“Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τις πόρτες μας στα παιδιά για να μας ακούσουν οι πολιτικοί” – Η Δ. Λεγγέτση, πρόεδρος Ιδ. Παιδικών Σταθμών ΑΜΘ στο Ράδιο Έβρος

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 28 Νοεμβρίου, 2023 13:10

“Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τις πόρτες μας στα παιδιά για να μας ακούσουν οι πολιτικοί” – Η Δ. Λεγγέτση, πρόεδρος Ιδ. Παιδικών Σταθμών ΑΜΘ στο Ράδιο Έβρος

Σε απεργία προχώρησαν την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 οι ιδιωτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της χώρας, διεκδικώντας την επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων τα οποία προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία τους. Η πρόεδρος των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών & Παιδικών Σταθμών Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Δέσποινα Λεγγέτση, εξήγησε τους λόγους στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο.

Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την ακραία ενέργεια, να κλείσουμε τις πόρτες μας στα παιδιά, για να μας ακούσουν οι πολιτικοί“, δήλωσε, διότι “τα προβλήματα παραμένουν και πρέπει επιτέλους να ακουστούμε∙ μιλάμε για την πιο ευαίσθητη ηλικία, για το μέλλον της Ελλάδας“. Σημείωσε πως “βρήκαμε συμπαραστάτες τις οικογένειες, παρότι τους φέρνουμε σε πολύ δύσκολη θέση σήμερα, γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι ζήτημα αγωνίας και ανάγκης“. Μεταξύ άλλων, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, είναι πως παραμένουν απλήρωτοι από το ΕΣΠΑ για τις υπηρεσίες που ούτως ή άλλως συνεχίζουν να παρέχουν, από τον περασμένο Ιούνιο έως και σήμερα.


Ακούστε αναλυτικά:


Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

Οι Ιδιωτικοί Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί προσφέρουν περισσότερα από 50 χρόνια πολυεπίπεδο κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο, στηρίζοντας την ελληνική οικογένεια, συνεισφέροντας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όσον αφορά την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής των κυβερνήσεων και κυρίως φροντίζοντας, διαπαιδαγωγώντας και εκπαιδεύοντας χιλιάδες παιδιά! Λειτούργησαν (και λειτουργούν) πάντοτε με οποιεσδήποτε συνθήκες εκτός από ειδικές όπως την περίοδο της πανδημίας.

Την ερχόμενη Τρίτη όμως, 28/11/2023, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε ότι θα απεργήσουμε, διεκδικώντας την επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων, τα οποία μας προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία μας.

Τα περισσότερα προβλήματα έχουν τις απαρχές τους σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας ή εκαπενταετίας, αν και πολλοί αρμόδιοι Υπουργοί ή Υφυπουργοί κατά το παρελθόν προσπάθησαν να βοηθήσουν και να επιλύσουν ορισμένα εξ αυτών, χωρίς τελικά να επιλύονται οριστικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν οι αποφάσεις αρνητικές συνέπειες για τον Κλάδο.

Από τις πολλές οι αποφάσεις που το αποδεικνύουν, αναφέρουμε ενδεικτικά δύο:

  • Τον περιορισμό εγγραφής παιδιών μόνον σε ηλικίες μικρότερες των τεσσάρων (4) ετών, δυνατότητα την οποία είχαμε από το 1970 έως το 2019.
  • Την τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας των μονάδων μας εξαιτίας της χρήσης του Ηλεκτρονικού Παρουσιολογίου για τα παιδιά ωφελουμένων μέσω ΕΣΠΑ και παράλληλα τη δημιουργία πολύ μεγάλων γραφειοκρατικών εμποδίων λόγω στρέβλωσης εξελικτικά της δομής του συγκεκριμένου προγράμματος.

Δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση για ένα παιδαγωγικό κέντρο προσχολικής αγωγής να «κλείνει» τις
πόρτες του στα παιδιά και να «ανοίγει» την καρδιά του στην κοινότητα των πολιτικών ζητώντας τα αυτονόητα δηλαδή να εισακούγονται οι προτάσεις και οι απόψεις του που πηγάζουν μέσα απ’ την πολυετή εμπειρία και την αγάπη του για τα παιδιά, να εξασφαλίσει την οικονομική του επιβίωση και αξιοπρέπεια, να αισθανθεί ότι η πολιτεία το αντιμετωπίζει ως μια παιδαγωγική οντότητα με γνώση και άποψη για το αντικείμενό της, να βιώσει ότι η πολιτεία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και επιστημονικό παιδαγωγικό σχεδιασμό εξασφαλίζει την εξέλιξή του και αφαιρεί πολλαπλά εμπόδια που υπό άλλες συνθήκες θα οδηγήσουν στον αφανισμό του.

Μέσα από αυτή τη συμβολική κινητοποίηση μιας μόνον ημέρας φωνάζουμε δυνατά. για ακόμη μια φορά, όλα αυτά που χρόνια υποστηρίζουμε:

  • Να υπαχθούμε μόνιμα στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και να μην μετακινηθούμε σε κανένα άλλο Υπουργείο, διότι η οικογένεια και η προσχολική ηλικία είναι
  • αλληλένδετες.
  • Να εκδοθεί συμπληρωματική – διευκρινιστική εγκύκλιος για τη λειτουργία του θεσμικού μας πλαισίου η οποία εκκρεμεί 6 χρόνια ήδη (Άνοιξη 2017).
  • Να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή με τα Υπουργεία για την επίλυση θεμάτων μας.
  • Να συμμετάσχουμε στη διαβούλευση και με προτάσεις όσον αφορά τη λήψη μέτρων για το Δημογραφικό.
  • Να ξεκινήσει η διαδικασία απογραφής του Κλάδου μας.
  • Να λάβουμε τα οφειλόμενα 4 μηνών (ενώ διανύουμε τον 5ο) του προγράμματος ΕΣΠΑ, καθώς σε κάθε Δομή οφείλονται χιλιάδες ευρώ, χωρίς όμως οι συνάδελφοι να υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών, στηρίζοντας για τον σκοπό αυτό τις Δομές τους με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο (ίδια κεφάλαια, δάνεια) για να μην καταστούν προβληματικές και τελικά μη βιώσιμες.

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 28 Νοεμβρίου, 2023 13:10

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV