Στάσεις εργασίας κηρύσσει ο Σύλλογος Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ορεστιάδας

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 31 Μαρτίου, 2017 14:24

Στάσεις εργασίας κηρύσσει ο Σύλλογος Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ορεστιάδας

3ωρες στάσεις εργασίας την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 κήρυξε ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ορεστιάδας.

Ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ορεστιάδας δηλώνει την αντίθεσή του με τα σεμινάρια που υλοποιούνται την Τρίτη 4/4 και Τετάρτη 5/4 στο ΠΕΚ Έβρου καθώς όπως καταγγέλλουν “με fast track διαδικασίες υλοποιούν επιμόρφωση μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής αγωγής που εργάζονται σε δομές ΕΑΕ χωρίς να έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση” και καλεί σε συγκέντρωση έξω από το ΠΕΚ Έβρου.  

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ορεστιάδας:


 Το Υπ. Παιδείας και το ΙΕΠ, με fast track διαδικασίες υλοποιούν επιμόρφωση μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής αγωγής που εργάζονται σε δομές ΕΑΕ χωρίς να έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση. Η διημερίδα  για τους εκπαιδευτικούς του Έβρου προγραμματίστηκε για την Τρίτη 4/4 και Τετάρτη 5/4 στο ΠΕΚ Έβρου. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς ΠΕ70 χωρίς τυπικά προσόντα ειδικής αγωγής, οι οποίοι σε συνθήκες πίεσης λόγω της μείωσης των ωρών του Ενιαίου Τύπου Ολοημέρου κλήθηκαν να  συμπληρώσουν μια και δύο ώρες, αναλαμβάνοντας ώρες παράλληλης στήριξης.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες να μη συμμετέχουν στην επιμόρφωση-παρωδία και να ασκήσουν κανονικά τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα στο σχολείο τους.

Κηρύσσουμε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για την Τρίτη 4/4 και την Τετάρτη 5/4 από 08.00 έως 11.00 και καλούμε τους συναδέλφους σε συγκέντρωση έξω από το ΠΕΚ στις 08:30 την Τρίτη και την Τετάρτη, ώστε να μπλοκαριστούν τα σεμινάρια αυτά. Μετά από αίτημά μας η ΔΟΕ θα κηρύξει για τον Έβρο και δεύτερη διευκολυντική στάση εργασίας την Τρίτη 4/4 από τις 11:00 ως τις 14:00 για να παρευρεθούν και συνάδελφοι που βρίσκονται μακριά, ενώ για την Τετάρτη 5/4 ήδη έχει κηρύξει από τις 11:00 ως τις 14:00.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αντιδράσουν στην απαξίωση των δομών ειδικής αγωγής και της παράλληλης στήριξης και να μην αναλαμβάνουν να καλύπτουν με περισσεύματα ωρών τις ανάγκες των παιδιών αυτών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν ανάγκη πλήρους και ολοκληρωμένης υποστηρικτικής βοήθειας στην ειδική αγωγή.

Η παραπάνω «επιμόρφωση» είναι παρωδία (ολιγοήμερη, με έτοιμο υλικό από προηγούμενες επιμορφώσεις ΕΣΠΑ), που δίνει «έγκυρο κρατικό» χαρακτήρα πιστοποίησης σεμιναρίων. Πρόκειται για απαξίωση των πτυχίων και των συνεπαγόμενων απ’ αυτά εργασιακών δικαιωμάτων, υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευέλικτη διαχείριση των εκπαιδευτικών σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης.

Οι εκπτωτικού χαρακτήρα επιμορφώσεις, «δωρεά» ενός ακόμα προγράμματος ΕΣΠΑ που νομιμοποιεί την τοποθέτηση εκπαιδευτικών γενικής αγωγής σε δομές ειδικής, υλοποιούν οδηγίες του ΟΟΣΑ και στοχεύουν σε μελλοντικές, ακόμα μεγαλύτερες, μειώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Βρίσκονται μακριά από τις διεκδικήσεις για επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών, μέσα από σταθερές, δημόσιες και δωρεάν επιμορφωτικές δομές που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

Καλλιεργούν και εδραιώνουν την αντίληψη ότι ο χώρος της ειδικής εκπαίδευσης δεν έχει ανάγκη ειδικών παιδαγωγών, ότι η εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία μπορεί να αναληφθεί από όποιον έχει παρακολουθήσει κάποιου τύπου «επιμορφωτικά σεμινάρια».

Οι ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας (νομοθετικές ρυθμίσεις και «επιμορφωτικά σεμινάρια») ναρκοθετούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με ειδικές ανάγκες και αποκαλύπτουν την πραγματική στόχευσή του για μείωση του κόστους στην εκπαίδευση. Με όχημα τη συγκεκριμένη επιμόρφωση προετοιμάζουν το έδαφος για το επόμενο σχολικό έτος όπου οι εκπαιδευτικοί χωρίς τυπικά προσόντα ΕΑΕ, θα εκβιάζονται για συμπλήρωση ωραρίου σε δομές ειδικής αγωγής, ώστε να υπάρξει δραστική μείωση πρόσληψης αναπληρωτών.

Επιπλέον…

Το Υπ. Παιδείας σε τροπολογία που ψήφισε  σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με τη μορφή του κατεπείγοντος και  χωρίς να προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς επιβάλλουν μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση για τα έτη 2017-2018 και 2018-2019.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  – ΑΝΕΛ συνεχίζει στην ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα να είναι σε ισχύ και επιβάλλει κόφτες παντού! εφαρμόζοντας το 3ο Μνημόνιο και στο χώρο της εκπαίδευσης. Το 3ο Μνημόνιο μιλάει για εξορθολογισμό 2 δισ. από τον χώρο της εκπαίδευσης….

Στο περιβάλλον αυτό των μηδενικών μόνιμων διορισμών η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, εξισώνει, ουσιαστικά, τον βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακές ή/και διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή αφού δημιουργεί δύο πίνακες, έναν κύριο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και αναπληρωτές με διδακτορικό/μεταπτυχιακό/μόνο προϋπηρεσία χωρίς σπουδές στην ΕΑΕ, και έναν επικουρικό στον οποίο εντάσσονται αναπληρωτές με σεμινάριο 400ωρών, προϋπηρεσία σε ΕΑΕ ενός διδακτικού έτους καθώς και οι γονείς παιδιών με 67% χωρίς σπουδές στην Ε.Α.Ε. Ταυτόχρονα λέει ότι θα δίνει σε κάθε Υπουργό το δικαίωμα να νομοθετεί κατά  το δοκούν στην Ειδική Αγωγή ανάλογα με το τι περισσεύματα εκπαιδευτικών έχει από τις κάθε φορά αλχημείες των ωρολογίων προγραμμάτων.

Στηριζόμενοι στις αποφάσεις της 84ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου  απαιτούμε:

  • Την άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ειδικής αγωγής και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στην εκπαίδευση.
  • Πλήρη στελέχωση όλων των δομών ειδικής αγωγής.
  • Μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών ειδικής αγωγής ΠΕ71 & ΠΕ61 με το βασικό πτυχίο.

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 31 Μαρτίου, 2017 14:24

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV