Αποστολή για τη Δημοκρατία: Από τα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης στο studio του Ράδιο Έβρος

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 30 Μαΐου, 2025 13:56

Αποστολή για τη Δημοκρατία: Από τα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης στο studio του Ράδιο Έβρος

Ένα ισχυρό μήνυμα υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου και του κράτους δικαίου εξέπεμψαν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ορεστιάδας και Θήβας, Άννα Μεμετζή και Σωσώ Μανάρα Μαυράκη αντίστοιχα, με την παρουσία τους στη δίκη των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης. Η εμπειρία τους από την Τουρκία, όπως την περιέγραψαν στην εκπομπή Εβροσκόπιο στο Ράδιο Έβρος, ήταν αποκαλυπτική και συγκλονιστική.

Αφορμή για τη δίωξη του προέδρου και ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης στάθηκε ένα δελτίο τύπου που ζητούσε τη διερεύνηση της δολοφονίας δύο Τούρκων δημοσιογράφων στη Συρία. Αυτό κρίθηκε από τις τουρκικές αρχές ως «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας», οδηγώντας στην καθαίρεση της ηγεσίας του Συλλόγου και στην ποινική δίωξη των μελών του.


Η παρουσία των Ελληνίδων δικηγόρων στην Τουρκία ήταν μέρος μιας τετραμελούς αποστολής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, μετά από κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), προκειμένου να υπάρξει διεθνής παρακολούθηση και αλληλεγγύη απέναντι σε μια πρωτοφανή υπόθεση φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης. Οι κ. Μεμετζή και Μανάρα-Μαυράκη, μαζί με εκπροσώπους από την υπόλοιπη Ευρώπη, παραβρέθηκαν τόσο στο διεθνές συνέδριο που προηγήθηκε της δίκης όσο και στη διαδικασία στις φυλακές της Σηλυβρίας. «Εκεί αισθανθήκαμε βαθιά πόσο σημαντική είναι η δημοκρατία και πόσο προνομιούχοι είμαστε στην Ελλάδα», τόνισαν.

Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι δικηγόροι αντιμετώπιζαν ποινές φυλάκισης, διοργάνωσαν με θάρρος ένα ανοιχτό συνέδριο με συμμετοχή από όλη την Ευρώπη, επισημαίνοντας τη σημασία της ελευθερίας έκφρασης για τους νομικούς λειτουργούς. «Η καθημερινότητά τους είναι τολμηρή – δεν ξέρουν αν αύριο θα διωχθούν για την άσκηση των καθηκόντων τους», επισημάνθηκε στη συνέντευξη.

Όπως περιέγραψαν οι Ελληνίδες δικηγόροι, η εμπειρία της παρουσίας τους στο συνέδριο και στο δικαστήριο ήταν συγκλονιστική: από την έντονη αστυνομική παρουσία έως τη μαζική διεθνή συμμετοχή, αλλά και τη φιλοξενία από τους ίδιους τους διωκόμενους, που παρά την πίεση παρέμειναν προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των αξιών του κράτους δικαίου. Παράλληλα, εντυπωσιακή είναι και η εικόνα που περνάει η Τουρκία με ένα σύγχρονο, πολιτισμένο και άρτια οργανωμένο δικαστικό σύστημα αξιοποιώντας όλα τα μέσα της τεχνολογίας∙ και όλα αυτά σε αξιοζήλευτους χώρους και αίθουσες.

Μέσα από την εμπειρία τους στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο πρόεδροι κατέθεσαν ένα ηχηρό μήνυμα: πως η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δεν είναι δεδομένα, αλλά αξίες που απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση, θάρρος και διεθνή αλληλεγγύη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην πρόσφατη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που υπεγράφη στο Λουξεμβούργο για την προστασία της ανεξαρτησίας των δικηγόρων, που αναμένεται να συζητηθεί προσεχώς και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με την ελπίδα να ψηφιστεί “ομόφωνα”.

Ακούστε – και δείτε – αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 30 Μαΐου, 2025 13:56

Ράδιο Έβρος TV