες για το φυσικό αέριο και την ανάπλαση του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου. “Δεν είναι λεφτά που βάζουμε απ’ τη τσέπη μας, είναι χρήματα των δημοτών και τα σεβόμαστε. Δεν γίνεται να κάνουμε λάθη του παρελθόντος“, υπογράμμισε. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες θα γίνονται μόνο τοπικές παρεμβάσεις, όπου εντοπίζονται προβλήματα.

Επεκτείνεται η πλατεία στην Αθ. Πανταζίδου

Θα σας δώσω και μία είδηση“, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας: “Ακολουθούμε απαρέγκλιτα τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει, εκτός από κάποια απρόοπτα που βγαίνουν μπροστά μας. Υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός. Δεν κάνουμε παρεμβάσεις ΄ό,τι τύχει – ό,τι κάτσει΄. Πριν από δέκα μέρες υποβάλαμε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση και την ολοκλήρωση της Αθ. Πανταζίδου, δηλαδή της επέκτασης της πλατείας. Αυτή τη στιγμή η πρότασή μας είναι προς αξιολόγηση, θεωρώ πως θα είναι θετική για να υπάρξει χρηματοδότηση, οπότε να ολοκληρωθεί και αυτό το κομμάτι που είναι ουσιαστικά επέκταση της πλατείας, με ό,τι προέβλεπε η αρχιτεκτονική μελέτη για το κέντρο της πόλης“. Περιέγραψε ότι θα γίνει επέκταση των πεζοδρομίων, θα τοποθετηθούν παγκάκια και φωτιστικά, αστικός εξοπλισμός και με φωτοβολταϊκά παγκάκια, ενώ θα παραμείνει ένας δρόμος πλάτους 2,40μ. μόνο για την έλευση οχημάτων ανάγκης και τροφοδοσίας καταστημάτων.

Αλλάζει οριστικά η όψη της πόλης

Συμπερασματικά, όπως επισήμανε ο κ. Αρχοντίδης: “Έχουμε ένα Open Mall, έχουμε μια Αθ. Πανταζίδου που θα κλείσει οριστικά, έχουμε τις παρεμβάσεις που γίνονται στα πεζοδρόμια του έργου που τρέχει περιμετρικά του αστικού ιστού, έχουμε και το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας που προβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια σε πάρα πολλές παρεμβάσεις από το κέντρο και προς τα έξω στην πόλη μας, νομίζω πως η συνολική εικόνα θα αλλάξει άρδην“… Υποστήριξε πως εξ αρχής ο σκοπός του Δήμου Ορεστιάδας, βάσει σχεδιασμού και προγραμματισμού, είναι “να γίνει η Ορεστιάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό“. Τόνισε ιδιαίτερα όμως πως “Αυτό που απομένει είναι να αγαπήσουμε και να σεβαστούμε και μεις οι ίδιοι την πόλη μας λίγο παραπάνω“, αναφερόμενος και στη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στους συνδημότες τους: “Στεναχωριέμαι πάρα πολύ να βλέπω αυτοκίνητα παρκαρισμένα στις ράμπες, σε γωνίες, διπλοπαρκαρισμένα, και με συμπεριφορές περίεργες“, κατέληξε.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 16 Δεκεμβρίου, 2021 17:59

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV