Γνωρίστε το Airsoft που ανθίζει στον νομό μας !

Συντάκτης Δημήτρης Μηλίκας Απρίλιος 11, 2017 14:58

Γνωρίστε το Airsoft που ανθίζει στον νομό μας !

Με αφορμή την οργάνωση του Σεναρίου Airsoft «Black Hawk Down 2»  στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Λυκώφης του Δήμου Σουφλίου από τον Σύλλογο Αεροσφαίρισης Αλεξανδρούπολης ρίχνουμε μια ματιά στο άθλημα-hoddy που ανθίζει στον νομό μας !

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τον Σύλλογο Αεροσφαίρισης Αλεξανδρούπολης η οργάνωση του Σεναρίου «Black Hawk Down 2» στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Λυκώφης του Δήμου Σουφλίου στις 02-04-17. Συμμετείχαν οι ομάδες   «D.A.W.» από Δράμα , «Xanthi Airsoft Team» από την Ξάνθη , τους «Northern Warriors» από Ορεστιάδα καθώς και μεμονωμένα άτομα από Κομοτηνή και Σουφλί που ήρθαν μαζί μας να διασκεδάσουμε. Ο Σύλλογος Αεροσφαίρισης Αλεξανδρούπολης θέλει ευχαριστεί όσους  τίμησαν με την παρουσία τους  το γεγονός και βοήθησαν να περάσουμε όμορφα την ημέρα μας. Ο Σύλλογος Αλεξανδρούπολης κατέβαλε τα μέγιστα ώστε να τηρηθούν στο έπακρο τα μέτρα ασφαλείας και οργάνωσης με σωστές και εξονυχιστικές μετρήσεις των αεροβόλων, υπογραφή δηλώσεων συμμετοχής του νόμου 105 για τους συμμετέχοντες , παρουσία γιατρού  και κριτή  που επέβλεπε το παιχνίδι και τους κανόνες. Ευχόμαστε τα μελλοντικά σενάρια που θα διοργανώσει ο Σύλλογος Αεροσφαίρισης Αλεξανδρούπολης να είναι ακόμα πιο οργανωμένα και με περισσότερο κόσμο.

Για το Airsoft μίλησε στον αέρα του Ράδιο Έβρος και την εκπομπή του Δημήτρη Μηλίκα “Άκου τι συμβαίνει” ο Πασχάλης Στεφανόπουλος του Airsoft Team Orestiada:

 

Τι είναι το Airsoft :

Το Airsoft είναι ένα σύγχρονο σπορ που προσομοιώνει την μάχη, ένα hobby στο οποίο οι αντίπαλοι πρέπει να «εξολοθρεύσουν» ο ένας τον άλλο χρησιμοποιώντας Airsoft όπλα, τα οποία λειτουργούν με μπαταρία η ελατήριο, και εκτοξεύουν μικρές σφαιρικές πλαστικές μπίλιες. Οι συμμετέχοντες συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικά όπλα, τα οποία είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε οπτικά να προσομοιώνουν τα αληθινά καθαρά για λόγους ψυχαγωγίας και αληθοφάνειας. Οι συμμετέχοντες επίσης χρησιμοποιούν αξεσουάρ και ρουχισμό που θα τους δώσουν τακτικό πλεονέκτημα ανάλογα με το μέρος στο οποίο βρίσκονται (δασός, πεδιάδα, κτίρια κτλ). Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει άνθιση του αθλήματος αυτού στη Νότια Αμερική και στην Ευρώπη. Το Airsoft αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία προς το τέλος του 1970, για να παρέχει μια εναλλακτική λύση σε λάτρεις όπλων επειδή οι τοπικοί νόμοι απαγόρευαν την κατοχή – εκπαίδευση και χρήση οπλών. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στην παραγωγή των ακριβών αντιγράφων (replicas) των αληθινών όπλων. Αντίθετα το Paint Ball αναπτύχθηκε στην Αμερική το 1981 ως παραλλαγή του «tag it» με την χρήση χρώματος. Αντίθετα με το Airsoft, τα όπλα του Paint Ball δεν δίνουν έμφαση στην αληθοφάνεια, αλλά στην λειτουργικότητα. Το PaintBall κέρδισε περισσότερη δημοτικότητα στην Αμερική, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην Ανατολική Ασία.

Μέθοδοι παιχνιδιού Airsoft :

Οι παίκτες των παιχνιδιών Airsoft συναντιόνται σε διάφορα πεδία, όπως κτήρια, δάση, και στις χώρες στις οποίες υπάρχει σχετική νομοθεσία, σε χώρους χαρακτηρισμένους ως Πιστές Airsoft. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και σενάρια παιχνιδιού, όπως Γενικές Αψιμαχίες (Team Deathmatch), Υπεράσπιση σημείου (King of the hill), Κατάληψη σημείου (Capture the flag) και άλλα. Επίσης υπάρχουν προσομοιώσεις στρατιωτικών σεναρίων (Abuse – Patrol – Sniper ops). Επίσης υπάρχουν σενάρια MilSim που θα εξηγηθούν παρακάτω. Ο γενικός σκοπός είναι να χτυπηθεί ο αντίπαλος με τις πλαστικές μπίλιες και έτσι να βγει από το παιχνίδι. Σε αντίθεση με το Paint Ball, δεν χρησιμοποιείται χρώμα, και είναι καθαρά στην Ομαδικότητα και την Ειλικρίνεια των παιχτών να παραδεχτούν ότι χτυπήθηκαν και να αποχωρήσουν από τη μάχη ανάλογα με το σενάριο.

MilSim :

Τα παιχνίδια τύπου MilSim (Military Simulation) συνδυάζουν στοιχεία Airsoft και Role Playing. Δίνονται αποστολές όπως θα δίνονταν σε κανονική ομάδα στρατού, και η ομάδα αυτή κινείται για να επίτευξη το στόχο.

Σύστημα Τιμής :

Το σύστημα τιμής ορίζει ότι οι παίκτες βασίζονται στην ειλικρίνεια ο ενός του άλλου, για την παραδοχή του χτυπήματος, γιατί αντίθετα με το Paint Ball όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει χρώμα το οποίο να υποδεικνύει ένα χτύπημα. Ανάλογα με την απόσταση και τον τύπο του όπλου και του ρουχισμού, τις περισσότερες φορές ένα άτομο το οποίο θα χτυπηθεί, θα νιώσει την κρούση ελαφρά πάνω στο ρουχισμό του, η θα ακούσει τον χαρακτηριστικό ήχο της μπίλιας πάνω στην εξάρτιση του. Τότε πρέπει να παραδεχτεί το χτύπημα και να αποχωρήσει από το πεδίο, είτε στο «Safe Zone» στο οποίο θα αναγεννηθεί και να ξανά εισχωρήσει στη μάχη, είτε αποσυρόμενος εντελώς από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτό ορίζεται από τους κανόνες του εκάστοτε σεναρίου. Σε μεγάλα παιχνίδια όπου συμμετέχουν πολλά άτομα, προσθετά συστήματα κανόνων μπαίνουν σε εφαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια της σωματικής ακεραιότητας των παικτών πριν από κάθε τι άλλο. Στα παιχνίδια αυτά απαγορεύεται κάθε τύπος αληθινού όπλου η αεροβόλου όπλου με σιδερένια βλήματα, αέριο, μαχαίρια και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παικτών. Το Airsoft είναι ένα hobby, ένα άθλημα για διασκέδαση, και όχι ένας ακόμη τρόπος να θέσουμε την ζωή μας σε κίνδυνο! Οι κανόνες ασφάλειας υπάρχουν και ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ στο ΕΠΑΚΡΟ!

Όπλα και εμβέλειες:

Σε σχέση με το Paint Ball, η δύναμη των οπλών Airsoft είναι σαφώς ΠΟΛΥ μικρότερη. Τα πλαστικά σφαιρίδια του Airsoft ζυγίζουν 0.2 γραμμάρια με 0.25 γραμμάρια, και εκτοξεύονται με ταχύτητα 300 Foot per second (FPS) δηλαδή 90 μέτρα το δευτερόλεπτο. Στην κρούση τους μεταφέρουν το μέγιστο 1 Jules ενέργειας. Σε αντίθεση με το Airsoft, μια σφαίρα Paint Ball ζυγίζει 2.84 γραμμάρια και εκτοξευμένη με 300 FPS μεταδίδει 11.8 Jules ενέργειας στην πρόσκρουση.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ:

Παρότι τα όπλα Airsoft λειτουργούν και συμπεριφέρονται διαφορετικά από ότι τα κανονικά όπλα, και παρόλο που τα όπλα Airsoft δεν μπορούν να επιφέρουν θανατηφόρα πλήγματα σε αντίθεση με τα πραγματικά, οι βασικοί κανόνες ασφάλειας του Airsoft ακολουθούνται και πρέπει να ακολουθούνται ΠΑΝΤΟΤΕ, είτε στο πεδίο της μάχης, είτε κατά την ξεκούραση των διαλειμμάτων. Οι βασικοί κανόνες είναι: 1) Χρησιμοποιείτε πάντα όλα τα όπλα σαν να ήταν γεμάτα και έτοιμα να ρίξουν. Βγάζετε τους γεμιστήρες και ασφαλίζετε τα όπλα (Safe) πάντα. 2) Πάντα στρέφετε το όπλο μακριά από οτιδήποτε δεν έχετε πρόθεση να χτυπήσετε. 3) Κρατάτε το δάχτυλο σας μακριά από την σκανδάλη και το σύστημα σκανδάλης, μέχρι να ξεκινήσει το παιχνίδι και να είστε έτοιμοι να ρίξετε. 4) Πάντα να είστε σίγουροι για τον στόχο, καθώς και το τι τον περιβάλει (δίπλα, πίσω κτλ). 5) Πάντα – ΠΑΝΤΑ – ΠΑΝΤΑ φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά του παιχνιδιού, ακόμη και μετά το τέλος της μάχης στο διάλειμμα. 6) Ακούτε τους Αρχηγούς των ομάδων σας (Team Leader), το σενάριο καθώς και τις υποδείξεις ασφάλειας τους. Σύνηθες είναι στα περισσότερα σενάρια να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εμπλοκή αντίπαλων σε αποστάσεις μικρότερες των 5 μέτρων για λόγους ασφάλειας! 7) Πάντα να συμμορφώνεστε με τις παύσεις του παιχνιδιού, καθώς μπορεί κόσμος ο οποίος δεν συμμετέχει στο παιχνίδι να βρίσκεται στην περιοχή. Αν επέλθει παύση, ασφαλίστε το όπλο σας μέχρι να λάβετε περαιτέρω οδηγίες.

Δείτε  βίντεο με κλικ στον σύνδεσμο : https://www.facebook.com/Team-Airsoft-Orestiada-1755129364714408/?pnref=story

 

 


Συντάκτης Δημήτρης Μηλίκας Απρίλιος 11, 2017 14:58
RadioEvrosAPPS

Συνεντεύξεις

Ράδιο Έβρος TV

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter