Απεργία νοσοκομειακών γιατρών αύριο Πέμπτη 9 Νοεμβρίου

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 8 Νοεμβρίου, 2017 20:58

Απεργία νοσοκομειακών γιατρών αύριο Πέμπτη 9 Νοεμβρίου

Κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, στα νοσοκομεία θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενη για τις προωθούμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον χρόνο εργασίας των γιατρών. Η απεργιακή κινητοποίηση έχει και την στήριξη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν στις 11:00 το πρωί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία προς την Βουλή.
Κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, στα νοσοκομεία θα εξυπηρετούνται μόνον τα έκτακτα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας.Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Πάνος Παπανικολάου και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ηλίας Σιώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «έκτρωμα», που ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και κάθε κανονικότητα στο ωράριο, λέγοντας χαρακτηριστικά «Όχι στο ελαστικό ωράριο. Οχι στην ελαστική ζωή».
Επίσης, επανέλαβαν την δυσαρέσκεια τους για την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα δημόσιας διαβούλευσης.Διαχωρίζει τη θέση του ο Δημήτρης Βαρνάβας

Διαφορετική ωστόσο είναι η στάση του Δημήτρη Βαρνάβα, μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, που σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας των γιατρών που έχει ήδη εισαχθεί και συζητείται στη Βουλή, εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ, η οποία ως υπερνομοθετικής ισχύος κείμενο ισχύει ήδη από το 2003. Προσθέτει ότι με την κλαδική συμφωνία που συνήψαν γιατροί και υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβρη του 2008 έγινε εφικτό να υπάρξουν παρεκκλίσεις από την Οδηγία και ταυτόχρονα να επωφεληθούν οι γιατροί και το Σύστημα Υγείας».

Και προσθέτει: «Σε τι αποσκοπούν άραγε οι σημερινές οιμωγές της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, η οποία εδώ κι ενάμισι χρόνο αρνείται πεισματικά τη σύναψη νέας κλαδικής συμφωνίας ή τουλάχιστον την επικαιροποίηση της αποτυπωμένης στο νόμο 3754/2009, παρά το ότι κλήθηκε από το υπουργείο σε διάλογο και τον απέρριψε, περιφρονώντας ταυτόχρονα και την απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, το οποίο έδωσε ρητή εντολή στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ να διαπραγματευτεί και να συνάψει κλαδική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας».


Τέλος, ο κ. Βαρνάβας σημειώνει ότι προκαλεί «έκπληξη και το γεγονός, πως η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ η οποία σήμερα κραυγάζει, απέστειλε πριν μερικούς μήνες εξώδικο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλώντας την να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση τη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία, άλλως απειλούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μάλιστα το εξώδικο υπέγραφαν ιδιοχείρως η Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Η στάση της ΟΕΝΓΕ ουδόλως απαλλάσσει το υπουργείο Υγείας από ευθύνες. Πρέπει να υπάρξει επαρκής μεταβατική περίοδος, ώστε να εφαρμοστεί σταδιακά η εφαρμογή της Οδηγίας, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, τις ανάγκες στα υποστελεχωμένα Τμήματα, τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το προς ψήφιση νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες, αλλά οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές», σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ.

Επίσης, το νομοσχέδιο προωθεί τις ατομικές συμβάσεις (optout) για εθελοντική υπέρβαση των 48 ώρων, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για «προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας».

Επιπλέον, ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες «σημαίνει παράδοση-παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο».

Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για κατάργηση της προσαυξημένης αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών αν και αντισταθμιστικά δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας.

Πηγή πληροφοριών: in.gr


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 8 Νοεμβρίου, 2017 20:58

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV