Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: “Θυμήθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα και στην ΠΑΜΘ”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Σεπτεμβρίου, 2023 10:41
Swiss Approval

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: “Θυμήθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα και στην ΠΑΜΘ”

Την ανακοίνωση της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα αντιπλημμυρικά έργα (δείτε την ΕΔΩ) σχολιάζει η παράταξη “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” του Κώστα Κατσιμίγα.

Με τίτλο “Θυμήθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα και στην ΠΑΜΘ!” η παράταξη κατηγορεί την διοίκηση της ΠΑΜΘ για καθυστερήσεις “3 εβδομάδες προ των εκλογών αποφάσισε να κάνει έργα με τα οποία ποτέ δεν ασχολήθηκε ή ασχολήθηκε ελάχιστα, για την πρόληψη καταστροφών“.

Αναλυτικά:


Θυμήθηκε η Διοίκηση της ΠΑΜΘ την ανάγκη για την εκτέλεση σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και 3 εβδομάδες προ των εκλογών αποφάσισε να κάνει έργα με τα οποία ποτέ δεν ασχολήθηκε ή ασχολήθηκε ελάχιστα, για την πρόληψη καταστροφών. Συνήθως σπεύδει εκ των υστέρων και με αναθέσεις προσπαθεί να συμμαζέψει τις συνέπειες πλημμυρών που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια δεν ήταν καταστροφικές.

Από μακροσκελή πίνακα που με σπουδή ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου η Περιφέρεια, γνωρίζουμε ότι τα έργα υπό δημοπράτηση ή μελετών υπό εκπόνηση, από τις υπηρεσίες φυσικά, είναι μόνο στο μυαλό της, όπως και η δήθεν δέσμευση κονδυλίων. Αλλά και έργα που εμφανίζονται υπό εκτέλεση όπως το χρονίζον έργο «Ενίσχυση αντιπλημμυρικής προστασίας κάμπου Τυχερού – Φυλακτού – Θυμαριάς», είναι βαλτωμένα για διάφορους λόγους αποδεικνύοντας την ανεπάρκεια της διοίκησης.

Καλό θα ήταν, για τα υπό εκτέλεση έργα, να μας έδιναν και ένα χρονοδιάγραμμα περαίωσης, με δεδομένο ότι οι καμένες περιοχές στον Έβρο και τη Ροδόπη είναι τεράστιες και οι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Πέρα όμως αυτού παρατηρούμε ότι:

• Στην Π.Ε. Έβρου αναφέρεται ότι: “Σχεδιάζουμε τη συντήρηση του αναχώματος από το Ορμένιο μέχρι τα Μαράσια”, και ο καθένας καταλαβαίνει ότι τίποτε έτοιμο δεν υπάρχει για το πολύ σημαντικό αυτό έργο.

• Στην Π.Ε. Ροδόπης μας λένε ότι σχεδιάζουν να εντάξουν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το έργο “Οριοθέτηση Βοσβόζη, Τρελοχειμάρρου και αντιπλημμυρικά έργα, π/υ 6,6 εκ. €”. Το έργο αφορά την πόλη της Κομοτηνής που έχει υποστεί καταστροφικές πλημμύρες στο παρελθόν, για το οποίο δεν υπάρχει ούτε μελέτη, επομένως πηγαίνει σε πολύ μακρά αναμονή.

• Στην Π.Ε. Ξάνθης η διευθέτηση του Κόσυνθου θα πρέπει να περιμένει διότι μόλις τώρα μαθαίνουμε ότι: “Δεσμεύουμε πόρους 37.000 € για την επικαιροποίηση μελετών που θα οδηγήσει σε έργο (από την πόλη της Ξάνθης μέχρι τη γέφυρα Πηγαδίων) με το οποίο θα ολοκληρωθεί η βελτίωση της διευθέτησης του χειμάρρου Κόσυνθου”. Πόροι για την εκτέλεση του έργου δεν αναφέρονται πουθενά.

• Στην Π.Ε. Καβάλας η συστηματική αντιμετώπιση των προβλημάτων σε πληγείσες περιοχές θα περιμένει ακόμη διότι η διοίκηση τώρα θυμήθηκε να δεσμεύσει πόρους “1,1 εκ. € για έκτακτες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που επλήγησαν”. Για μελέτη καμία αναφορά.

• Στην Π.Ε. Δράμας μαθαίνουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ το έργο: “Διευθέτηση χειμάρρου Καλλιφύτου (από τη σωληνωτή διάβαση μέχρι το δρόμο Δράμα – Θεσσαλονίκη), εκτιμώμενου π/υ 6 εκ. €”. Επομένως και εδώ μακρά αναμονή.

Να υποθέσουμε ότι με την παρούσα διοίκηση ο μόνος ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης των πλημμυρών θα είναι οι λιτανείες…


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Σεπτεμβρίου, 2023 10:41
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV