Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας ζητά ο Αποστόλου

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 12 Σεπτεμβρίου, 2016 09:16

Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας ζητά ο Αποστόλου

Σταθερή συνεργασία των κτηνιατρικών υπηρεσιών Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας για να αντιμετωπιστεί  η Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου στην  συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια ύστερα από πρωτοβουλία της Ντεσισλάβα Τάνεβα, υπουργού Γεωργίας της Βουλγαρίας.

Την αναγκαιότητα για απρόσκοπτη και σταθερή συνεργασία των κτηνιατρικών υπηρεσιών Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την παρέμβασή του σε Συνδιάσκεψη που πραγματοποίηθηκε στη Σόφια με πρωτοβουλία της υπουργού Γεωργίας της Βουλγαρίας, Ντεσισλάβα Τάνεβα. “Η Ελλάδα και η Βουλγαρία”, ανέφερε, “αποτελούμε την πρώτη γραμμή άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην είσοδο και διασπορά της οζώδους δερματίτιδας στην επικράτεια της, που σημαίνει ότι επωμιζόμαστε τις επιπτώσεις της, τόσο στο ζωικό κεφάλαιο των χωρών μας, όσο και στην τοπική και εθνική μας οικονομία. Το γεγονός αυτό καθιστά ζωτικής σημασίας την ύπαρξη ενός ενεργού συστήματος έγκαιρης διάγνωσης και λήψης μέτρων για τον έλεγχο και την εκρίζωσή της, όπως και άλλων νοσημάτων, με την εφαρμογή προγραμμάτων κλινικής και ορολογικής επιτήρησης”.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι επαληθεύθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα παρείχε στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., το χρονικό πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης της ήδη αποκτηθείσας εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης, γεγονός που οδηγεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και έλεγχο του νοσήματος, στο έδαφός τους. “Για παράδειγμα”, πρόσθεσε, “η Ελλάδα δεν είχε το σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεγάλη ποσότητα κατά την έναρξη της επιζωοτίας, όπως συνέβη με άλλες χώρες. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν επωφελήθηκαν ούτε του προληπτικού εμβολιασμού που επετράπη τελικά στην Κροατία”.
αποστόλου


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδιαίτερη σημασία για τις θέσεις και επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς έχουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την παρέμβασή του ο Επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις αυτές, κατ’ αρχάς θα αναθεωρηθεί η πολιτική της ΕΕ σχετικά με την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών και θα τροποποιηθεί άμεσα το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Δεύτερον, θα ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Εμβολίων και θα εξετασθούν θετικά όλα τα αιτήματα για παροχή εμβολίων, τόσο των κρατών που έχουν πληγεί από τη νόσο, όσο και αυτών που δεν έχουν πληγεί σε μία στρατηγική προληπτικού εμβολιασμού για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό θα καλυφθούν οι εμβολιακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2017. Τρίτον, θα τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να ρυθμισθούν θέματα κατανάλωσης και εμπορίας κρεάτων και γάλακτος, που προέρχονται από προσβεβλημένες περιοχές, με σαφή αναφορά στην απουσία κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία και τέταρτον θα ρυθμισθούν θέματα που αφορούν στην ολική θανάτωση των ζώων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και ειδικά σε περιοχές με εμβολιακή κάλυψη, στις οποίες θα θανατώνονται μόνο τα νοσούντα ζώα σύμφωνα με την γνωμοδότηση της EFSA.

 


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 12 Σεπτεμβρίου, 2016 09:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV