Δωρεά οργάνων – “προσφορά ζωής” από την Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 29 Μαΐου, 2017 21:43

Δωρεά οργάνων – “προσφορά ζωής” από την Αλεξανδρούπολη

“Προσφορά ζωής” έκαναν οι συγγενείς εγκεφαλικά νεκρού ασθενή που νοσηλευόταν στην εντατική, οι οποίοι αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του ώστε να χαρίσουν ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο διευθυντής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου κ. Δημήτρης Αδαμίδης.

Η συντονισμένη εγχείρηση πραγματοποιήθηκε επιτυχώς από κλιμάκιο γιατρών του ΠΓΝ ΕΒΡΟΥ- Ν.Μ. ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και του Γ.Ν.Θ. Ιπποκρατείου. Ο κ. Αδαμίδης στην ανακοίνωσή του δεν παρέλειψε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει την οικογένεια για την γενναία απόφαση της δωρεάς.


Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Αδαμίδη:

Οι συγγενείς νοσηλευόμενου ασθενούς στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) μετά τη διαπίστωση εγκεφαλικού θανάτου, έλαβαν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανα σε άλλους συνανθρώπους μας. Κλιμάκιο γιατρών του ΠΓΝ ΕΒΡΟΥ- Ν.Μ. ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και του Γ.Ν.Θ. Ιπποκρατείου συμμετείχαν επιτυχώς στην συντονισμένη επιχείρηση. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης από το 2006 έως και το 2013 ο αριθμός των δοτών ήταν συνολικά 8 (οι περισσότεροι δότες καταγράφηκαν το 2012 και έφταναν τους 3).

Λίγα λόγια για τη δωρεά οργάνων και την μεταμόσχευση:

Η δωρεά οργάνων αποτελεί σωτήρια και πολλές φορές και μοναδική λύση για ασθενείς που βρίσκονται στα τελικά στάδια ασθενειών που βλάπτουν συγκεκριμένα όργανα όπως καρδιά, νεφρά, ήπαρ, πνεύμονες, πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου.

Δωρεά Οργάνων

Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται μεταφορά υγιούς οργάνου από θανόντα ή εν ζωή δότη σ’ ένα σοβαρά πάσχοντα λήπτη που έχει υποστεί βλάβη οργάνου, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας του/τους.

Όπως είναι γνωστό, η μεταμόσχευση οργάνου μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ή περισσοτέρων ασθενών ή να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Αν και πρόκειται για πράξη αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας, εναπόκειται στη γενναιοδωρία των δωρητών ή/και στη συγκατάθεση των οικογενειών τους, αν επιθυμούν να χαρίσουν ζωή σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Μεταμόσχευση Οργάνων

Αφορά τη διαδικασία κατά την οποία υγιή όργανα, μεταφέρονται από έναν εκλιπόντα (νεκρό) ή ζώντα δότη σ’ έναν χρονίως πάσχοντα ασθενή με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου οργάνου του που βρίσκεται σε ανεπάρκεια.

Η μεταμόσχευση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον ως μια αποτελεσματική θεραπευτική πρακτική. Επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των οργάνων που βρίσκονται σε ανεπάρκεια.
(από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων: Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.
Χωρίς όμως κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτή η θεραπευτική λύση δεν είναι εφικτή. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών, δυστυχώς διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων αλλά και όλου του κοινωνικού συνόλου μπορούν να εξισορροπήσουν τα παραπάνω προβλήματα.

Θεωρητικά οι περισσότεροι από εμάς είμαστε θετικοί στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και μάλιστα θα θέλαμε να βρεθεί ένα μόσχευμα για εμάς ή για αγαπημένο μας πρόσωπο σε περίπτωση ασθένειας.

Στην πράξη όμως αισθανόμαστε φόβο, επιφυλακτικότητα ή ακόμη και αδιαφορία.
Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:

  • Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον. Αν περιμένουμε λοιπόν να μας «δωρηθεί» ένα μόσχευμα και με αυτόν τον τρόπο να σωθεί η ζωή μας, δεν είναι εξ ίσου δίκαιο να «δωρίσουμε» και εμείς;
  • Η Δωρεά Οργάνων αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή. Aπό έναν (1) δότη, μπορούν να σωθούν έως και είκοσι (20) ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.
  • Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις («κατάσταση φυτού»). Σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου η οικογένεια του δυνητικού δότη προσεγγίζεται από εξειδικευμένους γιατρούς της Μ.Ε.Θ. και ενημερώνεται για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων του εκλιπόντος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πάντοτε ζητείται η συναίνεση ων συγγενών ανεξάρτητα αν ο εκλιπών είχε δηλώσει Δωρητής Οργάνων (είχε κάρτα) εν ζωή. Αυτό γίνεται από σεβασμό στην οικογένεια του δυνητικού δότη, ενώ σχεδόν πάντα η οικογένεια συναινεί όταν ο εκλιπών τους το είχε δηλώσει ή είχε συζητήσει το θέμα με την οικογένεια όσο βρισκόταν ακόμη στη ζωή.
  • Τα όργανά από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ όσο ζούσαν με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων.
  • Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη Δωρεά ως τη Μεταμόσχευση.

Πέρα λοιπόν από τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μίας μεταμόσχευσης, η οποία αποτελεί ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ για χιλιάδες ασθενείς συνανθρώπους μας, παραμένει μόνο μία:

Η υιοθέτηση και η διάδοση της ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ.
Η αγάπη, ο αλτρουϊσμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν μοναδικό κίνητρο για κάποιον, ο οποίος υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο μπροστά στην απώλεια δικού του ανθρώπου, καταφέρνει να γεφυρώσει την ζωή με το θάνατο.

Φανταστείτε τη πράξη της Δωρεάς Οργάνων σαν μια αλυσίδα :
Ζωή – Θάνατος – Ζωή!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων http://www.eom.gr/

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 29 Μαΐου, 2017 21:43

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV