Εκδηλώσεις μνήμης για τον Στέφανο Καραθεοδωρή στην Κωνσταντινούπολη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 9 Μαΐου, 2017 10:21

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Στέφανο Καραθεοδωρή στην Κωνσταντινούπολη

Στα πλαίσια των τιμητικών εκδηλώσεων για το έτος «Στέφανου Καραθεοδωρή», που οργανώνει για το 2017 ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τον θάνατό του, το  Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαΐου 2017 διοργανώθηκαν στο Νιχώρι Βοσπόρου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Στέφανου Καραθεοδωρή, διήμερες εκδηλώσεις προς τιμή του.

Οι εκδηλώσεις συνδέθηκαν με τον εορτασμό του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, που γεννήθηκε στο Νιχώρι του Βοσπόρου, αλλά και με τη συμπλήρωση των 180 ετών από την ανέγερση του Ιερού Ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας το 1837, στην οποία ανέγερση συνέβαλε καθοριστικά ο Στέφανος Καραθεοδωρή καθώς είχε εξασφαλίσει την Σουλτανική άδεια και την ενίσχυσε και οικονομικά.


Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Ρωμαίικη Κοινότητα Νεοχωρίου Βοσπόρου ενώ παραβρέθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Το Σάββατο 6 Μαΐου, το απόγευμα,  στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στο Νιχώρι πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα, κατά την οποία, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη μίλησαν οι Δρ. Παύλος Πηλαβάκης με θέμα: «Μία ελληνική οικογένεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία», ο Καθηγ. Στέφανος Γερουλάνος με θέμα: «Στέφανος Καραθεοδωρή, 150η επέτειος», ο Επίτιμος Πρόεδρος της Τουρκικής Εταιρείας Ιστορίας της Επιστήμης Ekmeleddin Mehmet Ihsanoglu με θέμα: «Ορθόδοξοι Ιατροί και Λόγιοι στην Οθωμανική Αυλή» και ο Πρέσβης ε.τ. και Ιστορικός Αλέξης Αλεξανδρής με θέμα: «Η νεο-φαναριώτικη ελληνική άνοδος στην Οθωμανική διπλωματία (1839-1912). Συνέχεια και αλλαγή».

Την Κυριακή 7 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριώτισσας  και ακολούθησε Τρισάγιο στον τάφο του Στέφανου Καραθεοδωρή και αποκαλυπτήρια προτομής του στον αύλειο χώρο του Ναού από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια δεξίωσης, η χορωδία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδος απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρή» χόρεψε παραδοσιακούς χορούς, αποσπώντας τον θαυμασμό των παρισταμένων.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Β. Μαυρίδης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Χ. Ορμανλίδη, Ι. Περιστεράκη, Σ. Μπαχτσεβανίδη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Γεωπονίας και Δασοπονίας του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Σ. Κουτρούμπας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ορεστιάδας Αρχιμ. Βαρ. Αστεριάδης, ο Πρόεδρος και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βύσσας ″Στ. Καραθεοδωρή″, ο Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας και άλλοι επίσημοι από την Κωνσταντινούπολη αλλά και προσκυνητές από Ορεστιάδα και Νέα Βύσσα.

 

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 9 Μαΐου, 2017 10:21

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV