Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Έβρου στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Σεπτεμβρίου, 2023 10:13

Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Έβρου στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα

Κάλεσμα για την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για αύριο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 αλλά και για τις απεργιακές του συγκεντρώσεις σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα καλεί το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Έβρου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης:

24ωρη Πανελλαδική Απεργία Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Την ώρα που στον Έβρο, όπως και σε άλλες περιοχές της χωράς, μετράμε ακόμα τις καταστροφές από τις μεγάλες πυρκαγιές και ο λαός μας αγωνιά για τον χειμώνα που έρχεται, την ώρα που στη Θεσσαλία μετράμε ακόμα νεκρούς και χωριά θαμμένα στη λάσπη, την ώρα που η φτώχεια και η ακρίβεια θερίζει, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο, θεσπίζει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα και 6 μέρες την εβδομάδα, φέρνει νέες ευέλικτες μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης υπέρ των εργοδοτών, ποινικοποιεί τις εργατικές και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο έρχονται να προστεθούν στην εργασιακή ζούγκλα του ν. Χατζηδάκη και τη θέσπιση της δουλειάς μέχρι τα 74 χρόνια για τους μακροχρόνια άνεργους. Στόχος τους το απόλυτο ξεζούμισμα των εργαζομένων για την προστασία και εκτόξευση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα  το νομοσχέδιο Γεωργιάδη:

 1. Καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει την εργασία μέχρι 13 ώρες τη μέρα σε πολλαπλούς εργοδότες και οδηγεί σε εξάντληση των εργαζομένων με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλειά τους (αλλά και την ασφάλεια όσων σχετίζονται με τις υπηρεσίες τους).
 2. Καταργεί το 5ήμερο και θεσπίζει την 6ήμερη εργασία, εφόσον το απαιτεί ο εργοδότης.
 3. Εισάγει τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών» ή «κατά παραγγελία» των αφεντικών, που ήδη ισχύουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι διαθέσιμοι «άνεργοι- εργαζόμενοι», θα καταγράφονται σε πλατφόρμες στις οποίες θα εμφανίζονται οι διαθέσιμες «θέσεις εργασίας» ακόμη και μιας μέρας, χωρίς καμία δέσμευση από τον εργοδότη! Οι εργαζόμενοι μπορεί να ειδοποιούνται και μέσω τηλεφώνου ή SMS ακόμα και σε λιγότερο από 24 ώρες πριν. Δεν υπάρχει καθορισμένος εργάσιμος χρόνος ή μισθός! Με τις συμβάσεις αυτές, ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μία τεράστια δεξαμενή εξεύρεσης προσωπικού, για όσες ώρες χρειάζεται ο εργοδότης, χωρίς σταθερές εργασιακές σχέσεις, αναφορικά με το χρόνο εργασίας, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη (αφού αυτή θα παρέχεται μόνο αν και εφόσον παρέχουν εργασία), χωρίς κάλυψη για επιδότηση ανεργίας (αφού θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο για έναν τέτοιο εργαζόμενο να καλύψει τα απαιτούμενα 125 ένσημα το 14μηνο και τα 80 ένσημα ανά έτος για να λάβει το επίδομα από τη ΔΥΠΑ) και φυσικά χωρίς ουσιαστική αποζημίωση απόλυσης (αφού δεν υπάρχει ρύθμιση για το πώς θα λαμβάνουν και αν θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι αυτοί αποζημίωση απόλυσης).
 4. Δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογή συστήματος ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας με βάση ατομική συμφωνία εργοδότη–εργαζόμενου, καταργώντας ακόμα και την προϋπόθεση του νόμου Χατζηδάκη για αίτημα του εργαζόμενου. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι θα είναι εντελώς απροστάτευτοι σε κάθε απαίτηση του εργοδότη.

Με όλα τα παραπάνω χάνεται έτσι κάθε εργασιακό δικαίωμα σε υπερωρίες, άδειες, νυχτερινά, Κυριακές ή στις συλλογικές διεκδικήσεις. Η εμπειρία του εξωτερικού δείχνει πώς οι εργαζόμενοι καταλήγουν να δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές, χωρίς να κατοχυρώνουν ούτε την προϋπηρεσία τους. Ο εργαζόμενος γίνεται λάστιχο ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών, χάνονται τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην μπορεί να οργανώσει, ούτε κατ΄ ελάχιστον τη ζωή του.

Μ’ αυτές τις ρυθμίσεις η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν είναι καλά αμειβόμενοι, γιατί ο καλά αμειβόμενος εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, του οποίου ο μισθός θα είχε αγοραστική δύναμη, δε θα χρειαζόταν να δουλεύει ούτε 6 και 7 ημέρες ούτε να κάνει 2 δουλειές την ημέρα. Επιβεβαιώνει δηλαδή την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής της και παραδέχεται ως δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφώσει η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μας φέρνουν ως δεδομένο και φυσιολογικό ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην γνωρίζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης.

Για όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο αφορά τον ιδιωτικό τομέα και όχι τον δημόσιο πλανώνται πλάνην οικτράν.

Οι ανατροπές που επιχειρούνται στα Εργασιακά δεν κάνουν διακρίσεις, και όχι μόνο γιατί δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι «συγκοινωνούντα δοχεία». Πιο συγκεκριμένα:

Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το Δημόσιο εξαιρείται (1Α, 69Α/69Β/70Α/182Α/189), για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη: 780 ευρώ βασικός μισθός διά 30 μέρες (που υπολογίζεται το ημερομίσθιο) = 26 ευρώ μεικτά. Επί 40% (η προσαύξηση) = 10,4 ευρώ μεικτά, 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο!

Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με αμοιβή την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στον νόμο (άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στον νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων).

Σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση συμπληρώνοντας  τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στην απεργία, από τη νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνοντας το νόμο Χατζηδάκη, επιδιώκει με το άρθρο 31 να περιορίσει ακόμα περισσότερο την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση. Στο όνομα της «προστασίας της εργασίας» (!) ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας απειλώντας τους απεργούς με ποινές φυλάκισης και τεράστια πρόστιμα, ακόμα και όταν η απεργία έχει προκηρυχθεί νόμιμα. Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Η είσοδος στην είσοδο/προαύλιο μιας επιχείρησης ή δημόσιας υπηρεσίας για την προώθηση των αιτημάτων της απεργίας, είναι κατάληψη ή ψυχολογική βία για την οποία ο απεργός κινδυνεύει να φυλακιστεί; Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο γνωρίζουν ότι η πρωτοφανής ένταση της εκμετάλλευσης, που φτάνει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής θα προκαλέσουν αργά ή γρήγορα αντιδράσεις και έτσι θωρακίζονται, αφαιρώντας τη δυνατότητα της εργατικής τάξης στη συλλογική διεκδίκηση

Ενώνουμε τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και με κάθε νέο, με κάθε συνταξιούχο για να αποτρέψουμε την πιθανότητα να ψηφιστεί το επαίσχυντο νομοσχέδιο Γεωργιάδη. Απέναντι σ’ αυτούς που βάζουν πρώτα απ’ όλα το χρήμα και το κέρδος του κεφαλαίου αδιαφορώντας για τον άνθρωπο διεκδικούμε:

 • Μείωση του χρόνου εργασίας, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο
  • Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/ες.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά!
  • Κατάργηση της εκ περιτροπής εργασίας και των, ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Προστασία και διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  • Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 60 έτη ηλικίας και στα 55 για τα βαρέα.
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
  • 100% αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.
  • Μέτρα και έργα προστασίας της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε την περαιτέρω εξαθλίωση της ζωής μας. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα να πληρώνουμε τους φόρους και τις εισφορές, τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης και την ίδια ώρα να υποβαθμίζεται το βιοτικό μας επίπεδο, να χάνονται ανθρώπινες ζωές και να θησαυρίζουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η δύναμη μας είναι η οργανωμένη αντίδραση και οι μαζικοί αγώνες. Αυτό είναι που φοβούνται όλοι οι πολιτικοί και όλες οι κυβερνήσεις.

.Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία καλούμε και όλους τους εργαζόμενους από κάθε επαγγελματικό χώρο και όλους τους συνταξιούχους και όλους τους νέους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας.

ΠΕΜΠΤΗ 21 Σεπτεμβρίου 2023

Όλοι μαζί

Στην απεργιακή συγκέντρωση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου

 • Αλεξανδρούπολη: Στις 10:30 μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.
 • Ορεστιάδα: Στις 11:00 στην κεντρική πλατεία.

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Σεπτεμβρίου, 2023 10:13

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV