Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουνίου, 2019 09:42

Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίαςπου θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε ειδική ημερίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στον δικηγορικό σύλλογο, σε λογιστές και σε τραπεζικούς διαμεσολαβητές.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως στην πλατφόρμα θα μπουν περίπου180.000 σπίτια που μπορούν να διασωθούν, αν και από τις τράπεζες λένε ότι ο αριθμός των δανειοληπτών που θα καταφέρουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα είναι μικρότερος.

Τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχουν αυστηροποιηθεί και πρέπει να πληρούνται σωρευτικά μια σειρά από προϋποθέσεις. Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια αργά ή γρήγορα θα δουν την πρώτη κατοικία τους να βγαίνει στο σφυρί, εκτός και αν τα βρουν με την τράπεζά τους.

Να σημειωθεί πως πολλά παλαιά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία τα οποία έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται υπερβαίνουν το όριο των 130.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις που θέτει το νέο πλαίσιο.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και προβλέπει αυτοματοποιημένη διαδικασία, βάσει της οποίας θα ελέγχεται η επιλεξιμότητα των δικαιούχων. Εφόσον κάποιος συγκεντρώνει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, η αίτηση θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός ενός μήνα θα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους εξής όρους:

Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνάει το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας.
Αποπληρωμή σε 25 έτη.
Χαμηλό επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Εuribor 3μήνου.
Επιδότηση από το κράτος ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη.

Διαβάστε επίσης
Στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM για επαφές με τις τραπεζικές διοικήσεις
Ζυρίχη: Προσποιούνταν τους αστυνομικούς για μήνες και της άρπαξαν 3,25 εκατ. ευρώ
ΔΕΗ: Αγωγές σε 890.000 οφειλέτες με χρέη 1,05 δισ. ευρώ


Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουνίου, 2019 09:42

Συνεντεύξεις

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV