Αλεξανδρούπολη: Με τα “Ελευθέρια” φτερά της Νίκης, η Σαμοθράκη εμπνέει όλο τον πλανήτη

Συντάκτης Νewsroom Φεβρουάριος 26, 2019 09:30

Αλεξανδρούπολη: Με τα “Ελευθέρια” φτερά της Νίκης, η Σαμοθράκη εμπνέει όλο τον πλανήτη

Μια πρωτοποριακή έκθεση θα πραγματοποιήσει ο Ελ. Ελευθερίου με τίτλο: Με τα “Ελευθέρια” φτερά της Νίκης… η Σαμοθράκη εμπνέει όλο τον πλανήτη.

Μία μοναδική και πρωτοποριακή έκθεση θα ανοίξει η Αυλαία στις 11 Μαΐου 2019 στην Αλεξανδρούπολη,  στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου, και θα αποκαλύψει στο κοινό ένα υπέροχο, άγνωστο και μυστηριώδες “ψηφιδωτό”.

11 Μαΐου 1864 έως 11 Μαΐου 2019

155 χρόνια μετά την πρώτη μέρα που το Μουσείο του Λούβρου άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε το εντυπωσιακό έκθεμα του,  το εμβληματικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης και το επίτιμο μέλος της, Ελευθέριος Ελευθερίου,  διοργανώνουν μουσειακή έκθεση, για την επιρροή του αρχαιοελληνικού συμβόλου της νίκης σε όλο τον πλανήτη.

Ο συλλέκτης –  ερευνητής, Ελευθέριος Ελευθερίου,  επί δεκαετίες, καταγράφει, αποτυπώνει και συνθέτει στην σπάνια συλλογή του το παγκόσμιο αυτό “ψηφιδωτό”,  με φτερά της Νίκης της Σαμοθράκης να έχουν αγκαλιάσει ολόκληρο τον πλανήτη, εμπνέοντας τον με τα ιδανικά της ελπίδας και της πίστης για Ελευθερία και Νίκη.

Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα της προσωπικής του συλλογής,  τόσο σε φιλοτελικό υλικό (γραμματόσημα, φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας,  φεγιέ , σφραγίδες), όσο και νομίσματα – χαρτονομίσματα, μετάλλια, φωτογραφίες,  τηλεκάρτες, αναμνηστικές εκδόσεις, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις, οπτικοακουστικό υλικό κ.α.,  από δεκάδες χώρες, από όλα τα σημεία του πλανήτη.

Σκοπός η γνωριμία του κοινού με την ακτινοβολία της φτερωτής θεάς σε χώρες μακρινές,  όπως η Ουρουγουάη, η Ζάμπια, Ιαπωνία, το Μάλι, η Μοζαμβίκη, η Μαδαγασκάρη, η Σιέρρα Λεόνε,  η Καμπότζη, αλλά και η Πολωνία, η Ιταλία, η Γαλλία κ.α., μέσα από τον πόλεμο, τον αθλητισμό, την καθημερινή ζωή, τον κινηματογράφο, τη βράβευση για κάθε μικρή η μεγάλη νίκη.

Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση,  που στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες  πόλεις της Ελλάδας, ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και θα διαρκέσει ως τις 23 Μαΐου 2019, ύστερα από την συναισθηματική επιθυμία του συλλέκτη να τιμηθεί και να προβληθεί ο νόμος καταγωγής του.

Αρωγός στο ταξίδι από την πρώτη στιγμή,  η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρός της,  Αναστάσιος Τσερκέζης, βρήκαν συμπαραστάτη στο πρόσωπο του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου,  Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος άμεσα προσπέρασε τα οποία απρόοπτα προβλήματα χώρου ανέκυψαν, και παραχώρησε την αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου για να φιλοξενηθεί η μεγαλειώδης έκθεση.

Ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης,   Αναστάσιος Τσερκέζης, αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένας “άνθρωπος των έργων” βρέθηκε στην κατάλληλη θέση, και ευχαριστεί τον κ. Τοψίδη για την άμεση αντίδραση του να δώσει άμεσα λύση για την Φιλοξενία της έκθεσης.

Η Θρακική Εστία συνεχίζει τις επαφές της με όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές του νομού και ιδιώτες,  προκειμένου να επιτευχθεί μία άρτια και σύγχρονη διοργάνωση με τη μέγιστη δυνατή προβολή, ελπίζοντας στη συνδρομή όλων.

Ελευθερίου - Τοψίδης

Λίγα λόγια για τον Ελευθέριο Ελευθερίου…

Γεννήθηκε το 1964 σε ένα μικρό χωριό στον κεντρικό Έβρο, τη Μάνδρα. Ο παππούς μου ήταν αυτός που τον πότισε με το “μικρόβιο” του συλλέκτη, οδηγώντάς τον στο συμπέρασμα ότι είμαστε φύλακες λιλιπούτειων έργων τέχνης, κρατάμε ένα απειροελάχιστο τμήμα της Ιστορίας του τόπου μας, που παραδίδεται στην επόμενη γενιά.

Το 1976, η ροή του νερού της ρεματιάς δίπλα στο πατρικό του σπίτι αποκάλυψε ένα νόμισμα 40 παράδων του 1277/1861 της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ήταν η αφορμή να ξυπνήσει μέσα του η συλλεκτική “μανία” και η αναζήτηση της Ιστορικής Αλήθειας, πέρα από την ανάγνωση των όποιων βιβλίων.

Επικεντρώθηκε στην Ταχυδρομική Ιστορία της Θράκης ως ενιαία οντότητα, πέρα από τα σημερινά σύνορα.
Στο φιλοτελικό του βλέμμα δεν ήταν δυνατόν να λείπει το κορυφαίο σύμβολο Νίκης, το εμβληματικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο από τις 11 Μαϊου 1863, φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου. Εμπνέει ολόκληρο τον πλανήτη, με τα ιδανικά που πρέσβευε ανά τους αιώνες, σκορπώντας ελπίδα και πίστη για ελευθερία και νίκη… από την πιο μικρή καθημερινή νίκη μέχρι την πιο μεγάλη! Θυμίζει τα φτερά που όλοι έχουμε αλλά ξεχνάμε… Μας καλεί να πετάξουμε προς ένα κόσμο καλύτερο, γκρεμίζοντας τα δεσμά για την ελευθερία της ψυχής και του μυαλού.

Αυτό του έδωσε ώθηση να αναδείξει το μεγαλείο του και να συλλέξει όχι μόνο φιλοτελικό υλικό αλλά εκατοντάδες αντικείμενα στα οποία έχει αποτυπωθεί το σύμβολο αυτό σε όλο τον κόσμο.

Με αυτή τη συλλογή δίνει ένα μικρό στίγμα του μεγαλείου που έχει εμπνεύσει όλο τον πλανήτη και προβάλλει τον πολιτισμό μας.

ψηφιδωτό, Νίκη της Σαμοθράκης, Ελ. Ελευθερίου

Δείτε το υλικό της συλλογής του Ελευθέριου Ελευθερίου για το “ψηφιδωτό”: Με τα Ελευθέρια φτερά της Νίκης της Σαμοθράκης.


Συντάκτης Νewsroom Φεβρουάριος 26, 2019 09:30

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV