Αλεξανδρούπολη: Τεράστιες καταστροφές από την χαλαζόπτωση σε κτήρια, οχήματα και καλλιέργειες

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 10 Ιουλίου, 2019 23:49

Αλεξανδρούπολη: Τεράστιες καταστροφές από την χαλαζόπτωση σε κτήρια, οχήματα και καλλιέργειες

Αλεξανδρούπολη: Μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα από έντονη χαλαζόπτωση

Λίγα λεπτά έντονης χαλαζόπτωσης, στη διάρκεια  καλοκαιρινού μπουρινιού που ξέσπασε περίπου στις 7 το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ήταν αρκετά για να προκληθούν, μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα.

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των οικισμών της Μάκρης, των Δικέλλων, της Μεσημβρίας, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είδαν να θρυμματίζονται τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους, οι βιτρίνες των καταστημάτων τους, παράθυρα και τζαμαρίες των σπιτιών τους, από τις μπάλες χαλαζιού, που όπως λένε ήταν σε μέγεθος μήλου. Στην πλατεία της Μάκρης οι αστυνομικές Αρχές καταγράφουν ήδη τις ζημίες των οχημάτων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική.

Πριν από λίγη ώρα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε πως το μπουρίνι που έπληξε την Μάκρη, Δίκελλα και Μεσημβρία,πέρασε και από τη δημοτική κατασκήνωση Μάκρης, ωστόσο οι υπεύθυνοι λειτουργίας της κατασκήνωσης ενημέρωσαν την δημοτική αρχή ότι όλα τα παιδιά είναι ασφαλή και πως από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή υπήρξαν μόνο μικρές υλικές ζημιές, οπότε η λειτουργία της κατασκήνωσης συνεχίζεται κανονικά.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένονται καταιγίδες και κατά τη διάρκεια της νύχτας (δείτε το σχετικό δελτίο ΕΔΩ).

 

Το φαινόμενο των καταστροφών δεν ήταν δυστυχώς μεμονωμένο καθώς η κακοκαιρία έπληξε και τον νομό της Ροδόπης όπου σημειώθηκαν προβλήματα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη για κοπές δέντρων σε 17 περιπτώσεις σε Κομοτηνή, Σάπες, Ίασμο και ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Επίσης, οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αντλήσεις υδάτων σε 6 περιπτώσεις στον Ίασμο και σε δύο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Στον ΕΛΓΑ απευθύνθηκαν από κοινού για τις καταστροφές από την χαλαζόπτωση στις καλλιέργειες τους οι αγρότες σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή

Όπως ανακοίνωσε ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης στη σελίδα του στο facebook οι Αγροτικοί σύλλογοι Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής μίλησαν ήδη με τον προϊσταμενο του περιφερειακού γραφείου του ΕΛΓΑ και συναποφασίστηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την πληγείσες περιοχές για τη καλύτερη και γρηγορότερη αντιμετώπιση του προβλήματος και με συνάντηση στην Περιφέρεια παρουσία ΕΛΓΑ την ερχόμενη εβδομάδα.

Δείτε την ανακοίνωση:

Δυστυχώς μετά της χθεσινές ζημιές και σήμερα είχαμε έντονη χαλαζόπτωση και τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές του Δημου Αλεξανδρουπολης και Κομοτηνής .
Για τον καλύτερο συντονισμό της κατάστασης ο αγροτικός σύλλογος Αλεξανδρουπολης μαζι με τον αγροτικό σύλλογο Κομοτηνής ήρθαμε σε συνεννόηση με τον προϊσταμενο του περιφερειακού γραφείου του ΕΛΓΑ και συναποφασίστηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την πληγείσες περιοχές .
Επίσης αποφασίστηκε οι δυο σύλλογοι απο κοινού να διοργανώσουμε την Δευτέρα η την Τρίτη συνάντηση στην περιφέρεια με την παρουσία του ΕΛΓΑ για τη καλύτερη και γρηγορότερη αντιμετώπιση του προβλήματος .
Ο αγροτικός κόσμος εδω και χρόνια πληρώνει με το παραπάνω της ασφαλιστικές του υποχρεώσεις ,τώρα ηρθε η ωρα και βάση του κανονισμού ο φορέας ασφάλισης των αγροτών
να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να εκτιμήσει γρήγορα και σωστά της ζημιές οπως επίσης και να πληρώσει σε γρήγορους χρόνους τους παραγωγούς που επλήγησαν απο τα καιρικά φαινόμενα !
Εδω θελουμε να τονίσουμε οτι δεν ζητάμε ουτε ελεημοσύνη ουτε χάρη ζητάμε και απαιτούμε σωστή δίκαιη και γρήγορη αποζημίωση βάση του κανονισμού του ΕΛΓΑ .

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Νατάσα Καζαλτζή


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 10 Ιουλίου, 2019 23:49

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV