Από 1η Ιουλίου το μεταφορικό ισοδύναμο στη Σαμοθράκη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Απρίλιος 16, 2018 14:28

Από 1η Ιουλίου το μεταφορικό ισοδύναμο στη Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη ανήκει στην πρώτη ομάδα νησιών της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου του Ισοδύναμου Μεταφορικού κόστους που θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Σαμοθράκης.

Από την 1 Ιανουαρίου 2019 το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα νησιά. Εν τω μεταξύ θα έχουν καταγραφεί οι αδυναμίες της πιλοτικής περιόδου για να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις.

Το μέτρο ξεκινά με δέσμευση του ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Π.Δ.Ε. Η εθνική προέλευση της χρηματοδότησης επιβάλει συντηρητική εφαρμογή του μέτρου για την μετακίνηση προσώπων και αγαθών.

Για το σκοπό αυτό έγινε στις 12 Απριλίου σύσκεψη διαβούλευσης στο Υπουργείο Ναυτιλίας του Υπουργού κ. Κουρουμπλή, με την παρουσία του Υφυπουργού κ. Σαντορινίου, των Γ.Γ Ναυτιλίας κ. Τεμπονέρα και Νησιωτική Πολιτικής τον κ. Γιαννέλης και με εκπροσώπους της νησιωτικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι χαιρέτισαν την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου, αίτημα πολλών δεκαετιών  για τις νησιωτικές κοινωνίες.

Πρόταση του Δημάρχου Σαμοθράκης η οποία κατατέθηκε στη σύσκεψη είναι το μέτρο να ενισχυθεί από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, ώστε να υπάρξει δυνατότητα επέκτασης για όλες τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά.

Μόνο έτσι  οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι ουσιαστικά ευνοϊκές για τους κατοίκους τους.

Δεν αρκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετεί πολιτικές αρχές όπως η “νησιωτικότητα” χωρίς την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη.

Πρέπει αυτές οι πολιτικές να συνοδεύονται από πόρους και να έχουν διάρκεια, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Σαμοθράκη.

Τι είναι το μεταφορικό ισοδύναμο;

Η οικονομική ενίσχυση θα αποτελεί ουσιαστικά ένα βοήθημα για όσους ταξιδεύουν από και προς τα νησιά με το φθηνότερο μέσο μεταφοράς προκειμένου να μη χρεώνονται περισσότερα από αυτόν που ταξιδεύει για παράδειγμα με το υπεραστικό λεωφορείο.

Εάν για παράδειγμα κάποιος πληρώνει εισιτήριο 20 ευρώ για ένα ταξίδι με λεωφορείο προς μια πόλη της ηπειρωτικής χώρας και ένας νησιώτης για να πάει προς το μέρος του που είναι η ίδια απόσταση 25 ευρώ, τότε θα παίρνει τα επιπλέον 5 ευρώ που αποτελεί τη διαφορά.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν ότι η φιλοσοφία του μέτρου που θα εφαρμοστεί μόνο για τους νησιώτες και τα εμπορεύματα είναι οι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας να απολαμβάνουν τιμές σε προϊόντα και μεταφορές αντίστοιχες με αυτές των κατοίκων της υπόλοιπης χώρας με επιδότηση του κόστους.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Απρίλιος 16, 2018 14:28

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

Εγγραφείτε στο Newsletter