Αφθώδης πυρετός και ευλογιά στην Τουρκία ανησυχεί την Κτηνιατρική Υπηρεσία

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 7 Ιουνίου, 2017 15:13

Αφθώδης πυρετός και ευλογιά στην Τουρκία ανησυχεί την Κτηνιατρική Υπηρεσία

Για τα πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Βόρειου Έβρου, με αφορμή τα κρούσματα ασθενειών σε κοπάδια κτηνοτρόφων στην Τουρκία κοντά στα σύνορα μίλησε στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή του Δημήτρη Μηλίκα “Άκου τι συμβαίνει” ο κ. Κωνσταντίνος Δαδούσης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού σημειώθηκαν στη Τουρκία, σε κοντινά σημεία με τα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, γεγονός που έχει θέσει σε επαγρύπνηση τις αρμόδιες ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αν και τα κρούσματα αφθώδους πυρετού δεν εντοπίστηκαν κοντά στον Έβρο, κανονικά θα έπρεπε να γίνεται κλινική επιτήρηση σε κοπάδια του Έβρου στα σύνορα ώστε να είναι ενημερωμένοι και οι κτηνίατροι για την αποφυγή της μετάδοσης της ασθένειας, έλεγχοι όμως που όπως επισημαίνει ο κ. Δαδούσης, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν λόγω της έλλειψης των απαραίτητων παρεχόμενων μέσων αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης κτηνιάτρων.


Αυτήν την στιγμή στον βόρειο Έβρο υπάρχει μόνο ένας κτηνίατρος για ολόκληρο τον Δήμο Διδυμοτείχου και ένας στο κτηνιατρείο της Ορεστιάδας που είναι αρμόδιος για τον όλο τον Δήμο, ο οποίος μάλιστα απουσιάζει λόγω ασθενείας. Έτσι για ολόκληρο τον βόρειο Έβρο υπάρχει μόνο ένας κτηνίατρος αυτήν την στιγμή ο οποίος υποχρεωτικά απασχολείται κατά προτεραιότητα στα σφαγεία της περιοχής. Ο κ. Δαδούσης περιγράφει την κατάσταση ως “τραγική” καθώς όπως υπογραμμίζει δεν υπάρχει κανείς για να διεκπεραιώσει τις απαραίτητες κτηνιατρικές διαδικασίες.

Στην συνέχεια ο κ. Δαδούσης μίλησε για τις προσλήψεις κτηνιάτρων οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα αντιμετώπισης των εξωτικών νοσημάτων χαρακτηρίζοντας την κατανομή τους στις περιφερειακές ενότητες ως “απαράδεκτη” καθώς δεν λήφθηκε υπόψιν η επικινδυνότητα της περιοχής.

Ακόμη ο κ. Δαδούσης ανέφερε ότι δεν είναι μόνο ο αφθώδης πυρετός που απειλεί τα κοπάδια του Έβρου καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της ευλογιάς, ασθένεια του ζωικού πληθυσμού που έπληξε σε τεράστιο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια τους κτηνοτρόφους στον Έβρο:

Πριν μία εβδομάδα είχαμε κρούσμα ευλογιάς στα 13 χιλιόμετρα απέναντι από το Δέλτα του Έβρου, στο ύψος της ευθυγράμμισης. Δεκατρία χιλιόμετρα από τα σύνορά μας υπάρχει ευλογιά, και μάλιστα σε κατσίκια , την όποια δεν την έχουμε δει“.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Δαδούσης απηύθυνε έκκληση προς τους κτηνοτρόφους του Έβρου σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα ή κάποια ένδειξη ασθένειας στα κοπάδια τους, κυρίως δερματικές αλλοιώσεις στο σώμα αλλά και στο στόμα κάποιου ζώου να μην αμελήσουν να το αναφέρουν στην υπηρεσία ώστε να ενεργήσει άμεσα.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Δαδούση:


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 7 Ιουνίου, 2017 15:13

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV