Άδεια τα ΑΤΜ στις γιορτές σε Έβρο και Ροδόπη: Προβληματισμοί και καταγγελίες

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Δεκεμβρίου, 2022 11:37

Άδεια τα ΑΤΜ στις γιορτές σε Έβρο και Ροδόπη: Προβληματισμοί και καταγγελίες

Ένα “φαινόμενο” που παρατηρήθηκε – και ίσως όχι για πρώτη φορά – τις μέρες των εορτών ήταν το πρόβλημα να λάβουν πολίτες χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσω των ΑΤΜ

Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο φέτος τις ημέρες των Χριστουγέννων και αυτό γιατί οι εορταστικές ημέρες που συνέπεσαν με τις αργίες του Σαββατοκύριακου οδήγησε σε αρκετές ημέρες κλειστών τραπεζών και σε άδεια ΑΤΜ. Έτσι πολλοί πολίτες που προσπάθησαν να λάβουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έμειναν χωρίς ρευστό τις εορταστικές ημέρες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του radioevros.gr από πολίτες, ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας στο Διδυμότειχο βρέθηκε “άδειο” πριν το βράδυ της Κυριακής 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, ενώ εώς και την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου είχαν “αδειάσει” τα ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας τόσο στην Ορεστιάδα όσο και στο Σουφλί με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να μείνουν χωρίς μετρητά.

Τι όμως οδηγεί σε αυτό το πρόβλημα; Αρχικά λόγω των εορτών πάντα παρατηρείται αυξημένη χρήση των ΑΤΜ καθώς είναι οι ημέρες που οι πολίτες κάνουν τις αγορές των εορτών αλλά και πραγματοποιούν εξόδους σε εστίαση και διασκέδαση οπότε η ζήτηση σε μετρητά και από πολλούς πελάτες της τράπεζας είναι υπερ του δέοντος αυξημένη. Παράλληλα ως είθισται λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων πραγματοποιούνται οι τακτικές μηνιαίες πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων, καταβάλλονται οι μισθοί αλλά και οι έκτακτες πληρωμές σε πολίτες λόγω εορτών όπως το δώρο Χριστουγέννων. Αν προσθέσουμε ακόμη στην εξίσωση πως τα υποκαταστήματα τραπεζών στις πόλεις του Βορείου Έβρου εξυπηρετούν όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους κατοίκων των χωριών του εκάστοτε δήμου, με πολλούς από αυτούς να μεταβαίνουν στις πόλεις για αγορές και εξόδους των γιορτών αντιλαμβανόμαστε εύκολα το μέγεθος της “ζήτησης μετρητών” από τα ΑΤΜ. Σίγουρα και η χρονική “συγκυρία” των Χριστουγέννων δεν βοήθησε καθώς η Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου ήταν και η τελευταία εργάσιμη ημέρα των τραπεζών οι οποίες παρέμειναν κλειστές μέχρι την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου που επέστρεψαν οι υπάλληλοι στην εργασία τους μετά τις εορτές οπότε τα ΑΤΜ “κλήθηκαν” να καλύψουν ανάγκες σε μετρητά για αρκετές ημέρες.


Ωστόσο και η αυξημένη χρήση των μηχανημάτων ΑΤΜ αυτές τις ημέρες οδηγεί πολλές φορές σε βλάβες, όπως στην περίπτωση που ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας σε πόλη του Βορείου Έβρου, ενώ υπήρχε η μέριμνα των υπαλλήλων να είναι “γεμάτο” για τις γιορτές, έπαθε βλάβη λόγω της αυξημένης χρήσης τις παραμονές Χριστουγέννων με αποτέλεσμα οι πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας να μην μπορούν να λάβουν καθόλου μετρητά ελλείψει άλλου ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας στην πόλη.

Σίγουρα εναλλακτικές υπάρχουν όπως ότι ο πελάτης μίας τράπεζας μπορεί να λάβει μετρητά από ΑΤΜ άλλης, ωστόσο και στην περίπτωση που καταφέρει να “πετύχει” ΑΤΜ με μετρητά υπάρχει επιπρόσθετη χρέωση ή η χρήση της τραπεζικής κάρτας σε POS όπου επίσης υπάρχουν περιορισμοί σε σύγκριση με τα μετρητά.

Καθώς μιλάμε για την περιοχή του Βορείου Έβρου θα μπορούσαμε ακόμα να πούμε πως το πρόβλημα είναι και μία μεγάλη απόδειξη πως τα υπάρχοντα ΑΤΜ των τραπεζών δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών και είναι ένα ακόμη “δυνατό επιχείρημα” πως η απομάκρυνση/κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών ή/και ΑΤΜ που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια σε περιοχές εκτός αστικού ιστού είναι λανθασμένη.

Το πρόβλημα φαίνεται ωστόσο να εντοπίζεται ευρύτερα, καθώς και στην Κομοτηνή παρατηρήθηκε παρόμοιο φαινόμενο, όπως καταγγέλλει ο Ιωάννης Βεζυργιανίδης, πρώην πρόεδρος στην ΔΕΕΠ Ροδόπης ο οποίος δίνει άλλη διάσταση στα θέμα: “Προφανώς και είναι μια κίνηση που στόχο έχει να οδηγήσει στην αύξηση της χρήσης χρεωστικών  καρτών, προς όφελος  πάντα της ίδιας της τράπεζας, αποτελεί  όμως και  μια κίνηση μη ένδειξης σεβασμού προς τους πελάτες της και ταυτόχρονα  πλήττει  τις πολύ μικρές τοπικές  επιχειρήσεις, στερώντας τους από πολύτιμη ρευστότητα” και παράλληλα ζητά την παρέμβαση του Δήμου Κομοτηνής:

«Για πολλοστή φορά, συστημική τράπεζα αφήνει χωρίς τροφοδοσία τα ΑΤΜ των καταστημάτων της στην Κομοτηνή, με αποτέλεσμα από χθες να μην υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών. Προφανώς και είναι μια κίνηση που στόχο έχει να οδηγήσει στην αύξηση της χρήσης χρεωστικών  καρτών, προς όφελος  πάντα της ίδιας της τράπεζας, αποτελεί  όμως και  μια κίνηση μη ένδειξης σεβασμού προς τους πελάτες της και ταυτόχρονα  πλήττει  τις πολύ μικρές τοπικές  επιχειρήσεις, στερώντας τους από πολύτιμη ρευστότητα. Καθώς η συγκεκριμένη τράπεζα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα  κεφάλαια του  Δήμου Κομοτηνής, και οι ενέργειές της έχουν  επίπτωση στην τοπική αγορά, η παρέμβαση της διοίκησης του Δήμου, για αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων πρακτικών, θα ήταν απολύτως δικαιολογημένη».

Συμπερασματικά, το πρόβλημα σίγουρα είναι υπαρκτό στην ευρύτερη περιοχή και με πολλές διαστάσεις και σίγουρα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τους αρμοδίους για το αν τελικά είναι απλά “κακή συγκυρία”, ένδειξη υποβάθμισης της περιοχής ή πολιτική των τραπεζών.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Δεκεμβρίου, 2022 11:37

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV