Λούκα Κατσέλη: “Ανάχωμα στην ανεργία τα νέα προγράμματα”(video)

Συντάκτης Νewsroom 11 Μαρτίου, 2011 14:20

Λούκα Κατσέλη: “Ανάχωμα στην ανεργία τα νέα προγράμματα”(video)

Λούκα Κατσέλη “Είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια γόνιμη συζήτηση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού, γύρω από τις αναπτυξιακές προοπτικές του νομού, αλλά κυρίως για τα προγράμματα, τα οποία εξαγγείλαμε – στήριξης της εργασίας στο νομό Έβρου άλλα και σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης” δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, κ. Λούκα Κατσέλη κατά τη χθεσινή της επίσκεψη στο νομό Έβρου και συγκεκριμένα στο Σουφλί.

Τα δύο νέα προγράμματα που θέτει σε εφαρμογή άμεσα το υπουργείο προβλέπουν τα εξής:


1. Θεσμοθετείται η κοινωνική εργασία ως μορφή απασχόλησης στην ελληνική αγορά. Θα αφορά 55.000 ανέργους και ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα φθάνει 280 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε περίπου 8.000 ανέργους και 24 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι άνεργοι που θα λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής εργασίας ύψους 625 ευρώ μηνιαίως και για 5 μήνες. Επίσης θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Πέραν των ανέργων μπορούν να ενταχθούν σε αυτό υποαπασχολούμενοι όπως και ελεύθεροι επαγγελματίες. Η απασχόληση θα γίνεται σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει  από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με σύμβαση που θα υπογραφεί στην επόμενη εβδομάδα, ενώ περιοχές προτεραιότητας σύμφωνα με το υπουργείο θεωρούνται τα αστικά κέντρα που πλήττονται από υψηλά νούμερα ανεργίας.

2. Τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, μέσω της υπογραφής μνημονίων συνεργασίας του υπουργείου με τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αφορά 37.000 ανέργους, και ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται στα 190 εκατ. ευρώ.  Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι αριθμοί μεταφράζονται σε περίπου 5000 ανέργους και 10 εκ. ευρώ.

Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες. Θα αφορά στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και στην προετοιμασία νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο.

“Άρα μιλάμε για μια σημαντική παρέμβαση από το υπουργείο μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια, σε συνεργασία με όλους τους αναπτυξιακούς φορείς για τη στήριξη της εργασίας, ένα ανάχωμα στην ανεργία”, τόνισε η κ. Κατσέλη, “Από την πλευρά μας θεωρούμε, ότι τα προγράμματα αυτά φυσικά δεν είναι πανάκεια, δεν αντιμετωπίζουν το οξύτατο πρόβλημα, που έχει όλη η Περιφέρεια, άλλα είναι μια συμβολή σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο στις προσπάθειες που γίνονται από την τοπική αυτοδιοίκηση σε περιφερειακό επίπεδο για να στηρίξουμε αυτούς που το έχουνε περισσότερο ανάγκη, τους άνεργους, αλλά και τους νέους μας, οι οποίοι πραγματικά κι εκείνοι αναζητούν προοπτικές δουλειάς στον τόπο τους”.

 


Συντάκτης Νewsroom 11 Μαρτίου, 2011 14:20

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV