Αυτό το Σαββατοκύριακο: Επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 22 Απριλίου, 2017 13:23

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το radioevros.gr σας προτείνει έναν προορισμό για αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό να δείτε και να γνωρίσετε τα πιο ωραία, αξιόλογα, γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη του νομού Έβρου! Ακόμη σας κρατάει ενημερωμένους για εκδηλώσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο:

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης


Στο κέντρο της πόλης της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται ένα νέο μουσείο που υμνεί το παλιό. Κάποιος κάποτε διαφώνησε με την δήλωση ότι τα Μουσεία είναι «αποθήκες πολιτισμού» λέγοντας πως τα Μουσεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από μια επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, εκεί όπου η ιστορία και ο πολιτισμός δεν είναι κάτι που υπήρξε κάποτε αλλά κάτι που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του επισκέπτη.

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Τι είναι το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης;

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης είναι έργο του “Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Νομού Έβρου” που δημιουργήθηκε το 1982 με πρωταρχικό σκοπό την μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των μελών του, την ενθάρρυνση και υποστήριξη ερευνών για την συμπλήρωση των γνώσεων επάνω στην ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση.
Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ο σύλλογος παρουσίασε αξιόλογο έργο και η πορεία του είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία του Ιστορικού Μουσείου στην Αλεξανδρούπολη. Το 2009 υπογράφεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπερνομαρχίας Έβρου-Ροδόπης, Νομαρχίας Έβρου και Δήμου Αλεξανδρούπολης για την υλοποίηση του έργου “Δημιουργία Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης”. Στις 4 Ιουνίου του 2011 γίνονται τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης, παρουσία των αρχών της πόλης και πλήθους πολιτών. Τον Μάιο του 2013 ο “Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Νομού Έβρου” μετονομάζεται σε “Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης”

Το τριώροφο κτίριο που στεγάζει το Ιστορικό Μουσείου Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης απέναντι από το Δημαρχείο.
Η ανέγερση του Μουσείου πραγματοποιήθηκε χάρη στις δωρεές πολιτών, καθώς και στην παραχώρηση οικοπέδου από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης;

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης έχει δύο μόνιμες εκθέσεις αλλά κατά καιρούς στους χώρους του Μουσείου έχουν φιλοξενηθεί πολύ σημαντικές περιοδικές εκθέσεις, όπως η έκθεση για τη Θράκη που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, είναι αυτή με τις ολυμπιακές δάδες του Αθανασίου Κριτσινέλη, ανάμεσα στις οποίες βρέθηκαν και τρεις ιδιαίτερες δάδες, ενώ οι δύο εξ’ αυτών δεν υπάρχουν ούτε στο αντίστοιχο μουσείο της Λωζάνης.

ismo2

Το Ιστορικό Μουσείο ολοκλήρωσε τη μόνιμη έκθεσή του που αφορά στην ιστορία της πόλης της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής το 2011. Η έκθεση και το περιεχόμενο των συλλογών του μουσείου είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας πολλών συντελεστών. Περιλαμβάνει θεματικές ενότητες των αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή, όπως και ενότητα για τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν.

Η έκθεση αρθρώνεται μέσα από μια σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση, με τη χρήση φωτογραφικών συνθέσεων και αναπαραστατικού υλικού, με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές, όπως επίσης και με συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων από δωρεές αρχειακού υλικού συλλεκτών και εθνικών και τοπικών φορέων, (Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, ΕΛΙΑ–ΜΙΕΤ κ.α.)

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Η δεύτερη έκθεση του Μουσείου αφορά στους Σαρακατσάνους. Η Συλλογή της Ελένης Φιλιππίδη που παραχωρήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για να εκτεθεί, περιλαμβάνει 1500 περίπου υφασμάτινα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή των Σαρακατσάνων της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας ως τη δεκαετία του 1960 που οι Σαρακατσάνοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε περιοχές της Θράκης, εγκαταλείποντας το νομαδικό βίο όχι όμως και την κύρια επαγγελματική τους ενασχόληση με την κτηνοτροφία μικρών ζώων (αιγοπρόβατα). Τα αντικείμενα αυτά είναι τμήματα ενδυμασιών ανδρικών, γυναικείων, παιδικών, στρωσίδια του καλυβιού και αργότερα του σπιτιού, καλύμματα και εξαρτήματα των ζώων που χρησιμοποιούνταν στις μετακινήσεις, μέσα μεταφοράς (δισάκια, τορβάδες, σακκιά) προσαρμοσμένα στις ανάγκες της νομαδικής ζωής του συγκεκριμένου πληθυσμού αλλά και υφαντά είδη για τις επαγγελματικές τους ασχολίες. Όλα τα αντικείμενα αυτά εκπονήθηκαν από τις ίδιες τις Σαρακατσάνες με δεξιοσύνη και καλαισθησία που προκαλεί εντύπωση και στις μέρες μας. Η τεχνική αρτιότητα των χειροποίητων υφαντών, η ποικιλία των σχεδίων και η αρμονία των πλεκτών, η λεπτολόγα και τόσο καλαίσθητη εκτέλεση των κεντητών γοήτευσαν την Ελένη Φιλιππίδη η οποία συγκέντρωσε υλικό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από γυναίκες φορείς μιας μακραίωνης παράδοσης. Στις μέρες μας και παρά την τεχνολογική πρόοδο, τα δημιουργήματα αυτά που απαιτούν γνώση, ψυχή και πολύ μόχθο εξακολουθούν να γοητεύουν.

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Διάφορες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα  και κύκλοι ομιλιών με προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού λαμβάνουν χώρα κατά καιρούς στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

To Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης οργανώνει φέτος, για τη σχολική χρονιά 2016-2017, εκπαιδευτικές δράσεις και δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στα πλαίσια του προγράμματος «Σαββατοκύριακα στο Μουσείο».
Οι προτεινόμενες δράσεις, που θα υλοποιούνται στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του μουσείου κάθε Παρασκευή απόγευμα και κάθε πρωί Σαββάτου στη διάρκεια όλου του σχολικού έτους (με εξαίρεση τις επίσημες αργίες), έχουν σχεδιαστεί από εξειδικευμένους συνεργάτες του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης: παιδαγωγούς με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην οργάνωση εκπαιδευτικών μονάδων, στις καινοτόμες δράσεις, στην Ιστορία και τέχνη, στην Φιλαναγνωσία, στα Εικαστικά, στο Θέατρο σε μουσειακό περιβάλλον. Παράλληλα, τα έμπειρα μέλη του ΣΕΑΘ για τέταρτη συνεχή χρονιά υλοποιούν ελκυστικά προγράμματα αστρονομίας στο μουσείο. Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων ποικίλουν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών, και αφορούν:

  1. Αστρονομία
  2.  Διαδραστικές ανακαλύψεις
  3. Εικαστικά
  4. Θεατρική Αγωγή
  5. Κυκλοφοριακή Αγωγή
  6. Παιχνίδια στην πόλη
  7. Φιλαναγνωσία

Τα “Σαββατοκύριακα στο Μουσείο” για τον μήνα Απρίλιο, τα προγράμματα του Μουσείου είναι:

Παρασκευή: 17:00-20:30 Διαδραστικές ανακαλύψεις, αφορά μαθητές Δημοτικού.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ραπτοπούλου Όλγα 

Σάββατο: 10.30-12.00 Παιχνίδι στους δρόμους της πόλης, αφορά μαθητές Δημοτικού.

Υπεύθυνες εργαστηρίου: Αθανασία Κουρτελάκη-Μαρία Σύρρου

12:15 – 13:30 Νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Μουσείο-συγγραφείς της πόλης μας» σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού θα υλοποιείται κάθε πρωί Σαββάτου από τις 12.15-13.30 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό- με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην άτυπη εκπαίδευση – Νεκταρία Ακίδου. Μέσα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τίτλο «Οι μουσείο-συγγραφείς της πόλης μας», παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έρχονται σε επαφή με τα εκθέματα του μουσείου και την ιστορία της πόλης συμμετέχοντας σε εμψυχωτικές δραστηριότητες, όπου με αφορμή παιδικά βιβλία και αφηγήσεις παραμυθιών, μπορούν να μεταμορφωθούν με μαγικό τρόπο σε μουσειο-συγγραφείς και να «μεταφερθούν» στην παλιά Αλεξανδρούπολη.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ακίδου Νεκταρία 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης: www.ismo.gr

Αυτό το Σαββατοκύριακο επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης!

Τι άλλο συμβαίνει στον Έβρο αυτό το Σαββατοκύριακο:

Σάββατο 22 Απριλίου:

Κυριακή 23 Απριλίου:

Για εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και για ό,τι συμβαίνει στον Έβρο όλες τις μέρες της εβδομάδας δείτε την Ατζέντα του radioevros.gr!

 

 

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 22 Απριλίου, 2017 13:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV