Άμεσες αναγκαίες παρεμβάσεις για την σωτηρία του φράγματος Θεραπειού – Όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 18 Ιανουαρίου, 2024 10:16

Άμεσες αναγκαίες παρεμβάσεις για την σωτηρία του φράγματος Θεραπειού – Όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το φράγμα Θεραπειού συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά από επερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ Διονύσης Κλάδης

Στην Επερώτηση η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ ζητούσε απαντήσεις για το τι θα γίνει για το φράγμα Θεραπειού, που απασχολεί έντονα τον αγροτικό κόσμο στον Βόρειο Έβρο καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι πλημμύρας πολλών στρεμμάτων, μεταξύ άλλων. Το θέμα ανέδειξε αρχικά ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου ζητώντας εγρήγορση των φορέων πριν να είναι αργά για τα περίπου 200.000 στρέμματα που αρδεύει (αναλυτικά δείτε και ΕΔΩ).

Όπως ειπώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το φράγμα κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960 και έκτοτε βρίσκεται στην ευθύνη της Περιφέρειας με ένα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει να είναι η έλλειψη προσωπικού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Βενετίδης, αρμόδιος και για ζητήματα υποδομών στην Περιφέρεια, τοποθετήθηκε για το θέμα. Αρχικά με επίσκεψη που έκανε και ο ίδιος στο φράγμα διαπίστωσε την κακή του κατάσταση και εξήγησε ότι οι αγρότες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Κατά την επίσκεψή του ο κ. Βενετίδης είδε την κατάσταση με τα θυροφράγματα και διαπίστωσε ότι απαραίτητες και αναγκαίες συντηρήσεις δεν έγιναν ποτέ. Διευκρίνισε ωστόσο πως στο φράγμα δεν μπορεί να παρέμβει κάποιος οποτεδήποτε και να κάνει τις οποίες εργασίες, ουσιαστικά είναι δυνατόν να γίνει συντήρηση σε συγκεκριμένους μήνες, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Η Περιφέρεια, τόνισε ο κ. Βενετίδης, σε αυτό το διάστημα που απομένει των τριών μηνών θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί και ειδικότερα με δύο άμεσες παρεμβάσεις στους αντικαταθλιπτικούς αγωγούς και στα θυροφράγματα ενώ εξήγησε πως η κατάσταση του φράγματος και όλου του μηχανισμού που αρδεύει 200.000 στρέμματα είναι καθοριστική σημασίας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου του βορείου Έβρου, λέγοντας για άλλη μία φορά πώς είναι εξαιρετικά πιεστικοί οι χρόνοι για τις προσωρινές λύσεις που θα δοθούν καθώς από τον Απρίλιο οι αγρότες θα πρέπει να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα για την νέα καλλιεργητική περίοδο.


Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης από πλευράς του ανέφερε ότι πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθ’ ύλη αρμόδιο για θέματα άρδευσης με τον οποίο συζήτησε το αίτημα μίας ολοκληρωμένη συντήρησης και αναβάθμισης του φράγματος στο Θεραπειό. Κύριος στόχος της Περιφέρειας είναι να ετοιμάσει το συντομότερο δυνατόν τον φάκελο για το έργο αυτό ώστε να το καταθέσει στη μοναδική πρόσκληση του νέου ΕΣΠΑ που θα αφορά αρδευτικά έργα η οποία ανοίγει τον ερχόμενο Απρίλιο και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Τέλος ο Περιφερειάρχης εξήγησε πως παρακολουθούν το θέμα στενά και θα ενημερώσουν και πάλι για τις όποιες εξελίξεις σε νέα συνεδρίαση.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 18 Ιανουαρίου, 2024 10:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV