Αναβίωση του εθίμου “Μπομποσάρης” στο Νέο Χειμώνιο

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 23 Δεκεμβρίου, 2018 10:20

Αναβίωση του εθίμου “Μπομποσάρης” στο Νέο Χειμώνιο

Κάθε δεύτερη μέρα Χριστουγέννων στο χωριό Νέο Χειμώνιο οι κάτοικοι αναβιώνουν το έθιμο του “Μπομποσάρη”.

Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018 στις 10:30 π.μ. θα γίνει αναβίωση του εθίμου “Μπομποσάρης”στο Νέο Χειμώνιο.

Το Νέο Χειμώνιο είναι ένα χωριό που κατοικείται κυρίως από Αρβανίτες της Ανατολικής Θράκης. Οπότε κάθε δεύτερη μέρα Χριστουγέννων στο χωριό οι κάτοικοι του αναβιώνουν το έθιμο του “Μπομποσάρη”.

Λίγα λόγια για το έθιμο…

Το πανάρχαιο αυτό έθιμο ξεκινά από τα Διονυσιακά δρώμενα και φθάνει στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Πρωί πρωί στους πέντε μαχαλάδες (γειτονιές) του Μ. Ζαλουφιού ξεκινούσαν τα παλικάρια για να ντύσουν τον Μπομποσάρη και την γυναίκα του.

Ένα παλικάρι ντυνόταν με μακριά γούνα, με το μαλλί προς τα έξω. Στο κεφάλι έβαζε μια κατσαρόλα με σαρίκι, το πρόσωπό του το μαύριζαν με κάρβουνο, στη μέση του έβαζαν μια τριχιά όπου κρεμούσαν κουδούνια και στο χέρι του κρατούσε ένα χοντρό ρόπαλο. Και ένα άλλο παλικάρι ντυνόταν γυναίκα, με γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά. Στο κεφάλι είχε μαύρο τσεμπέρι, τεχνητές πλεξούδες, χάντρες, βραχιόλια, ένα μικρό μαντηλάκι για το χορό και κρατάει ένα καλάθι.

Αυτούς τους συνόδευαν μουσικά όργανα, ένας άλλος κρατούσε καλάθι για το κρέας, άλλος δισάκι για το αλεύρι κι άλλος ένας κουμπαρά για τα λεφτά. Οι άντρες που συμμετείχαν στο έθιμο είχαν ένα κόκκινο σημάδι στο αριστερό μάγουλο τους και όργανα που συνοδεύουν τους κατοίκους στο τραγούδι.

Τραγουδούν για την νέα που είναι στο παραθύρι και το καλό κρασί του αφέντη. Σε κάθε σταυροδρόμι τραγουδούν και χορεύουν όλοι μαζί με την συνοδεία της γκάιντας.
Ο Μπομποσάρης και η γυναίκα του τρέχουν από σπίτι σε σπίτι να χαιρετήσουν τους νοικοκυραίους όπου ο Μπομποσάρης χοροπηδάει ώστε να κάνουν θόρυβο τα κουδούνια του και χτυπάει με δύναμη το ρόπαλο του στην γη. Αυτό στοχεύει στη βλάστηση και στην καρποφορία της γης.

Έχει επικρατήσει η εκδοχή ότι με αυτό τους το έθιμο έκαναν αναπαράσταση της φυγής του Ιωσήφ και της Παρθένου Μαρίας, όταν ο Ηρώδης είχε διατάξει την σφαγή των αγοριών μέχρι δύο ετών.
Αφού περάσουν όλα τα σπίτια του χωριού καταλήγουν στην πλατεία του χωριού όπου στήνεται γλέντι.

Η αναβίωση του εθίμου Μπομποσάρης γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Αγγέλων Φως”.

μπομποσάρης 2018, Νέο Χειμώνιο

Διαβάστε επίσης: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Αγγέλων Φως 2018 και Οι παράλληλες εκδηλώσεις στο “Αγγέλων Φως”.


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 23 Δεκεμβρίου, 2018 10:20

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV