Προσπάθειες της κυβέρνησης να «φρενάρει» τα αγροτικά μπλόκα

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 19 Ιανουαρίου, 2017 10:54

Προσπάθειες της κυβέρνησης να «φρενάρει» τα αγροτικά μπλόκα

Με τις μηχανές των τρακτέρ να είναι αναμμένες και τους ίδιους τους αγρότες να είναι έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει την οργή τους με σειρά παρεμβάσεων.

«Μυρωδιά» αυτών των παρεμβάσεων πήραμε χτες στην Βουλή κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τον Αγροτικό Τομέα. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής τόνισε πως η κυβέρνηση επανεξετάζει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών μονάδων, ενώ επισπεύδει μέσω ειδικών προγραμμάτων την καταγραφή και την εκταμίευση αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές.

Με σκληρή επίθεση προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που είχαν ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεδιπλώνοντας παράλληλα μία σειρά δράσεων που είναι υπό επεξεργασία. «Με δεδομένη την καλή απόδοση, την υπεραπόδοση της οικονομίας, επανεξετάζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα -και πάντως μέσα στο 2017- τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών, ιδίως στη ζωική παραγωγή, και τη χρήση του εργοσήμου για την οικογενειακή εργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ετοιμάζονται παρεμβάσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ άμεσα θα υπογραφεί υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές και τις αγορές παραγωγών και βιοκαλλιεργητών.


Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην υλοποιούμενη πολιτική, επισημαίνοντας ότι «το 2016 μπήκαν 3,7 δισ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων αγροτών. Και αυτό είναι ένα ποσό-ρεκόρ από τότε που υπάρχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική». Συνέχισε τονίζοντας: «Για την πλειονότητα, το 85% των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας από το αφορολόγητο, που φτάνει τα 12.000 ευρώ -και πολλές φορές φοβόμαστε και να το πούμε, γιατί μας ακούνε και οι απέξω-, υπερκαλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές». «Οπως και σε κάθε άλλο τομέα, τάξατε τα πάντα και πράξατε ακριβώς τα αντίθετα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Συνέχισε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι «και στον αγροτικό τομέα ισχύει το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ: όλα προς το χειρότερο».

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 19 Ιανουαρίου, 2017 10:54

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV